Güncelleme Tarihi:
Almanya’nın liman kenti Hamburg’da konut sıkıntısı ve yüksek kiralara karşı renkli bir protesto eylemi düzenlendi. Düşük gelirleri nedeniyle konut sıkıntısı ve yüksek kiraların en önde gelen mağdurları olan üniversitesi öğrencilerinin çoğunlukta olduğu gösteri “Evimiz yok onun için sokaktayız” başlığı altında akşam saatlerinde yapıldı.
Hamburg Yüksek Okulu’nun (HAW) bulunduğu Berliner Tor semtindeki gösteri alanına girdiğimde katılımcıların çoğunun yirmili yaşlarda olan gençler olduğunu hemen dikkat çekiyor. Hatta kızların sayısı erkeklerinkinden daha fazla. Hemen hemen her gencin elinde bira, şarap ve şampanya şişesi var. Kendimi tanıttıktan sonra adının Jenny olduğunu söyleyen Almanca Dili ve Edebiyatı öğrencisine bunun anlamını soruyorum,
“Ellerimizdeki içecekler, dans etmemiz eylemimizin bir parçası. İnsan normalde evinde arkadaşlarıyla buluşur, eğlenir. Ama bizim evimiz yok. Onun için sokağı ev yaptık. Bu şekilde konut sıkıntısına daha da fazla dikkat çekeceğimizi düşünüyoruz” diyor. Ben tam uzaklaşmak üzereyken, Jenny yanıma yaklaşıp “Şişelerin çoğunda da, alkol değil daha önce doldurduğumuz sıcak çay ve kahve var” diye kulağıma fısıldıyor.
Bazı göstericiler eyleme çocuklarını da getirmişler. Çocuklar yürüyüş kolunun en önünde hulahup oynayarak, insanlara Jenny’nin söylediğimi gibi, “Evimiz küçük ancak sokakta oynayabiliyoruz” mesajı veriyorlar. Yürüyüşte, Hamburg’da konut sıkıntısından en çok yakınan ve konut arayışında sürekli önyargılarla karşılaşan başta Türk kökenliler olmak üzere göçmenlerden neredeyse hiç kimsenin olmaması dikkatimi çekiyor ama beni şaşırtmıyor.
Zira ırkçı cinayetler dizisinin ortaya çıktıktan sonra yapılan yürüyüşlere katılan Türk kökenlilerin sayısı da bir kaç yüzü geçmemişti. Halen içinde yaşadığımız toplumu ve bizzat bizi ilgilendiren konularda dahi duyarsız kalması yürüyüş organizatörlerini de üzdü. Göstericiler yüksek desibelli müzik eşliğinde dans ederek, Gaensemarkt semtine doğru ilerlerken, senatoyu “konut sorununu çözün, yoksa biz kendi metotlarımızla çözeriz” diye gözdağı veriyorlar. Yürüyüşü düzenleyen “Ev İstiyoruz İnisiyatifi” sözcüsü eylemlerini sürdüreceklerini, hatta sembolik işgaller planladıklarını söylüyor.