Güncelleme Tarihi:
Mısır’da bu yıl halk ayaklanmasıyla devrilen Mübarek’in karşısına 2005 seçimlerinde rakip olarak çıktıktan sonra partisine hileli üye kaydettiği gerekçesiyle 2007 yılında hapse atılan Yarın Partisi lideri Eymen Nur mahkemeye sedye ile getirilen Mübarek’in yargılanmasını değerlendirdi.
Mübarek’in demir kafeste yargılanmasının "30 yıldır bekledikleri, adalete giden yolun başlangıcı" olduğunu belirten Nur, 2007 yılında hapse atıldığında işkence görmesi üzerine Mübarek’e bir mesaj gönderdiğini anlattı. Mesajında, "Sen kendi gücünle insanlara zulüm ediyorsun, bir de Allah’ın gücünü hatırla" diye yazdığını kaydeden Nur, "Mübarek demir kafesteyken benim gönderdiğim mesajı hatırlamış olabilir" dedi.
Devrik lideri demir kafeste gördüğünde çok sevinmediğini ifade eden Nur, "Onu kafeste görünce Kur’an-ı Kerim’deki ’Ey akıl sahipleri! Kısasta sizin için hayat vardır. Umulur ki bu hükme uyarak korunursunuz’ ayetini hatırladım" diye konuştu. Eymen Nur, Mübarek’in demir kafeste yargılanmasını, "30 yıldır bekledikleri, adalete giden yolun başlangıcı" olarak gördüğünü belirtti. Yargılanmanın adil olması umudunu dile getiren Nur, "Mübarek, sadece kendi görüşlerini savunan binlerce genci öldürttü. Mübarek’i yargılanırken gördüğümde, çocuklarını kaybetmiş ağlayan anneleri hatırladım. Mübarek’in yargılanması adil olmalı. Onun bize uyguladığı adalet gibi olmamalı" diye konuştu.
Mübarek döneminde defalarca hapse atıldığını hatırlatan Yarın Partisi lideri, 2007 yılında hapse atıldığında mahkum haklarından bile yoksun kaldığını, hapishanede namaz kılmasının bile yasak olduğunu söyledi. Nur, serbest bırakılınca Adli Tıp Merkezi’nden vücudundaki yaralarla ilgili olarak, "İşkence sonucunda yaralanmıştır" raporu aldığını ifade etti. Parti liderliği yanında profesyonel avukatlık yapan Nur, Mübarek hakkındaki iddianameyi zayıf bulduğunu bildirerek, "Mahkemede okunan iddianame, Mübarek’in işlediği bütün suçları kapsamıyor. İddianamede, Mübarek’in silah alımlarından aldığı komisyon ve Cemal Mübarek’in borsa ve dış alımlarda yaptığı manipülasyonlar da bulunmalıydı" dedi.
Uluslararası Af Örgütü ve insan hakları kuruluşlarının raporlarına göre, Mübarek’in 30 yıllık yönetimi süresinde, sayısı yüz binlerle ifade edilen muhalif, hapishanelerde işkence gördü. Mübarek yönetimi boyunca, sadece Müslüman Kardeşler’den 100 binden fazla kişi tutuklandı. Müslüman Kardeşler İrşad Konseyi’nin eski rehberi Muhammed Mehdi Akif, 3 sene önce medyaya yaptığı yazılı açıklamada, "Mübarek rejiminin tutuklamaları ve işkence politikalarına karşın hapishaneleri medrese haline getirdik" ifadesini kullanmıştı.