Federal Meclis’te söz düellosu

Güncelleme Tarihi:

Federal Meclis’te söz düellosu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2022 14:37

Anamuhalefet CDU/CSU Federal Meclis Grup Başkanı Friedrich Merz, Başbakan Scholz’u parlamentoyu yanıltmakla suçladı. Hükümetin son 11 ayda CDU/CSU’nun 12 yılda yaptığından daha çok şey başardığını belirten Başbakan Scholz, Merz’in sözlerinin “Tamamen saçma” olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

FEDERAL Meclis’te başbakanlık bütçesi görüşmeleri sırasında hükümet ve muhalefet partileri arasında tam bir süz düellosu yaşandı. Yaklaşık 3.5 saat süren görüşmelerde ilk söz alan anamuhalefet CDU/CSU Federal Meclis Grup Başkanı Friedrich Merz, SPD, FDP ve Yeşiller’den oluşan koalisyon hükümetini verdiği sözlerde durmamakla suçladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’da başlattığı savaştan 3 gün sonraki hükümet açıklamasında Başbakan Olaf Scholz’un “Dönüm Noktası” olarak nitelenen konuşmasında, Alman Ordusu’nun modern silahlarla donanımı için 100 milyar Euro hacimli ‘Özel Varlık’ ilan ettiğini hatırlatan Merz, Federal Savunma Bakanlığı bütçesinin artırılmayıp 300 milyon Euro azaldığını belirtirken, hükümeti Alman Parlamentosu’nu yanıltmakla suçladı. Aynı zamanda CDU Genel Başkanı olan Friedrich Merz, “Bu yalnız Federal Meclis’i yanıltmak değil, aynı zamanda Federal Ordu’ya da verilen sözlerde durmamaktır” dedi. CDU lideri, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ‘savaş suçu’ işlediğinin altını çizerken, bunun hesabının sorulmasının da kaçınılmaz olduğunu vurguladı.

Federal Meclis’te söz düellosu
‘TAMAMEN SAÇMA’
Başbakan Olaf Scholz, SPD, FDP ve ve Yeşiller’den oluşan koalisyon hükümetinin iktidardaki 11 ayda CDU/CSU’nun iktidarda sorumluluk taşıdığı olduğu 16 yıllık döneminin 12 yılından daha fazla iş yaptığını ve başarı sergilediğini savunurken, Merz’in suçlamalarının “Tamamen saçma” olduğunu söyledi. Başbakan Scholz, pandemiye ve beklenmedik Ukrayna savaşına rağmen, hükümetin Almanya’yı ileri taşıyacak somut kararlar aldığını ve başarılı politikaya imza attığını vurguladı. Dünya genelinde yaşanan enerji krizini yara almadan atlatmak için hükümetin gereken önlemleri aldığına işaret eden Scholz, “Bir yıl önce enerji depoları boştu. Şu anda tamamen dolu. Almanya’nın enerji bağımlılığını azalttık. Birkaç hafta içinde gerek önlemleri aldık. Alternatif kaynakları devreye soktuk. Termik santralları aktifleştirdik. Bu hükümet ülkemizi güvenilir hale getirdi. Avrupa’nın savunma sisteminin güçlendirilmesi için Fransa ve İspanya ile işbirliğini artırdık” dedi.
Federal Meclis’te söz düellosu
‘GÖÇ YASASI’NDA DÜZENLEME YAPTIK’
Başbakan Scholz, artan enflasyon ve enerji fiyatlarındaki artış nedeniyle ödeme güçlüğü çeken insanlara destek verdiklerini ve bu desteği sürdüreceklerini de yineledi. ‘Vatandaşlık Parası’ uygulamasının yeni yıldan itibaren hayata geçmesiyle dar gelirlilerin sıkıntılarının daha da azalacağını söyledi. Bundan 20 yıl önce insanların iş yeri bulmakta zorlandıklarını da hatırlatan Scholz, “Bugün kalifiye eleman sıkıntısı çekiliyor. Biz de hükümet olarak Göç Yasası’nda gereken düzenlemeleri yaparak nitelikli eleman getirilmesi kapılarını açtık” dedi. Başbakan Scholz aynı zamanda hükümetin asgari saat ücretini 12 Euro’ya yükselttiğini belirtirken, bu uygulama sayesinde 4 milyondan fazla kişinin gelirinin arttığını da dile getirdi. “Zaman değişim zamanıdır. Zaman dönüşüm zamanıdır” diyen Olaf Scholz, yenilenebilir enerjiye öncelik ve ağırlık verdiklerinin altını çizerken, “Almanya’yı değiştireceğiz. Enerji alanında dışa bağımlılığı sonlandıracağız” dedi. Hükümet ortağı FDP ve Yeşillerli konuşmacılar da koalisyon hükümetinin politikasını savundular.
Federal Meclis’te söz düellosu

‘ALMANYA’YI ÇÖKERTİYORSUNUZ’
Sağ popülist Almanya için Alternatif (AfD) de hükümete ağır suçlamalarda bulundu. AfD Eş Başkanı Alice Weidel, hükümet ortağı Yeşiller’in bastırması üzerine nükleer santrallarda üretime 15 Nisan 2023’te son verilmesi kararının “Tamamen yanlış” olduğunu belirtirken, “Enerji fiyatlarındaki artış Ukrayna savaşından değil, hükümetin yanlış politikasından kaynaklanmaktadır” dedi. Başta otomotiv sanayi olmak üzere Almanya’daki dev şirketlerin bile ciddi sıkıntılar yaşadığına işaret eden Weidel, hükümete “Almanya’yı çökertiyorsunuz” suçlamasında bulundu.
Federal Meclis’te söz düellosu

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!