Federal Meclis´te şiddet ve uyum

Güncelleme Tarihi:

Federal Meclis´te şiddet ve uyum
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2006 00:00

FDP´nin sunduğu soru önergesi üzerine Berlin´in Neukölln İlçesi´ndeki Rütli Ortaokulu´nda yaşayan şiddet eylemleri ışığında Almanya genelinde okullarda şiddet ve uyum önlemleri tartışıldı.

Haberin Devamı

CDU/CSU Meclis Grubu İçpolitika Sözcüsü Hans-Peter Uhl, şimdedin önlem alınmaması durumunda büyük kentlerde semtlerin birbir çökeceğini ileri sürdü.

CDU/CSU´lu bazı politikacılar, uyum eğilimli olmayan yabancıların oturma izninin uzatılmaması gibi yaptırımlar uygulnamasını bile talep ettiler. Köklü parttiler, karşılıklı olarak kendi iktidarları döneminde uyum konusunun üzerine ciddi bir şekilde gitmemekle suçladılar.

Almanya´nın gündemine okullarda şiddet ağırlıklı olarak yerleşirken, Federal Meclis´in dünkü oturumunda da Berlin´in Neukölln İlçesi´ndeki Rütli Ortakolu´nda yaşanan şiddet eylemleri ve alınması gereken önlemler tartışıldı. Hür Demokrat Parti´nin (FDP)sunduğu önerge üzerine ``okullarda şiddet ve uyum’’ tartışılırken, köklü partilerin birbirlerini suçladığı gözden kaçmadı.

Çocuklarımız gibi

Berlin Eğitim Senatörü Klaus Böger, kendilerine dönük suçlamaları geri çevirdi. Ssoyal Demkorat Partili (SPD) Böger, ``Sorunlar vardır. Ama bu sorun benim görevde bulunudğum 6 yılda meydana gelmedi. Bu sorun 20 yılda meydana geldi’’ diyerek kendilerinden önceki iktidarları ad eleştirdi.

Klaus Böger, ``Rütli Ortaokulu´ndaki yaşananlar büyük kentlerdeki diğer okullarda da yaşanmaktadır. Berlin´in Mitte İlçesi´ndeki öğrencilerin yözde 56´sı yabancıdır. Bu çocukları kendi çocuklmarımız gibi kabul etmeliyiz. Bu çocukları eğitmeli ve yetiştirmeliyiz.

Çünkü bu bizim çıkarımızadır. Ortak değerlerimizin kabul edilmesi için çaba gsöterimeleyiz. İşsizlik ve perspektifsizlik bu çocuk veg ençleri umutsuzluğa sürüklemektedir’’ dedi.

Almanca şart

FDP Meclis Grup Başkanı Wolfgang Gerhardt, şiddet eylemlerinin yalnız bu okulda değil, başka okullarda da yaşandığını , ancak sorumluluk taşıyan politikacıların gereken yarıdımda bulunmadığını söyledi. ``Uyum politikasında yıllarca realite kaybı yaşadık’’ diyen Gerhardt, zaman kaybetmeden uyum politikasında köklü bir değişim gerçekleştirilmesinin kaçınılmaz oludğunu dile getirdi.

Gerhardt, ``Okulda uyum ve komüniskasyon için Almanca öğrenilmesi şarttır. Yabancı çocuk ve gençlerin ve yetişkinlerin Almanca öğrenmelerini isetmeek, göçmenlerin kültürel kimliklerine müdahale diğildir. Burada yaşayan ve uzun süreli olarak yaşamak isteyenlerin Almanca öğrenmelerinden daha doğal Bir şey olamaz’’ dedi.

Semtler çökecek

Hıristiyan Demokrat/Hıristiyan Sosyal Birlik Partileri (CDU/CSU) Meclis Grubu İçpolitika Sözcüsü Hans-Peter Uhl, ``Uyum politikanın gündemine ilk sıraya yerleştirilmeli. Aksi takdirde büyük kentlerde semtler birer birer çökecek’’ dedi.

Uhl, Göç Yşasası çerçevesinde geçen yıl Bavyera´da düzenlenen ``Uyum Kursları’’na 10 bin 413 yabancı katılırken, bunlardan sadece 154´ünün başarılı olduğunu da belirtti. CDU´lu Reinhard Grindel, partisinin Uyum Kursu ders saatinin 600´den 900´e yükseltilmesi önerisinin desteklenmesini istedi.

CDU/CSU Meclis Grup Başkan Yardımcııs Wolfgahg Bosbach da daha fazla zaman kaybetmeden uyum politikasına ağırlık verilmesini talep etti.

İstismar edilmemeli

Sol Parti. PDS milletvekili Gesine Lötzsch, Rütli Ortaokulu´nda yaşananların seçim kampanyasını nedeniyle istismar edilmemesi gerekitğini söyledi.

Yeşiller Meclis Grubu Eşbaşkanı Renate Künast da, yıllarca bu konunun görmezden gelindiğini ve kendilerinin yaptığı önerilerin reddedilidğini belirtirken, ``Hükümet Uyum Kursu bütçesini de kısmıştır.

Böyle olduğu halde CDU/CSU´nun uyuma ağırlık vereceği yönündeki açıklamalarını anlamak mümkün değil. Bu tam bir çelişkidir’’ dedi.

Ahmet KÜLAHÇI / BERLİN

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!