Güncelleme Tarihi:
SPD’li Federal Çalışma ve Sosyal Bakanı Hubertus Heil, Eyaletler Meclisi’nin bugünkü oturumunda yaptığı konuşmasında tasarının kabul edilmesi için tüm eyaletlere çağrıda bulundu. Ancak CDU/CSU tutumunu değiştirmedi. Yapılan oylamada çoğunluk sağlanamayınca, federal hükümetin Uzlaşma Komisyonu’nu devreye sokacağı açıklandı. Uzlaşma Komisyonu’nda bir orta yol bulunması halinde, ‘Vatandaşlık Parası’ tasarısının 25 Kasım’da Eyaletler Meclisi’nde yeniden ele alınıp karara bağlanacağı belirtildi. 1 Ocak 2023 tarihi itibariyle hayata geçirilmesi planlanan ‘Vatandaşlık Parası’ tasarısında, her ay bir kişi için 502 Euro, evlilerde eşlere kişi başına 451 Euro, 5 yaşına kadar olan çocuklara 318 Euro, 6-13 yaş arası çocuklara 348 Euro ve 14-17 yaş grubundakilere de 420 Euro ödenmesi öngörülüyor.
MUHALEFET İSTEMİYOR
‘Vatandaşlık Parası’ kapsamında, ilk iki yıldaki konut masrafları tam olarak ödenecek. Bu süre zarfında sosyal yardım alan kişinin 60 bin Euro’ya kadar olan tasarruflarını saklanmasına da izin verilecek. Reformların 2023 yılında yaklaşık 4.8 milyar Euro’ya mal olması ve bunun büyük bir kısmının federal bütçeden karşılanması öngörülüyor. İşverenler ve muhalefetteki Birlik Partileri (CDU/CSU) reformu sert bir şekilde eleştiriyor. İşverenler Başkanı Rainer Dulger, düşük gelirli çalışanlara yanlış bir sinyal verildiğini söylüyor. Sosyal yardımların alınmasıyla ilgili koşulların ihlal edilmesi halinde yaptırımların yumuşatılması da eleştirilerin odağında.
Sağ popülist Almanya için Alternatif’in (AfD) ile Sol Parti de hükümetin tasarısını eleştiriyor. AfD’liler ‘Vatandaşlık Parası’nın çalışmak istemeyenleri istismara yönlendireceğini, iş arama eğilimlerini yok edeceğini, “Nasıl olsa paramızı çalışmadan da alıyoruz” diye düşünenlerin sayısının artacağını savunuyor. Sol Parti ise planlanan ödemelerin yüksek enflasyon karşısında ihtiyaçların giderilmesi için az olduğunu düşünüyor.