Eylülden itibaren gönüllüler devrede

Güncelleme Tarihi:

Eylülden itibaren gönüllüler devrede
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2022 10:11

Almanya’da bakım sigortaları, koronavirüs pandemisinden kaynaklanan personel dar boğazı nedeniyle gezici bakım servisleri veya kayıtlı destek hizmet sunucularının, yaşlı ve hasta insanların bakım ihtiyaçlarına cevap veremez hale geldi. Buna karşı önlem almaya çalışan bazı eyalet hükümetleri, ki bunun başını Hessen ve Kuzey Ren Vestfalya eyaletleri çekiyor, aldıkları karar uyarınca, bazı yardım kalemlerinden ve bakım ödeneklerinden yararlanma koşullarını kolaylaştırdı.

Haberin Devamı

Eylülden itibaren gönüllüler devrede

YARDIM PARASI ELDEN VERİLMİYOR
Örneğin bakım derecesi bir ile beş arasından birine sahip olan yaşlı ve hastalara ayda bir ödenen bakım parasının yanı sıra verilen aylık 125 Euro’luk ek yardımdan (Entlastungsbetrag) yararlanmak için, ya gezici bakım şirketinden veya kayıtlı olan ev işleri, doktora veya hastaneye eşlik etme gibi temizlik ve refakâtçilik hizmeti sunan şirketler üzerinden hizmet almak gerekiyor. Diğer bir ifadeyle, Alman sosyal güvenlik mevzuatı gereği, bakım sigortaları, yaşlı ve hastaya söz konusu ek yardım parasını elden vermiyor, ancak bir hizmet karşılığında kullandırıyor.

ÖZEL KİŞİLER YARDIM EDERSE
Yukarıda bahsettiğimiz iki eyalette, yayınlanan ‘Pflegeunterstützungsverordnung’ adlı bakımı destekleme genelgesinin 13 A maddesi ise, bakım ödeneklerinden yararlanma konularında belirli bir süre için bir istisnai uygulama öngörüyor. Buna göre yaşlı ve bakıma muhtaç hastalar, özel kişilerden örneğin haftalık alışveriş, evde temizlik veya hastane veya doktora gibi eşlik etme hizmeti almaları halinde, söz konusu ek yardım miktarını doğrudan bakım sigortasından talep edebiliyorlar.

Haberin Devamı

NE ZAMANDAN BERİ GEÇERLİ?
Geçen yılın ekim ayında çıkarılan bakımı destekleme genelgesi, 01.01.2021 tarihine geriye dönük yürürlüğe girdiği için, bakım ihtiyacı olanlar, geçen yıldan itibaren Haziran 2022 sonuna kadar aylık biriken toplam 2.250 Euro tutarındaki ek yardım bütçesini kullanabiliyorlar. Bunun için bakım sigortası nezdinde yazılı başvuruda bulunmak ve akabinde, söz konusu hizmetlerden yararlanıldığına dair, belge veya fatura sunmak gerekiyor.

ÜÇ AY DAHA GEÇERLİ
Genelge uyarınca, 30.09.2022 tarihine kadar geçerli olan istisnai uygulamaya göre, hizmet sunucusu, bakım konusunda yetkili resmi veya kayıtlı bir kimse olması gerekmiyor. Diğer bir ifadeyle komşunuzun oğlu veya 1. ve 2. dereceden akraba olmayan ve aynı hanede oturmayan yakınlarınız, sizin için örneğin haftada iki kez alışveriş yapıyor veya ütü, yemek pişirme veya temizlik yapma gibi ev işlerinde size yardımcı oluyorsa, 125 Euro’luk ek yardım bütçesinden 01.01.2021 tarihine geriye dönük alabileceğiniz gibi, bu haktan önümüzdeki üç ay boyunca yararlanmaya devam edebileceksiniz. Bakım sigortası, parayı hizmet sunulduktan sonra hak sahibi bakıma muhtaç kişiye havale edecektir. Bu istisnai uygulamanın geçerlilik süresi, pandemi durumuna bağlı olarak eylül ayından sonra da uzatılması ihtimalinin yüksek olduğunu söyleyebiliriz.

Haberin Devamı

EYLÜLDEN SONRA NE DEĞİŞECEK?
Yukarıda bahsettiğimiz gibi, eylül ayının sonuna kadar geçerli olan bu uygulama, 01.10.2022 tarihinden itibaren değişecek. Alışverişler bundan sonra, ev temizliği veya refakatçilik hizmetleri gibi alınan destek ve yardım faaliyetlerinin ancak sertifikalı bir gönüllü veya mobil bakım servisi elemanları tarafından sunulması halinde, yapılan harcamalar sigorta tarafından ek yardım bütçesinden karşılanacak. Diğer bir ifadeyle, 125 Euro’luk ek bakım yardımından yararlanma koşulu 1 Ekim’den itibaren zorlaştırılacak. Sertifikalı gönüllü olabilmek için bakım kanunu kapsamında öngörülen bakım kursuna katılmak gerekiyor.

ÜCRETSİZ ONLINE KURSU
Bazı bakım sigortaları, web sitelerinden sertifikalı online bakım kursu sunuyor. Örneğin KKH adlı sağlık sigortasının sunduğu ücretsiz bakım kursundan yararlanmak için şu link üzerinden kaydınızı yaptırabilirsiniz: https://www.kkh-pflegecoach.de/. Söz konusu kursa, başka bir sigortaya üye olsanız dahi katılabilirsiniz. Kursu başarıyla tamamlayanlar, alacakları sertkifika ile bağlı oldukları belediye bünyesindeki komşuluk yardım merkezinde (Nachbarschaftshilfe) kayıtlarını yaptırabilirler. Sertifikalı gönüllüler, bu sayede çevrelerinde yaşayan ve bakım ihtiyacı olan yaşlı ve hasta insanlara günlük hayatlarında destek olabilirler. Sunulan hizmet karşılığında sigortanın ayırdığı aylık 125 Euro’luk bakım ödeneğinden yararlanılabilir.

Haberin Devamı

SİGORTANIZDAN ÖĞRENEBİLİRSİNİZ
Gerek gönüllü bakım sertifikası gerekse, ek yardım ödeneğinden yararlanma koşulları, sigortadan sigortaya hatta eyaletten eyalete göre farklılık arz edebiliyor. Bu nedenle bakım ve yardım ihtiyacı olan okurlarımıza tavsiyemiz, bağlı oldukları bakım veya sağlık kasalarına bizzat telefonla arayıp, ‘Pflegeunterstützungsverordnung 13A’ adlı genelge uyarınca sağlanan bakım hizmetlerinden nasıl yararlanılabileceğini öğrenmelerini tavsiye ediyoruz. Çünkü görünen o ki, bakım sigortaları, 125 Euro’luk ek yardımdan yararlanma koşulunun 01.01.2021 ile 30.09.2022 tarihleri arasında kolaylaştırıldığını, pek duyurmak istemiyor gibiler.

BİTTİ

////////////////

Haberin Devamı

BUNU BİLİYOR MUSUNUZ?

EMEKLİ AYLIKLARI ARTTI, VERGİ MÜKELLEFİYETİ DE

ALMANYA’da yaşayan yaklaşık 21 milyon emekliye 1 Temmuz 2022 itibariyle hatırı sayılır zam yapıldı. Ülkenin batı eyaletinde ikamet eden emeklilerin aylıkları yüzde 5.35, doğu eyaletlerindekilerin ise yüzde 6.12 oranında arttı. Emeklilerin aylıkları artarken, bir yandan da yapılan son zamlarla birlikte vergi mükellefi olan emeklilerin sayısı da arttı. Yapılan açıklamaya göre, 103 bin emekli daha, 1 Temmuz itibariyle yapılan zamla gelirleri vergi muafiyet sınırını (bekarlarda yıllık 9 bin 984 Euro, çiftlerde ise 19 bin 968 Euro) aştığı için vergi mükellefi oldu ve bunun neticesinde ya gelirlerini vergilendirmek ya da en azından vergi beyanında bulunmak zorunda olacak.

Haberin Devamı

KİMDEN NE KADAR VERGİ KESİLECEK?
Federal Alman Maliye Bakanlığı’nın hesaplarına göre, vergi mükellefiyeti konumuna gelen emeklilerden yılda 730 milyon Euro vergi geliri elde edilmesi hedefleniyor. Böylelikle Almanya’da vergi mükellefi olan emeklilerin sayısı toplamda yaklaşık 6 milyona yükselmiş oldu. Örneğin 1.200 Euro emekli geliri olan bir kişiye yapılan zammın yüzde 10 vergiye kesilecek, emekli aylığı 1.500 Euro olandan ise yüzde 14 ve 2 bin Euro olandan yüzde 17 vergi kesilecek. Federal hükümetin karara bağladığı geniş kapsamlı destekleme paketinde yer alan 300 Euro tutarındaki enerji yardımından emeklilerin (sigortalı ek işte çalışanlar hariç) yararlandırılmaması ise, ülkede yaşayan yaklaşık 21 milyon emekliyi üzdüğünü hatırlatmak istiyor ve hükümet yetkililerini, emeklilere yönelik bu haksızlığı gidermeye çağırıyoruz.

DEVAM EDECEK: 2022’de emekli aylığın yüzde kaçı vergiye tabi olacak?

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!