F.A.Z: ``Merkel´i, Türkiye başbakan yapacak’’

Güncelleme Tarihi:

F.A.Z: ``Merkel´i, Türkiye başbakan yapacak’’
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2005 00:00

İktidar değişikliğinde Federal Dışişleri Bakanı olması beklenen FDP’li Wolfgang Gerhardt, Türkiye’ye tam üyeliğin dışında alternatifler sunulması önerisini yineledi.

Haberin Devamı




Angela Merkel
Almanya´nın ilk kadın başbakanı olmayı hedefleyen Hıristiyan Demokrat/Hıristiyan Sosyal Birlik Partileri’nin (CDU/CSU) başbakan adayı Angela Merkel’in Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) tam üyeliğine karşı politikasıyla seçimleri kazanacağı ileri sürüldü.

Almanya’nın önde gelen günlük gazetelerinden ``Frankfurter Allgemeine Zeitung’’da ``Türkiye politikası sayesinde korunuyor’’ başlığı altında yayınlanan başmakalede, ``Angela Merkel’in partisinin, şu andaki Başbakan’ın partisinden 10 puan daha önde olması ve bu denli destek bulmasının temel nedenleri var:

Alman halkının yüzde 70’i Türkiye’nin AB’ye tam üyeliğine karşı. Bayan Merkel, sadece `imtiyazlı ortaklık’a imkan kılacakları sözü verdi.

Vergi ve sağlık alanındaki reform modellerinden dolayı değil, işte sadece bu nedenle seçilecek Merkel. Merkel, hükümet açıklamasında Türkiye politikasını ve Almanya’nın tam üyeliği veto edeceğini açıklar açıklamaz, halk işten çıkarmaların kolaylaştırılması, ve diğer sosyal konularda öfkelerini ortaya koyacaklar. Merkel’in bunlara kafa yormasına gerek yok. Çünkü Türkiye politikası onu erken göç kaybına uğramaktan koruyacaktır’’ denildi.

F.A.Z. bu yorumuyla Angela Merkel’i CDU/CSU’nun Türkiye’ye karşı politikasının ``Almanya’nın ilk kadın başbakanı’’ yapacağı da ima edildi.

Alternatifler sunulmalı

18 Eylül’den sonra CDU/CSU’lu birlikte iktidar değişikliğini hedefleyen Hür Demokrat Parti’nin (FDP) Meclis Grup Başkanı Wolfgang Gerhardt, Türkiye’ye tam üyeliğin dışında başka alternatifler sunulması gerektiğini savundu.

Olası bir iktidar değişikliğinde Federal Dışişleri Bakanı olmasından hareket edilen Gerhardt, kendilerinin Türkiye’ye başka alternatifiler sunulmasını istediğini ve AB Komisyonu’nun müzakerelerin ``ucu açık’’ sürdürülmesi kararını desteklediklerini de dile getirdi.

Gerhardt, Frankfurt’ta katıldığı bir seçim kampanyasında, CDU/CSU’nun ``imtiyazlı ortaklık’’ önerisinden bahsetmeden, aynı paralelde düşündüklerini gösterdi.

Kırmızı kart

CDU/CSU Meclis Grup Başkan Yardımcısı Michael Glos, kendilerinin önerdiği imtiyazlı ortaklığın hem Türkiye, hem de AB için en doğru yol olacağını savundu. Glos, Alman halkının yüzde 74´ünün Türkiye´nin tam üyeliğine karşı olduğunu belirtirken, ``Halkın endişe ve görüşünü paylaşan yeni bir hükümete ihtiyaç var.

SPD ile Yeşiller, halkı gözönünde bulundurmuyor. Bu nedenle seçmenler 18 Eylül´de SPD´yle Yeşiller´e kırmızı kart gösterme imkanına sahiptir’’ dedi.
Kimliğini saklıyor

Demokratik Sosyalizm Partisi (PDS) ile İş ve Sosyal Adalet Seçim Alternatifi’nin (WASG) oluşturduğu Sol Parti.PDS’nin lider adayı Gregor Gysi, CDU/CSU’nun başbakan adayı Angela Merkel’i ``Doğulu kimliğini’’ saklamakla suçladı.

Gregor Gysi, ``Merkel belli ki Doğu’lu olduğunu unutturmak istiyor. Örneğin, Batı ve Doğu’da İşsizlik Parası II ödemelerinin eşit miktarda ödenmesine yanaşmıyor. Doğu için bir şeyler yapmak istediği intibası oluşmasından korkuyor’’ dedi.

Hedef yüzde 38

Son dönemlerde Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) oy oranını artırmaya başlaması Başbakan Gerhard Schröder’i umutlandırdı. Son kamuoyu yoklamalarında Almanya’da bugün seçim olsa SPD’nin yüzde 34 oy alacağının belirlenmesi üzerine Başbakan Schröder, hedefin yüzde 38 olduğunu açıkladı.

2002 yılında yapılan genel seçimlerde de yüzde 38.5 oranında oy aldıklarına dikkat çeken Schröder, bu hedefe ulaşmaları durumunda SPD ile Yeşiller’in iktidarda kalmayı sürdüreceklerini de belirtti.

BERLİN

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!