Güncelleme Tarihi:
Akdeniz Üniversitesi Girişimcilik ve Kariyer Topluluğu tarafından düzenlenen ”3. Ulusal Akdeniz Girişimcilik Zirvesi” Atatürk Konferans Salonu’nda yapıldı. Zirvenin konuğu, İstanbul Ticaret Odası 2009-2010 yılının genç girişimcisi ödüllü Desnet Yazılım üst yöneticisi Ömer Ekinci oldu.
Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Meral Gültekin’in de katıldığı zirvede, Ekinci, ”büyük başarıların öyküleri” başlıklı oturumda, üniversite öğrencileriyle deneyimlerini paylaştı.Ekinci, ortaokul döneminde yazılım programları yapmaya başladığını anlattı. Ailesinin maddi açıdan sıkıntı yaşadığını ancak zorlukları aşarak girişimci olduğunu kaydeden Ekinci, ”Ya karanlığa küfredecektim ya da ışık yakacaktım” dedi.Evinde bilgisayar olmadığı için yazılımları internet kafede yaptığını kaydeden Ekinci, 17 yaşında bir tela dükkanına barkod yaptığını belirtti. Ekinci, ”O şirket şimdi Türkiye’nin en büyük tela şirketi oldu, 14 yıl oldu, onlar beni büyüttü, ben onları büyüttüm. Şimdi o şirket Çin’e tela satıyor” dedi.
Ekinci, 2002 yılında İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesine kaydolduğunu ancak iş yaşantısı nedeniyle henüz bitiremediğini kaydetti. Şirketlerin işe eleman alırken diplomayı birinci öncelik olarak görmediğini ifade eden Ömer Ekinci, ”Ne bitirdiğinin önemi yok, daha önce ne iş yaptığın, deneyimlerinin ne olduğu önemli” diye konuştu. Babasının ürettiği ve önceleri pazarlayamadığı yazıcıyı kendi çabalarıyla kiraladığı 35 metrekarelik dükkanda üretmeye başladıklarını, şimdi Casio’nun iki distribütöründen biri olduklarını vurgulayan Ekinci, 12 ülkeye çalıştıklarını bildirdi.
FACEBOOK’A RAKİP
”Haddimi hiç bilmedim” diyen Ömer Ekinci, ”Bize hep sınır koydular ama ben facebook, twittere rakip sosyal ağ yapma kararı aldım. Buna çok karşı çıkan oldu. Türkiye’nin ilk global sosyal paylaşım sitesi quizy.me’yi kurduktan sonra ’gavurlar yine yapmış’ diye yorumlar geldi. İşte o gavur benim” dedi.Quizy.me’de diğer sosyal paylaşım sitelerinden farklı olarak soru sistemi bulunduğunu ve bu soruları kayıtlı olmasa da herkesin görme şansının bulunduğunu anlatan Ekinci, Çince, Rusça, Türkçe ve İngilizce yayını olan quizy.me’nin en çok ziyaret edilen 100 site arasında yer aldığını belirtti.
Ekinci, sözlerini şöyle sürdürdü:”Günde 10 bin kişi sisteme girip soru cevaplıyor. 100 gündür yayındayız, bir milyon ziyaret aldık, kısa sürede iki milyon üyeye sahip olmayı hedefliyoruz. Türk sitesi olarak dünyadaki en büyük üç sosyal paylaşım sitesi arasında yer alacağız.”Sitenin tasarım ve yazılım dahil 1000 TL’ye mal olduğunu, reklam almadıklarını bildiren Ekinci, siteyi kurduklarında en az desteği Türkiye’den gördüklerini söyledi.
Karadeniz Teknik Üniversitesi öğrencilerinin hemen hemen tümünün quizy.me’yi kullandığını belirten Ömer Ekinci, üniversite öğrencileri arasında sitenin kullanımının artacağını kaydetti.”Facebooku bir Türk kurmuş olsaydı ne olurdu?” sorusunu yönelten Ekinci, şöyle konuştu:”Cari açığımızın üçte biri bizde kalırdı. 1000 kişilik istihdam bizde olurdu. 500 milyon kişinin veritabanı facebookun elinde, bu bizde olurdu. İnternet sektörünün kalbi İstanbul’da olurdu. 20 milyon Türk bu siteye üye ama sadece tüketiciyiz.”Facebookun teknik altyapısını üç ayda yazacak çok sayıda firma olduğuna dikkati çeken Ekinci, ”Bir insan bir şeyi gerçekten isterse, tabiattaki her şey onun olmasına yardım eder” dedi.
DUYGUSAL ZEKA
Zirvenin ikinci konuğu duygusalzeka.net’in sahibi Eray Beceren, ’duygusal zeka eğitimi’ başlıklı oturumda konuştu. Beceren, millet olarak duygularımızı ifade edemediğimizi söyledi. Duygusal zekanın insanın hayatını yönlendirdiğini belirten Beceren, ”İnsanlar beğendikleri konuları daha kolay öğreniyor. Duygusal yapı insanların ilişkileri, davranışları, kararlarını ve hayatlarını etkiliyor. İnsanlar duygularının verdiği bilgiyle karar veriyor. Duygular bulaşıcı ve hakim kişinin duyguları başkasına geçiyor” diye konuştu.