Güncelleme Tarihi:
Almanya’da 47 yaşındaki bir kişinin polis şiddetinin kurbanı olması tepki çekti. Ramazan Bayramı’nın birinci gününde akşam saatlerinde yaşanan olayda bir kişi, polisin şiddetli darbeleriyle fenalaştı ve ardından kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. Polis, olayın basında yer almasından sonra yaşanan gelişmelerle ilgili kamuoyunu bilgilendirdi. Olay sonrası sosyal medyada polis şiddetinin mağduru kişinin Türk vatandaşı olduğu iddiaları da hızla yayıldı. Ancak bunun üzerine Eyalet Kriminal Dairesi, hayatını kaybeden kişinin Türk vatandaşı olmadığını açıkladı. Eyalet Kriminal Dairesi, gözaltına alınmaya çalışılan mağdurun neden fenalaştığının henüz bilinmediğini belirtti. Görgü tanıklarının kaydettiği ve sosyal medyada yayılan görüntülerde ise, polisin yere yatırıp etkisiz hale getirdiği halde 47 yaşındaki kişiyi defalarca yumrukladığı görülüyor. Polisin açıklamasında ise mağdurun polise direndiği belirtiliyor. Savcılığın olayla ilgili soruşturma başlattığı kaydedildi.
‘ADAMI DÖVE DÖVE ÖLDÜRDÜLER’
Olayın yayılmasından sonra polisin uyguladığı şiddete sosyal medyada tepkiler geldi. Birçok kişi sosyal medya hesaplarında, “Yeter artık, polis şiddetine son” mesajları yayınladı. Olay, Mannheim’da Türk gastroromların yoğun olduğu Marktplatz’da meydana geldi. Olay sonrası ismini açıklamak istemeyen bir görgü tanığı, Hürriyet’e yaptığı açıklamada, polisin yere yatırdığı adamı herkesin gözü önünde defalarca yumrukladığını söyledi ve “Adamı döve döve öldürdüler” ifadesini kullandı.
‘GÖÇMENLERE ŞİDDET DAHA KATMERLİ’
Olay sonrası Almanya Türk Toplumu Eş Başkanı Gökay Sofuoğlu da bir açıklama yaptı. Artan polis şiddetine dikkat çeken Sofuoğlu, “Video görüntülerinden polisin şiddet uyguladığı gözüküyor. Polisin yere yatırarak etkisiz hale getirdiği bir kişiye şiddet uygulamasına anlam veremiyorum. Bu, insan haklarına karşı işlenmiş bir suçtur. Polisler bunu son zamanlarda çok yapıyor. Mağdurun milliyetinden bağımsız olarak genelde şiddet uygulaması var. Göçmenlere yönelik şiddet uygulaması daha katmerli diyebiliriz” dedi. Gökay Sofuoğlu, polis bünyesindeki aşırı sağcı yapılanmasının yanı sıra şiddete meyilli polislerin de ayrıca araştırılması gerektiğini kaydetti. Sofuoğlu, “Güvenlik sağlamakla görevli polis güvenliği sağlıyorum diye şiddet uyguluyorsa toplumda polise olan güven azalır. NSU’dan dolayı polisin sabıkalı olduğunu biliyoruz. NSU 2.0’da da polisin sabıkası var. Olayın çok kısa süre içinde açıklığa kavuşturulması ve topluma inandırıcı bir cevap verilmesi gerekiyor” dedi.
PROTESTO ETTİLER
Mannheim kentinde bir grup Türk vatandaşı, polis şiddetini protesto etti. 47 yaşındaki mağdurun hayatını kaybettiği Marktplatz’a giden Türkler ellerindeki “Irkçılığa karşı birleşelim”, “Irkçı polis şiddetine hayır” ve “NSU, Hanau, Wuppertal, Mannheim istisna değildi” yazılı dövizler taşıdı. Çok sayıda kişi de polis şiddeti kurbanının hayatını kaybettiği yere çiçek bırakıp mum yaktı.