Güncelleme Tarihi:
ALMANYA'NIN Bremen kentinde bir araya gelen İsmail Bayer ile İrfan Yavuz, gençlik dairesi tarafından çocukları ellerinden alınan Türk ailelerle aynı çatı altında toplanmak için harekete geçti. 9 yıldır eşinden ayrı yaşayan ve elindenalınan üç çocuğunu gençlik dairesinin izni dahilinde iki üç ayda bir gördüğünü anlatan İsmail Bayer, „Bu çocukların yakını varken neden başka aileye veriliyor. Benim gibi binlerce Türk aile aynı durumda. Bu nedenle aynı çatı altında toplanıp hukuk mücadelemizi orada vermeyi hedefliyoruz" dedi.
Yavrularımdan ayrıyım
Bayer, "Bu konuda ne bizim toplumdan, ne de Türk temsilciliklerimizden destek görüyoruz" diye tepki gösterdi. İrfan Yavuz'da beş yıldır çocuklarından ayrı yaşadığını söyleyerek, "Bende beş yıldır gençlik dairesi yüzünden çocuklarımdan ayrıyım. Yıllardır mücadele veriyorum ancak bir adım ilerleme kaydedemiyorum. Bunun için birlikte hareket etmek, birlik olmak gerekiyor. Bizim durumumuzda olan tüm Türkleri aynı çatı altında toplanmaya davet ediyorum. Belki böylelikle kamuoyu oluşturur çocuklarımızı görürüz“ diye konuştu.
Yılda 28 bin çocuk ailesinden alınıyor
Almanya'da yılda yaklaşık 28 bin çocuk ailesinin elinden alınıyor. Federal İstatistik Dairesi'nin verdiği bilgiye göre 2007'de günde 77 çocuk (2006'da 71) değişik nedenlerden dolayı ailesinden ayrılmak zorunda kaldı. Örneğin 2007'de Kuzey Ren Vestfalya'da bu tür olayların 31'den 149'a çıktığına dikkat çekildi. Yetkililer "Çocuğunu kendi isteği ile Gençlik Dairesi'ne teslim edenler de var. Bunlar genellikle çocuğuna bakacak durumda olmayan aileler. Bu çocukların sayısı 2007'de 7 bini buldu. Yani olayların yüzde 25'inde çocuklar ailesinin isteği ile gençlik dairesine veriliyor" dediler.
Şimdiya kadar başvuru yok
Almanya'da Frankfurt'ta bulunan Gençlik ve Sosyal Dairesi Bakıcı Aile ve Evlat Edinme Bölümü Dairesi yetkililerinden Christiane Steinwendel, 2008 yılında 58'i göçmen kökenli olmak üzere toplam 323 çocuğu bakıcı aile yanına yerleştirildiğini hatırlatarak, "Türk çocuklarını sağlıklı gelişimleri için Türk ailelerin yanına vermeyi arzuluyoruz. Ancak Bugüne kadar bize bu konuyla ilgilenen tek bir Türk aile başvuruda bulunmadı" dedi.
Evlat edinmek için bilgi hattı
Birsüre önce kardeş iki Türk çocuğunun bakıcı aileye verildiğini hatırlatan Steinwendel, "Gençlik Dairesi olarak çocukları özellikle alışık oldukları kültürü tanıyanlara vermeyi arzuluyoruz. Bu çocuğun sağlıklı gelişimi için çok önemli" dedi. Bakıcı aile, yada mağdur durumda olan çocuklara yardım amacıyla Almanya genelinde ücretsiz 0800 2010111 numaralı telefonun haftanın yedi günü hizmet veriyor. Buradan gerekli bilgi ve yardımları talep edebilirsiniz. Biz Türk aileleri ile daha iyi bir şekilde diyalog için Frankfurt'ta Kültür ve Eğitim Derneği (KUBİ) ile işbirliği içindeyiz" dedi.