FDP: ``Kıbrıs’ı tanımadan müzakerelere hayır’’

Güncelleme Tarihi:

FDP: ``Kıbrıs’ı tanımadan müzakerelere hayır’’
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2005 00:00

FDP Genel Başkanı Guido Westerwelle de Fransa Başbakanı Dominique de Villepin gibi konuştu ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi’ni tanımadan Türkiye ile müzakerelerin başlamasına karşı olduklarını söyledi.

Haberin Devamı




Guido Westerwelle
Almanya´da Hıristiyan demokrat/Hıristiyan Ssoyal Birlik Partileri (CDU) ile birlikte 18 Eylül’de yapılacak genel seçimlerden sonra iktidara talip olan Hür Demokrat Parti de (FDP) Kıbrıs Cumhuriyeti’ni (Güney Kıbrıs Rum Kesimi) resmen tanımadan Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında tam üyelik müzakerelerin başlamasına karşı çıktı.

``Türkiye üye olacak durumda değil’’

FDP Genel Başkanı Guido Westerwelle, partisinin seçim programıyla ilgili olarak dün Berlin’de düzenlediği basın toplantısında, Fransa Devlet Başkanı Jacques Chirgc’ın da tam destek verdiği Fransız Başbakan Dominique de Villepin gibi konuştu ve Türkiye’nin AB üyeliğine dönük olarak şunları söyledi:

``Türkiye şu anda AB’ye girecek durumda değil. AB de yeni bir üye alabilecek durumda değil.15 yıl sonra konumun nasıl olacağını şimdiden kestirmek mümkün değildir. Bunun için bize göre bu müzakerelerin `ucu açık’ sürdürülmesi gerekir.

Tam üyelik koşullarından biri de Türkiye’nin diğer tüm üyeleri resmen tanımasıdır. Bu gerçekleşmeden Türkiye ile müzakerelerin başlaması için bir imkan görmüyoruz.’’

Şaşkınlık yarattı

Daha önceki dönemlerde sürekli bir şekilde Almanya’nın dış politikasında süreklilik ilkesinin geçerli olduğunun altını çizerek Türkiye ile müzakerelerin AB devlet ve hükümet başkanlarının kararlaştırdığı şekilde 3 Ekim’de başlamasını savunan ve ``FDP’nin ortak olacağı bir hükümet yapılan sözleşmelere sadık kalacaktır’’ diyen FDP liderinin tavır değiştirmesi şaşkınlık yarattı.

FDP’nin ``Almanya’da politik değişimin ana hatları’’ adı altındaki seçim programıyla ilgili bildiride de tam üyeliğin mümkün olması durumunda şimdiden alternatifler üzerinde düşünülmesi yer aldı.

CDU/CSU Türkiye’nin AB üyeliğini seçim kampanyasında gündeme getireceklerini yinelerken, FDP Genel Başkanı Guido Westerwelle, bu konuyla ilgili soruya ``Halkı ilgilendiren, tartışılan her konu seçim kampanyasında gündeme getirilir’’ diyerek kaçamak bir yanıt verdi.

Önce iş

FDP Genel Başkanı Guido Westerwelle, partinin Federal Meclis’teki Grup Başkanı Wolfgang Gerhardt ile ortaklaşa düzenlediği basın toplantısında, hedeflerinin Almanya’da `Politik değişikliği’ gerçekleştirmek olduğunu söylediler.

CDU/CSU’nun Katma Değer Vergisi’ni iki puan artırma planlarını eleştiren Westerwelle ve Gerhardt, üretim maliyetini artırıcı böyle bir politikaya karşı olduklarını dile getirdiler.

``Önce iş’’ diyen FDP liderleri, Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile Yeşiller’in iş piyasası politikasının iflas ettiğini de ileri sürdüler. Programda eğitim, bilim ve araştırmaya ağırlık verilmesi de yer aldı.

Ahmet KÜLAHÇI / BERLİN

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!