Murat TOSUN / BERLİN
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2023 11:07
Berlinli Necip Toroman, koyu bir Galatasaray hayranı. Sıradan bir Galatasaraylı değil, üstelik ‘Anti-Fener’ ekolünden. Ancak ezeli rekabete rağmen en büyük tutkusu, onu yine de Fenerbahçe’ye bağlıyor: Kanarya.
NECİP Toraman’ın ‘
Norwich’ cinsi kanaryası İtalya’nın Napoli kentinde yapılan dünya kanarya güzellik yarışmasında dünyanın en güzel kanaryası seçildi. Koyu Galatasaraylı Necip’in,
Aslan ismini verdiği kanaryası 100 puan derecelenmesi üzerinden 92 puan alarak şampiyon oldu. Napoli’deki yarışmaya dünyanın dört bir yanından yüzlerce kanarya besleyicisi katıldı. 100’den fazla cins kanarya, kendi kategorilerinde ayrı ayrı yarıştı. Yaklaşık 23 bin kanaryanın 900’ü ise Almanya’dan gitti. 2024 dünya kanarya güzellik yarışması Madrid’de yapılacak.
Necip Toroman, Berlinli bir esnaf. Karl-Marx Str.’de, telefon dükkânı işletiyor. Türkiye’de güvercin besleyen Toraman, 1986 yılında Berlin’e gelince 3 yıl sonra güvercin yerine kafes kuşçuluğuna yönelmiş ve kanarya beslemeye başlamış. Kafes kuşçuluğu denince de ilk akla gelen kanarya kuşlarına büyük ilgi duymuş. Üstelik koyu bir Galatasaraylı olmasına rağmen. Kaderin cilvesini “Aslan besleyemeyeceğimize göre kanarya besleyelim dedik” diye gülerek tarif ediyor Toraman...
4 ALMANYA ŞAMPİYONLUĞU VARKüçük işletmesinin altındaki bodrum katında 50 kadar Norwich cinsi kanarya besliyor. Daha önce Kanarya ve Kafes Kuşları Güzellik Yarışmaları’nda Norwich cinsi yarışmalarında 4 Almanya şampiyonluğu ve sayısız Berlin birinciliği bulunuyor. Kanarya severler dünya çapında örgütlü. Kafes kuşçuluğu başlı başına bir dünya. Kanarya severler her yıl farklı bir kentte düzenlenen Kuşçuluk Fuarı’nda bir araya geliyor ve dünyanın en güzel Kanaryasını seçiyor. Yarışmalarda kanaryaların cinslerine göre kanatları, başı, gövdesi, tüyleri, renkleri ayrı ayrı derecelendiriliyor ve puan veriliyor. Puan verilirken kanatları ve gövdesindeki tüylerin eksiksiz olmasına da dikkat ediliyor.
SADECE BİR HOBİKanarya beslemenin güzel bir hobi olduğunu dile getiren Necip Toraman, bunun maddi bir getirisi olmadığına dikkat çekiyor. “Yoğun iş temposunda gerildiğim zaman, kanaryalarımla stres atıyorum. Kuşlarımla geçirdiğim 20 dakikalık kısa zaman bana terapi gibi geliyor” diyor. Toroman kanarya beslemenin zorluğuna da dikkat çekiyor. Bunun pahalı bir hobi olduğunu söyleyen Toroman, “Yarışma kuşu beslemenin sezonları vardır. Önce yumurta ve yavru sezonu, sonra hazırlık ve bakım sezonu, kış sezonu ve son olarak da dinlenme sezonu. Üstelik her sezonun yemleri ve vitaminleri farklı. Yarışma kuşlarının tüylerinin güzel ve gösterişli olması lazım; onun için ekstra yem ve vitamin vermek gerekiyor. Kanaryalar çok hassas ve masraflı kuşlar. Ayda 25 kg yem tüketiyorlar, ayrıca ilaçları, özel vitaminleri, katkı maddeleri ve mamaları da var. Yani anlayacağınız bakımı masraflı hayvanlar” diye belirtiyor.
KANARYA BESLEYEN CİMBOMLU
Toraman’ın başka bir özelliği ise, gönlünü Fenerbahçe’nin sembolü olan kanaryalara kaptırmış olsa bile, koyu bir Galatasaray taraftarı olması. Senede 3-4 kez Berlin’den İstanbul’a Galatasaray’ın maçlarını izlemeye giden Toraman “Kaderin cilvesi işte, Galatasaraylıyım ama kanarya besliyorum. Kanaryaları seviyorum, Fenerbahçe’yi değil” diyor ve dünya şampiyonu olan kanaryası için “O bir kanarya ama ruhu aslan” diye ekliyor.