Euro Türkler'den ortak ses: Kontenjan olmalı

Güncelleme Tarihi:

Euro Türklerden ortak ses: Kontenjan olmalı
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 2008 20:59

Avrupalı Türkler'in "Milletvekili kontenjanı" isteğine, Türk dernek ve kuruluşlarından tam destek geldi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen de Avrupalı Türklere kontenjan ayrılması konusuna sıcak baktıklarını söyledi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE'deki seçimlere bulundukları ülkeden oy verme hakkını kazanan Avrupalı Türkler'in, "Milletvekili kontenjanı" istiyoruz isteğine Avrupa'daki Türk dernek ve kuruluşlarından tam destek geldi. Sorunu bilen kişilerin milletvekili olması durumunda çözümün daha çabuk ve kolay olacağı görüşünü savunan sivil toplum örgütü başkanları, bu konuda biran önce çalışma yapılıp yurt dışındaki Türklere milletvekili kontenjanı tanınmasını istediler.

UETD Başkanı Süleyman Aslan, TASV Başkanı Yaşar Bilgin, Almanya Türk Toplumu TGD Başkanı Kenan Kolat, Berlin Türk Cemaati (TGB) Başkanı Bekir Yılmaz, Berlin Türk Alman İşadamları Birliği (TDU) Başkanı Remzi Kaplan, TÜRGEM YK Başkanı Remzi UYSAL, Rhein Main Türk TOplumu Başkanı Dr. Tayfun Çilingir yaptıkları açıklamalarda, Avrupa'da yaşayan Türklere de "Milletvekili kontenjanı" ayrılması gerektiğini söylediler.


CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Onur Öymen, yurtdışı Türkleri'nin TBMM'de temsil edilmelerinden yana olduklarını belirtirken, milletvekili kontenjanını parti içinde değerlendireceklerini söyledi.CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, çeşitli örgütlerin ve cemaatlerin etkisi nedeniyle mektupla oy kullanmanın sakıncalı olduğuna dikkat çekerek, Anayasa Mahkemesi'ne başvuracakları sinyali verdi.

Euro Türkler'in ve Onur Öymen'in kontenjan milletvekilliği ile ilgili geniş görüşleri gazeteniz Hürriyet'te

NOT: Bu konuyla ilgili görüşlerinizi 0049-6105 32 79 99 no'lu faksa veya gece@hurriyet.de adresine email ile gönderebilirsiniz. Görüşleriniz Hürriyet gazetesinde ve internet sitesinde yayınlanacaktır.

-------------------------------------------------------------------------

Resmi gazetede yayınlandı

Yurtdışındaki vatandaşların oy kullanmalarıyla ilgili düzenleme resmi gazetenin önceki günkü mükerrer sayısında yayınlandı. Yeni düzenlemeye göre, seçim işlerini yönetmek üzere Ankara’da Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu oluşturulacak. İhtiyaç duyulması durumunda birden fazla yurtdışı ilçe seçim kurulu da oluşturulabilecek.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), bu konudaki gerekli düzenlemeleri yapacak. Yurtdışında bulunan vatandaşların adres kayıt sistemindeki bilgilerine dayalı olarak 'Yurt Dışı Seçmen Kütüğü' oluşturulacak. Seçmen kütükleri, adres kayıt sistemindeki bilgiler esas alınarak YSK’nın belirleyeceği usul ve esaslara göre her yıl güncelleştirilerek oluşturulacak.

Oy verme yöntemleri

Yurtdışındaki seçmenlerin gümrük kapılarında oy kullanma, mektup, sandık, elektronik oylama yöntemlerinden hangisine göre oy kullanacağına, yabancı ülkenin durumuna göre, Dışişleri Bakanlığı’nın görüşü alınarak YSK tarafından karar verilecek. Yurtdışı seçmenler, milletvekili genel seçimi, cumhurbaşkanı seçimi ve halk oylamasında oy verebilecek. Yerel seçimlerde ise oy kullanamayacak. Ayrıca yalnızca seçime katılan siyasal partilere oy verilebilecek.

Yurtdışında ve yurtdışı temsilciliklerde seçim propagandası yapılamayacak.

Mektupla oy kullanma


YSK, özel olarak imal ettirdiği oy pusulasıyla özel renkte bastırılmış oy zarflarını, Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu’na gönderecek. Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu, arkası kendi mührüyle işaretlenmiş oy pusulası ile oy zarflarını, seçimlerden 75 gün önce seçmenin yurtdışında kayıtlı olduğu adresine gönderecek.

Seçmene oyunu kullanmak üzere gönderilen özel zarflardan, bir köşesi Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu’nun mührünü taşıyan küçük zarfa oy pusulası konulacak. Bu zarf, üzerinde 'Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu Ankara/Türkiye' yazılı orta boy ikinci zarfa konacak ve bu ikinci zarf, üzerinde seçmenin yurtdışı adresi yazılı üçüncü büyük zarfa yerleştirilecek.

Seçmenler, oy kullandıkları zarfı, seçim günü saat 17.00’ye dek Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulunda bulunacak şekilde posta ile gönderecek. Seçimin yapıldığı gün saat 17.00’den itibaren oy torbaları Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu’nca açılarak sayım, döküm ve birleştirme işlemleri yapılarak sonuçlar, Ankara İl Seçim Kurulu’na iletilecek. Sonuçlar, bu kurulca tarafından da birleştirme tutanağı düzenlenerek Yüksek Seçim Kurulu’na gönderilecek.

Elektronik oy kullanma

YSK, yurtdışında bulanan vatandaşların Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası aracılığıyla elektronik ortamda oy kullanabilmeleri amacıyla gerekli teknik altyapıyı kurmaya, güvenli oy kullanılabilmesi amacıyla seçmenler için şifre veya benzeri güvenlik önlemleri ile mükerrer oy kullanılmasını engelleyecek önlemleri almaya yetkili olacak.
Yurtdışındaki seçmenler, seçimin yapılacağı tarihten geriye doğru 30 gün öncesine kadar belirlenen süre içinde başlamak üzere, seçim günü saat 17.00’ye kadar elektronik ortamda oy kullanabilecek.

45 gün önce başlayacak

Yurtdışı seçmen kütüğüne kayıtlı bulunan seçmenler, seçimin yapılacağı günün 45 gün öncesinden başlamak üzere seçim gününden önceki 7. gün, saat 17.00’ye dek Türkiye’nin yurtdışı temsilciliklerinde ve ihtiyaç duyulması durumunda yerel makamların uygun göreceği diğer yerlerde kurulacak seçim sandıklarında oy kullanabilecek. Oy kullanma işlemi, yerel saatle 08.00-17.00 arasında yapılacak.

Gümrük kapılarında

Yurtdışı seçmen kütüğüne kayıtlı bulunan seçmenler, seçimin yapılacağı günün 45 gün öncesinden başlamak üzere, seçim günü saat 17.00’ye dek yurda giriş ve çıkışlarında kullandıkları gümrük kapılarında kurulacak seçim sandıklarında oy kullanabilecek.

Mükerrer oy verme girişiminde bulunan veya verenlere, 3 yıldan 5 yıla dek hapis cezası verilecek, ayrıca para cezası uygulanacak.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!