Fatma Davası

Güncelleme Tarihi:

Fatma Davası
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2011 11:56

Almanya’nın Löhne kentinde mutfak mobilyası üreten bir şirkette çalışan amatör yazar JürgenBücker, yazdığı roman yüzünden mahkemelik oldu. İşveren, romandan sonra işyerindehuzurun bozulduğunu ve Türk çalışanının aşağılandığı gerekçesiyle Bücker’i işten attı.

Haberin Devamı

AMATÖR yazar Jürgen Bücker’in (50) ‘Kim Cehennemden Korkuyorsa, Büroyu Tanımıyordur’ adlı 184 sayfalık romanı olay oldu. Romanda ‘Fatma’ karakteriyle anlatılan Türk çalışanın alay konusu olduğu, işyerinde huzurun bozulduğunu öne süren işveren, Bücker’i işten attı. Bücker de bunun üzerine işverene karşı iş mahkemesinde dava açtı. Bücker açtığı davayı kazanınca işvereni, karara itiraz etti. İtiraz üzerine dava, Hamm Eyaleti İş Mahkemesi’ne geldi. Eyalet mahkemesi, Bücker’in işe dönmesi yönünde karar veren yerel mahkemenin kararını onayladı.

ÇALIŞANI AŞAĞILIYOR
Karar duruşmasında savunmasını yapan işveren, amatör yazar Bücker’i suçlamayı sürdürdü. Fatma’nın yanı sıra şirketteki en az 12 çalışanın roman karakteri olarak kullandığını, bu yüzden işyerinde huzursuzluk başladığı için Jürgen Bücker’i kovduğunu söyledi.

İşveren, Bücker’in Fatma’ karakteriyle anlattığı Türk çalışanı için, “Bu göğüsler devasal şeyler sınıfına girer. Maalesef sutyen büyüklüğü, zekası ile ters orantıda” ifadesini kullanarak aşağıladığını, romanın yayınlanmasıyla birlikte iş arkadaşlarının Türk çalışandan artık ‘Fatma’ diye bahsettiklerini söyledi.

İŞVEREN ISRARCI
Jürgen Bücker’in kurgu ile gerçek arasındaki çizgiyi aştığını savunan işveren, yerel mahkemenin kararının bozulmasını istedi. “Romandaki Horst benim” diyen işveren, romanın kurgu adı altında işyerindeki çalışanların aşağılanması için kullanıldığını iddia etti.

İŞİNE DÖNEBİLİR
Ancak Hamm Eyaleti İş Mahkemesi, işverenin savunmasını yeterli bulmadı ve yerel mahkemenin kararını onayladı. Romanın kurgu olmadığının ortaya konulamadığını belirten mahkeme gerekçesinde; Alman Anayasası’nın 5’inci maddesinin 3’üncü fıkrasına dayanarak Bücker’in romanını ‘sanatsal özgürlük’ olarak tanımladı. Mahkemenin kararı doğrultusunda Bücker’in eski işine dönmesi bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!