Güncelleme Tarihi:
ALMANYA başta olmak üzere Avrupa'da yaşayan Türkler'den 84 İslami Holding ile birlikte yüksek kar vaadiyle para toplayan Jetpa Holding'den alacağını tahsil için dava açan mağdur T. G davayı kazandı. İstanbul Bakırköy 5. Asliye Ticaret Mahkemesi Hakimi Aydan Şimşek, alacaklı T.G.'nin 57 bin 402 Euro 73 Cent alacğı için dava ettiği Jetpa Holding ve Holding'in sahibi Mehmet Fadıl Akgündüz'ü borcunu ödemeye mahkum etti.
14 yıl sonra
Almanya'da yaşayan mağdur T. G. Jetpa Holding'e 1998 yılının çeşitli tarihlerinde toplam 112 bin 270 Alman Markı kaptırdı. Tüm çabasına rağmen parasını geri alamayan T.G. avukatları aracılığıyla İstanbul Bakırköy 5. Asliye Ticaret Mahkemesi'nde dava açtı. Görülen duruşmalar sonunda davayı kazanan G.T. 57 bin 402 Euro 73 Cent'i 3095 sayılı yasanın 4/a maddesi uyarınca devlet bankalarınca bir yıllık Euro mevduatına uygulanan en yüksek döviz faizi oranlarında işleyecek döviz faizi ile birlikte almaya hak kazandı.
Tedbir konmasını istedi
Yeşil sermaye mağdurlarının davalarını takip eden avukatlardan Ümit Akça, Bakırköy 5. Asliye Ticaret Mahkesi'nin aldığı kararın emsal teşkil edeceğini belirterek “Fadıl Akgündüz paraların bir bölümünü başka şirketlere aktardı. Bu bilirkişi raporları ile sabit. Akgündüz'e ait Capris Gold Palace ve diğer şirketlere devletin icra yolu ile elkoymasını istiyoruz. Bu durumda tüm mağdurların alacakları tahsil edile bilinir” Yargıtay da onayladı.
Geçtiğimiz aralık ayı'nda Yargıtay 11. Hukuk Dairesi de verdiği kararla Jetpa Holding'in aleyhinde verilen kararı onaylamıştı. İstanbul 14. Asliye Ticaret Mahkemesi'nin Fadıl Akgündüz'ü tahsil ettiği parayı ödeme konusunda mahkum ettiği kararı onaylayan Yargıtay, böylece Jetpa'da alacaklıların para tahsil etmenin yolunu açmıştı. Yargıtay onama kararını oybirliği ile almıştı.
47 milyon 493 bin TL aktardı
Bilirkişi heyeti de Jetpa Holding A.Ş.'nin noter tasdikli 9 ayrı envanter, yevmiye ve kebir defterlerini inceledikten sonra yazdığı raporunda Fadıl Gündüz'ün Jetpa AG ve Jetpa GmbH için yurt dışında topladığı 47 milyon 493 bin 127 TL'yi (yaklaşık 24 milyon Euro) Jetpa Holding A.Ş.'ye aktardığına yer vermişti. Bilirkişi heyeti raporunda 'Jetpa GmbH ve Jetpa AG davacı ve diğer sessiz ortaklardan topladığı sermayenin 47 milyon 493 bin 127,55 TL'ye tekabül eden bölümünü, Fadıl Akgündüz'ün Jetpa Holding A.Ş'deki hisselerinin bir kısımını satın almak amacıyla kullanmış ve bedeli Türkiye'ye davalıların hesabına resmi kanaldan transfer edilmiştir. Hal böyle olunca davalılar vekilinin, davacının ortağı olduğu Jetpa AG'nin ayrı bir tüzel kişi olduğu, bu nedenle müvekkillerine husumet düşmeyeceği yolundaki savunmasına katılma olanağı yoktur. Olayın bütünü, davalı Fadıl Akgündüz'ün hakim ortağı ve tek temsilcisi olduğu üç şirket arasında organik bağ olduğunu ve davada tüzel kişilik zırhının kaldırılması için gerekli koşulların oluştuğunu göstermektedir' denilmişti.