Güncelleme Tarihi:
ALMANYA başta olmak üzere Avrupa’nın değişik ülkelerinde yaşayan binlerce Türk’ü yüksek kar payı vaadiyle mağdur ettikten 15 yıl sonra yeniden sahneye çıkan "Jet Fadıl" lakaplı Fadıl Akgündüz'e tepki dinmiyor. "Bizi de böyle kandırmıştı" diyen Avrupa'daki Jet-Pa'zedeler Akgündüz'ün oyununa gelinmemesini istediler. "Yüzsüzlüğün böylesi görülmedi" diyen Jet Fadıl mağdurları "Asıl biz ona hakkımızı helal etmiyoruz. Paralarımızı geri versin” diye adeta isyan ettiler.
Didim'deki otelinde İstanbul'da yapımına gelecek başlanacağını söylediği devre mülk otelinin tanıtımı yaparken Avrupalı Türkler'in protestosuna maruz kalan Fadıl Akgündüz, mağdurları jandarma zoru ile otelden attırmıştı.
Bu ne pişkinlik
Almanya’nın Lünen kentinde yaşayan Jet-Pa'zede Kamil Uzun, “Binlerce aile bu yüzsüzler ve dolandırıcılar yüzden mağdur oldu. Yuvalar yıkıldı. İntihar edenler oldu. Şimdi çıkmış tekrar para istiyor. O yetmemiş gibi kendisi kendisine tepki gösteren mağdurları jandarma zoru ile otelden attırıyor. Bu otel bizi paralarımız ile yaptırıldı. Bu ne pişkinlik. Devlet bu tür adamlara hala nasıl bu tür girişimlerde bulunmasına izin verir” diye tepkisini dile getirdi.
Ailece mağduruz
1997 yılında Jet-Pa’ya para yatırdığını söyleyen Uzun, “Yıllarca madende çalıştım ve 1997'deparalı çıkış aldım. Bu çıkış paramın tamamı olan 53 bin markı Jet-Pa’ya yatırdım. Bunun yanında diğer birikimimiz olan 63 bin markı da Yimpaş’a kaptırdık. İki dönem kar payı altında bir miktar para verdiler. Benim gibi 1973 yılında Almanya’ya gelen ve madenci olan babam da 500 bin markını aralarında Jet-Pa’nın da bulunduğu yeşil sermaye holdinglerine kaptırdı. Keza kardeşimde aynı şekilde birikimlerini bu holdinglere yatırdı. İşin kısacası ailece mağdur olduk. Bu işten kendimi sorumlu tuttuğu için psikolojim bozuldu. Geceleri uyuyamaz hale geldim. İş bulamadım. Sosyal yardım dairesine düştüm. Defalarca paralarımızı geri almak için müracaat ettik ama bir sonuç alamadım. Jet-Pa’nın 31 milyon Euro mal varlığı olduğu söyleniyor. Devlet, Ankara bu işe el koysun. Bizim paralarımızı bu dolandırıcılardan kurtarsın” şeklinde konuştu.
Yüzsüzlüğün böylesi görülmedi
Almanya’nın Unna kentinde yaşayan ve 35 bin markını Jet-Pa’ya olmak üzere toplam 135 bin markını holdinglere kaptıran Osman Kartal ise “Fadıl Akgündüz ne densiz adammış. Yüzsüzlüğün böylesi olmaz. Hukuk çerçevesinde peşini bırakmacağız. O, binlerce insanın alın terini, emeğini, gelecekliğini çaldı. Şunu da bilsin ahirette iki elimiz yakasında olacaktır” diye tepkisini dile getirdi. 1998 yılında Jet-Pa’ya para yatırdığını söyleyen Kartal, “Geçen bu sürede bütün girişimlerim sonuçsuz kaldı ve paramı geriye alamadım. Sağlığım bozuldu. İşimi kaybettim. Ama alın derimle kazandığı ve çoluk çocuğunuz geleceği olacağı bu paraları kimseye yetirmeyeceğiz. Yargı önünde herkes bunun hesabını verecek” dedi.
Mal varlığı 31 milyon Euro
Almanya’da holding mağdurları tarafından kurulan Avrupa Türkleri Dayanışma Derneği’nin avukatı Ünal Taşhan, herkesin iflas ettiğini sandığı Jet-Pa Holding’in yaşadığı söyledi. 62 milyon lira (31 milyon euro) sermayeli Jet-Pa’nın hesaplarında herhangi bir kısıtlama olmadığının resmi raporlarda belgelendiğini altını çizen avukat Taşhan, “Daha öncede Jet-Pa’nın iflas etmediğini gündeme getirmiştik. Mağdur avukatları olarak bizlerin korkusu, Fadıl Akgündüz’ün Almanya ve Lichtenstein’daki şirketler gibi Jet-Pa’nın iflasını vermesidir. Bunun önüne geçmeye çalışıyoruz.” dedi.
Memet Fadıl Akgündüz’ün, iki aile bireyi ile 31.07.2009 tarihinde Sanayi ve Ticaret Bakanlığı İl Müdürlüğü’nün atadığı komiser Ferit Öztürk gözetiminde ortaklara haber vermeden gizlece olağan genel kurul yaptığını da hatırladan avukat Taşhan, “Memet Fadıl Akgündüz, Almanya’da kurduğu International Marketing and Trading GmbH ve International Marketing and Trading Aktien A.G adlı iki paravan şirketler ile Avrupalı Türklerden para topladı. Daha sonrada toplanan bu paraları Türkiye’deki Jet-Pa Holding’e aktardı” dedi.
25 bin kişiyi mağdur etti
Kamuoyunda “Jet-Fadıl” olarak bilinen Fadıl Akgündüz, 1998 ve 1999 yılları arasında Avrupa’da yaşayan yaklaşık 25 bin Avrupalı Türk’ten 300 milyon Euro topladığı tahmin ediliyor.
1996 yılında Almanya’nın Frankfurt şehrinde kurduğu Jetpa International Marketing and Trading GmbH ile 1998 yılında Lichtenstein’in Mauren kentinde kurduğu Jetpa International Marketing and Trading A.G. adlı iki tabela şirketine Avrupa Türkleri ortak yaparak para toplayan Fadıl Akgündüz, 2001 yılında bu şirketlerin iflası vermişti. Bu şirketlerin kuruluş amacı, Avrupa’da para toplamak ve toplanan bu paraların Türkiye’de Jet-Pa Holding altında faaliyet gösteren diğer şirketlerine aktarmaktı. Keza İstanbul Bakırköy 8. Ağır Mahkemesi'nde Fadıl Akgündüz’ün nitelikli dolandırıcılıktan yargılaması sürecinde, mahkemeye sunulan bilirkişi raporunda Jet-Pa'nın, kuruluşundan 4 gün sonra hiçbir ticari faaliyette bulunmadan sermayesini 620 kat artırarak 62 trilyon liraya yükselttiğin bilgisine yer verildi. Yine raporda, 1998 ve 1999 yıllarında Avrupa’dan toplam 47,5 trilyon lira karşılığı dövizin Türkiye'ye geldiği belirtildi.
Vaatlerinden bir İmza’ydı
"Jet Fadıl" lakaplı Fadıl Akgündüz’ün vaatlerinden bir tanesi de “İmza“ adını verdiği bu otomobildi. İngiltere’de yaptırdığı iki portatif model ile piyasaya çıkan Fadıl Akgündüz, İmza için 2002 yılını üretim yılı olarak göstermiş, hatta bu otomobilin piyasaya çıkma tarihi olarak da Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş yıldönümü olan 29 Ekim’i tercih etmişti. Siirt’i üretim üssü olarak seçen Akgündüz, bu doğrultuda Siirt Havaalanı yakınlarında 100 dönüm arazi satın almıştı. Büyük bir törenle temeli atılan fabrikanın sadece hizmet binaları yapılırken, arazi de tel örgüyle çevrilmişti. Devamında da kaderine terk edilen tesisler çürümeye, yer yer yıkılmaya başladı.