Güncelleme Tarihi:
BERLİN'de Türklerin yoğun olarak yaşadığı Moabit semtindeki SOS Kinderdorf'ta “Öğrenim ve meslek eğitimi hakkı” sloganı altında 2. Çocuk ve Gençlik Konferansı düzenlendi. Konferansta çocuk ve gençlerin topluma katılımı, eğitimi, çocukların şiddet, tecavüz gibi olaylardan korunması, hukuksal hakları ve bu hakların korunması konusunda destek verilmesi masaya yatırıldı.
İkinci Dünya Savaşı sonrası kurulan SOS Kinderdorf, kimsesiz ve yardıma muhtaç çocuklara sahip çıkıyor. Kuruluş, sosyal ve kültürel çalışmanın yanı sıra açtıkları çocuk yuvalarında öğrencilerin ev ödevlerine yardım ederek önemli bir toplumsal görev üstleniyor.
Örnek kuruluş
Çocuklar arasında iyi bir dostluk kurulduğunu ve Moabit semtindeki Kinderdorf'ta 24'ü yatılı olmak üzere yüzde 70'i göçmen kökenli yüzlerce çocuğa hizmet sunulduğunu belirten SOS Kinderdorf Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Johannes Münder, çocukların küçük yetişkinler değil bağımsız şahsiyetler olduğunu söyledi.
Sosyal problemlerin artması, gelecek perspektiflerinin belirsiz hale gelmesiyle çocuk ve gençlerin sorunlarla başa çıkmasının gün geçtikçe zorlaştığına dikkat çeken Prof. Münder, daha önceden ilgi duydukları konuları gerçekleştirmeleri için onların desteklenmesi gerektiğine işaret etti.
Fakir çocuk sayısı korkutucu
Fakir Çocuklara Sosyal Yardım Kuruluşu Müdürü Werner Hesse ise, fakirlik sınırı altındaki ailelerin çocuklarının yaşadıkları mağduriyetin artarak devam ettiğini belirtip “Almanya'daki çocuk fakirliği utanç verici. Ülke genelinde her yedi çocuktan biri, Berlin'de ise her üç çocuktan biri sosyal yardımla (Hartzt IV) geçiniyor. Almanya'da fakirlik sınırında yaşamakta olan çocuk sayısında herhangi bir iyileşme olmadığı gibi çok çocuklu ailelerin, çocuklarını tek başına yetiştirmek zorunda kalan anne ve babaların çocukları fakirlik tehlikesi altındadır” dedi.
Sanatçıdan destek
SOS Kinderdorf'un değişik kuşaktan ve kültürden insanlara hizmet sunduğunu belirten ve konferansı himayesine alan sanatçı Dennenesch Zoude, SOS bünyesinde farklı nesiller evi, çocuk köyü ailesi, çocuk yuvası ve aile buluşma merkezi bulunduğunu kaydetti.
Ailelere eğitim danışmanlığı, okul rehberlik hizmetleri ve çocuklar için Almanca, öğrencilerin ev ödevlerine yardım gibi değişik hizmetler sunulduğunu dile getiren Zoude, bu tür kuruluşların toplumun bütün kesimleri tarafından desteklenmesi gerektiğine işaret etti.