Eyvah! Lufthansa’da grev var...

Güncelleme Tarihi:

Eyvah Lufthansa’da grev var...
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2022 12:38

Ver.di sendikasının Lufthansa yer hizmetleri personeline grev çağrısı Almanya’da ortalığı karıştırdı. Zaten personel eksikliği yaşandığını açıklayan şirket yönetimi yaz tatili döneminde böyle bir grevin herkesi olumsuz etkileyeceğini açıkladı. Çalışanları greve çağıran Ver.di Başkanı Frank Werneke’nin tatilde olması ise herkesi kızdırdı.

Haberin Devamı

Ver.di sendikası, Lufthansa ile devam eden toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşmaya varılamadığı için bugün yaklaşık 20 bin yer hizmetleri personeline 1 günlük uyarı grevi çağrısında bulundu. Sabaha karşı saat 03.45’te başlayıp yarın sabah saat 06.00’da sona erecek olan grev, Düsseldorf, Köln, Frankfurt, Hamburg, Münih, Berlin, Bremen, Hannover, Stuttgart gibi pek çok havalimanındaki yer hizmetlerini kapsıyor ve on binlerce yolcuyu etkileyecek. Ver.di, sadece iki tur müzakereden sonra anlaşmaya varılamayan ve devam eden toplu sözleşme pazarlıklarında baskıyı artırmak istiyor. Bunun için de uyarı grevine gitmeyi seçti. Sendika, Lufthansa’nın ilk teklifini reddetmişti, ancak müzakereleri 3-4 Ağustos tarihlerinde sürdürmeyi kabul etmişti. Lufthansa’daki ilk grev, koronavirüs krizinden sonra sektörün kısmen kaotik bir şekilde yeniden hareketlenmesi ve yoğunluğun artmasıyla baş gösterdi. Personel eksikliği ve tatillere yönelik ani ve güçlü talep, bu yaz herhangi bir grev olmaksızın bile önemli sorunlara yol açtı. Sendika bunun için havaalanlarındaki ve havayollarındaki kötü yönetimi suçluyor.

Haberin Devamı

Eyvah Lufthansa’da grev var...
Ver.di Başkanı Frank Werneke

BAŞKAN TATİLE ÇIKTI
Uyarı grevi nedeniyle Lufthansa, Frankfurt ve Münih merkezli neredeyse tüm uçuşlarını iptal etti. Toplamda yaklaşık 1000 uçuşun iptal edileceği, 134 bin yolcunun bu iptallerden etkileneceği, perşembe ve cuma günleri de uçuş iptali ve gecikmelerin yaşanacağı belirtildi. Bild gazetesi ise ‘Bizim tatilimizi berbat ediyor, kendisi tatilde’ başlığıyla yer hizmetleri personelini greve çağıran Ver.di Başkanı Frank Werneke’nin tatilde olduğunu yazdı. Bir Ver.di sözcüsü de Bild’e verdiği demeçte, “Werneke şu anda müsait değil ve 12 Ağustos’a kadar tatilde” diyerek başkanın tatilde olduğunu doğruladı. Bild’e konuşan Ver.di Başkan Yardımcısı Christine Behle (54) ise uçuş kaosunu malum sonuç olarak değerlendirdi: “Maalesef hava trafiğindeki bir grev her zaman yolcuları etkiler. Hayal kırıklığınızı tamamen anlıyoruz. Ancak çalışanların üzerindeki baskı şu anda neredeyse dayanılmaz.”

Haberin Devamı

Eyvah Lufthansa’da grev var...
İŞVERENLER TEPKİ GÖSTERDİ
Ver.di’nin grev çağrısı, işverenlerin sert eleştirilerine yol açtı. BDA (Almanya Federal İşverenler Birliği) Genel Müdürü Steffen Kampeter, “Yaz ortasında Lufthansa’ya ve özellikle yolcularına ücret talepleriyle yük bindirmek kesinlikle orantısız. Burada insanların anlaşılabilir tatil yapma isteği, utanmadan avantaj elde etmek için kullanılıyor” sözleriyle Ver.di’yi eleştirdi.
Lufthansa İnsan Kaynakları Başkanı Michael Niggemann, “Şu ana kadar yapıcı giden toplu sözleşme görüşmelerinde sadece iki turluk müzakerelerin ardından gerginlik yaratan bu ani çıkış, muazzam hasara neden oluyor” dedi. Lufthansa CEO’su Jens Ritter, LinkedIn sayfasından paylaştığı mesajında, grev olmadığında bile zorlu geçen bir dönemde özverili çalışmalarından dolayı personeline ve anlayış gösteren yolculara teşekkür ederken, grevi şöyle değerlendirdi: “Bu grevi anlamak zor. Sosyal ve toplu pazarlık ortaklıklarımıza derinden bağlıyız. Bununla birlikte, koronavirüs krizinden sonra mevcut gergin ekonomik duruma rağmen tarihsel olarak yüksek ve sosyal olarak dengeli ücret artışları teklif ettiğimiz için bu grev anlaşılmaz. Bu yoğun tatil döneminde bir grev, müşterilerimiz ve ayrıca diğer çalışanlarımız için çok büyük bir yük anlamına geliyor.” Havalimanı işletmecisi Fraport (Frankfurt), CEO’su Stefan Schulte (62) ise “En önemli seyahat sezonunda yüz binlerce kişinin tatilini bir grevle tehlikeye atmak tamamen orantısız/yanlış tutum” diye konuştu.
Eyvah Lufthansa’da grev var...
Steffen Kampeter

Haberin Devamı

GREV İÇİN UYGUN BİR ZAMAN DEĞİL
Federal Ulaştırma Bakanı Volker Wissing’in (FDP) bir sözcüsü ise Almanya’da toplu pazarlık özerkliğinin hüküm sürdüğüne dikkati çekti. Rheinland-Pfalz CDU Parlamento Grup Başkanı Christian Baldauf (54) da grevi eleştirdi: “Grev uygun olmayan bir zamanda gerçekleşiyor. Grevler yüzünden binlerce insan tatil zamanı eziyet çekecek. Görünüşe göre sendika patronunun tatil yapmakta bir sorunu yok, mevcut durumun ceremesini ise havalimanlarındaki tatilciler ve çalışanlar çekiyor.”
Yer hizmetleri, lojistikten teknisyenlere kadar uçakların iniş ve kalkışında rol oynayan hizmetlerin tümünü içeriyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!