Güncelleme Tarihi:
Uluslararası finans kuruluşlarının ekonomistleri, Euro Bölgesi’nde büyümeyi yavaşlatan deflasyon tehdidinin azaldığını ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) aldığı önlemlerin etkili olduğu görüşünde birleşti.
Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerine göre, Euro Bölgesi'nde yılın ilk ayında yüzde -0,6 olan enflasyon şubat ayında yüzde -0,3'e yükseldi. Euro Bölgesi'nde deflasyon şubat ayında hız keserken, enerji ve işlenmemiş gıda ürünlerinin dahil edilmediği çekirdek enflasyon, bir önceki aya göre değişmeyerek yüzde 0,6 oldu.
Ancak fiyat istikrarını sağlamakla yükümlü olan ECB, Euro Bölgesi'nde uzun süredir düşük enflasyona karşı tedbirler üretmesine karşın enflasyon henüz hedeflenen yüzde 2 seviyesine yakınlaşamadı.
Ayrıca banka daha önce yayınladığı bir raporda enflasyon tahminlerini aşağı yönlü revize etmişti. 2014 yılı enflasyon beklentisi yüzde 0,7'den yüzde 0,5'e çekilirken, 2015 yılı enflasyon beklentisi yüzde 1,2'den yüzde 1'e, 2016 yılı enflasyon beklentisi de yüzde 1,5'ten yüzde 1,4'e indirilmişti.
Bölgede son aylardaki düşük enflasyon, büyümeyi yavaşlatabilecek deflasyon riski endişelerini de beraberinde getirdi. ECB, bu kapsamda Euro Bölgesi’nde fiyat istikrarını sağlamak ve talebi canlandırmak için devlet tahvili satın alımı programını açıklamış ve ayda 60 milyar Euro'luk tahvil alımına bu yılın mart ayında başlayıp 2016 yılının eylül ayında sonlandıracağını ilan etmişti.
Uzmanlar, Euro Bölgesi’nde deflasyon tehlikesinin azaldığına ve ECB'nin bu kapsamda aldığı tedbirlerin yolunda gittiğine işaret etti.
"ECB'nin tedbirleri işe yarıyor"
Berenberg Başekonomisti Holger Schmieding, Euro Bölgesi'nde deflasyon riski görmediğini belirterek, tek para birliğinin deflasyonist bir sarmal içine düşeceğine asla inanmadığını söyledi.
Petrol ithalatındaki düşük maliyetler nedeniyle fiyat seviyesindeki düşüşün Euro Bölgesi ekonomisi için iyi bir gelişme olduğunu dile getiren Schmieding, "Güçlü tüketici güveni gösterdi ki tüketiciler geri çekilen genel fiyat seviyesindeki ılımlı düşüşe tepki vermiyor. Petrol fiyatları artık dengelendiği için, enflasyon ocak ayındaki yıllık bazda yüzde -6'lık seviyenin altına muhtemelen düşmeyecek" dedi.
ECB'nin bölgedeki uzun süreli çok düşük enflasyona ve deflasyon riskine karşı aldığı tedbirlerin etkisini gösterdiğini aktaran Schmieding, "Euro Bölgesi'ndeki güveni desteklediler ve bu Euro Bölgesi'nin Yunanistan kaynaklı belirsizliklerden korumaya yardımcı oldu. Buna ek olarak, ECB'nin sağladığı daha düşük avro kuru da ekonomik güvenin yükselmesinin ve enflasyonun istikrara kavuşmasının nedenlerinden bir tanesi" ifadelerini kullandı.
ING Group Euro Bölgesi Başekonomisti Peter Vanden-Houte ise petrol fiyatlarının tekrar artma trendine girmesi ve Euro kurunun hala zayıf olmasıyla ithal edilen deflasyonun kademeli olarak sona ereceğini ifade etti.
Bölgedeki eksi enflasyon oranının yılın ikinci yarısı itibariyle pozitif bölgeye dönmesini beklediklerini vurgulayan Houte, "Euro Bölgesi'nde ekonomik güven endekslerinin gelişmesi ve para büyümesinin hızlanmasıyla deflasyon riski giderek kayboluyor" dedi.
UniCredit Euro Bölgesi Başekonomisti Marco Valli de Euro Bölgesi'nde şubat ayı itibariyle ana enflasyon oranının muhtemelen en düşük seviyesine ulaştığını ve bunun petrol fiyatlarındaki artıştan kaynaklandığını ifade etti.
Deflasyon olasılığının düşük kalmaya devam ettiğini belirten Valli, "İleriye dönük olarak ana enflasyonun en azından 2015 yılı ortalarına kadar eksi seviyede kalmasını bekliyoruz. Euro Bölgesi'nde enflasyonun pozitif alana dönmesi 2015 yılının 4. çeyreğinde muhtemel görünüyor" diye konuştu.