FDP kadın kotasına karşı

Güncelleme Tarihi:

FDP kadın kotasına karşı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2011 11:54

Yüzde 30 kadın-erkek kotası öneren Federal Çalışma Bakanı Ursula von der Leyen, küçük ortak FDP'den destek alamadı.



AVRUPA
Birliği (AB) genelinde kadın kotası uygulanması tartışmaları devam ederken, Almanya'da hükümetin küçük ortağı Hür Demokrat Parti (FDP), yasal olarak kadın kotası saptanmasına karşı çıktı. Hıristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) Federal Çalışma Bakanı Ursula von der Leyen, kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra borsada işlem gören işletmelerin yönetiminde de yüzde 30 kadın-erkek kotası uygulanması önerisine FDP'den destek gelmedi.

PARTİ KARŞI ÇIKTI
FDP'li Avrupa Parlamentosu milletvekili Silvana Koch-Mehrin, böyle bir uygulamanın mümkün olacağını belirtirken, parti buna karşı çıktı. FDP Genel Sekreteri Christian Lindner, yasalarla böyle bir kotanın belirlenmesine karşı olduklarını açıkladı. FDP Federal Meclis Grubu kadın politikası sözcüsü Miriam Gruss da Bakan von der Leyen'in önerisine “kabul edilemez” değerlendirmesinde bulundu. CDU Kadınlar Birliği Başkanı olan Federal Hükümetin Göç ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer, “yasal düzenleme olmadan bunun gerçekleşmesi mümkün değil” derken, “kardeş parti” Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi'nin (CSU) de kadın kotasına sıcak bakmadığı ortaya çıktı. CSU'lu Bavyera Sosyal Bakanı Christine Haderthauer, partisinin buna karşı olduğunu açıkladı. Haderhauer, “yasal bir düzenleme bunun yapmacık olacağı anlamına gelir” diyerek, gönüllülük prensibine ağırlık verilmesi gerektiğini savundu.
Öte yandan Almanya'daki hukuk uzmanları da bu yönde yasal bir düzenlemenin kadınlara kıyak anlamına geleceğine dikkat çekerek, yasal açıdan sakınca doğuracağını ileri sürdüler.

SANAYİCİLER KARŞI ÇIKTI
Alman Sanayi ve Ticaret Odası (DIHK) Başkanı Hans Heinrich Driftmann, orta ölçekli her 10 işletmenin dördünün kadınlar tarafından kurulduğunu belirtti. Her yıl yaklaşık 160 bin firmanın yöneticisinin kadın olduğunu belirten Driftmann, bunun son 10 yıl içinde yüzde 30 ile 40 arasında bir artış olduğuna dikkat çekti. DIHK Başkanı aile ile meslek yaşamının birlikte yürütüleblmesi için bir çerçeve oluşturulmasını isterken, bunun anne ve babalar için de geçerli olması gerektiğini kaydetti. Öte yandan Avrupa çapında örgütlenen kadın menajerler birliği (EWMD), kadınlara yönelik kotadan yana oldukların açıkladı. Aynı zamanda bir finans kuruluşunun ylöneticisi olan EWMD başkanı Kris Hauf, "Alman işletmelerindeki iş ve yönetim kültürü değişmeli" derken, kadın kotasını bu anlamda doğru bir adım olduğunu ifade etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!