Essen’de Cumhuriyet Bayramı kutlandı

Güncelleme Tarihi:

Essen’de Cumhuriyet Bayramı kutlandı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2022 11:30

Almanya’nın Essen kentinde bulunan Ruhr Veliler Birliği tarafından pazar günü düzenlenen 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamasına yoğun bir katılım oldu.

Haberin Devamı

SUNUCULUĞUNU Dilek Şen ve Sinem Akbaşın yaptığı kutlamada Ruhr Veliler Birliği Eş Başkanı Fatime Okuyucu, Dr. Ali Sak, T.C. Essen Başkonsolosu Sezai Tolga Şimşir, çok sayıda öğretmen, sivil toplum kuruluş temsilcileri ve yoğun bir kalabalık yer aldı. Kutlamanın yapıldığı salon girişinde özel bir Atatürk resimleriyle bir köşe oluşturulurken, salonun içerisi de Türk bayrakları ve Atatürk posterleri ile donatıldı.

MEVLÜDE ANA ÖZEL OLARAK ANILDI
29 Mayıs 1993 yılında kundaklanan evinde beş canını kaybeden ve pazar günü ani bir şekilde yaşamını yitiren Mevlüde Genç, kutlamanın başında özel olarak anıldı. Sahneye çıkan Ruhr Veliler Birliği Eş Başkanı Dr. Ali Sak, “Bugün bizleri çok üzen bir olay yaşadık. Almanya Türk tolumu için çok önemli bir ismi kaybettik. Mevlüde Genç Anamızı kaybettik. Kendisi barışın, sevginin bir semboliydi. Bence Nobel Ödülü verilmesi gereken insanlardan birisiydi. Sizleri yoracağım belki, ama rahmetli Mevlüde Genç annemizinin anısına bir dakikalık saygı için ayağa davet ediyorum” dedi.

Essen’de Cumhuriyet Bayramı kutlandı

Essen’de Cumhuriyet Bayramı kutlandı
‘KADIN OLARAK BURADA BULUNMAM CUMHURİYET SAYESİNDEDİR’
İlk konuşmacı olarak kürsüye gelen Ruhr Veliler Birliği Eş Başkanı Fatime Okuyucu, şunları konuştu: “Cumhuriyetimizin 99. yılında Ruhr Veliler Birliği olarak kuruluşumuzdan bu yana kutladığımız 15. Cumhuriyet Bayramı’na hoş geldiniz. Türkiye Cumhuriyeti’nin en büyük başarılarından birisi kuşkusuz, kadınlara verilen haklardır. Sadece bu çağdaşlaşma bile Cumhuriyetin felsefesi yoktur diyenlerin suratına tokat gibi değmiştir. Kadın erkek eşitliği dışında yaradılış açısından daha temel, gelecek açısından daha modern, insani ilişkiler açısından daha verici, toplumsal açıdan daha barışçıl bir felsefe var mıdır acaba? Cumhuriyet ile birlikte kadın haklarının kısıtlı olduğu bir toplum düzeninden, kadın erkek eşitliğinin kabul edildiği modern Türkiye Cumhuriyeti’ne geçiş, mutlaka birden değil, aşamalı ve sancılı olarak değişik devrimler ile mümkün olabilmiştir. Kadınların, erkekler ile birlikte eşit bireyler olarak toplum içinde yerlerini almaları, bir uygarlık aşamasıdır ve sağlıklı bir toplumsal gelişim için kuşkusuz Cumhuriyet Devrimleri’nin içinde en önemli olanlarındandır. Ve bugün burada bir kadın olarak, Almanya Türk toplumu için oldukça önemli olan Ruhr Veliler Birliği’nin Eş Başkanı olarak başında bulunuyorsam ve kabul görüyorsam, bu kuşkusuz Cumhuriyetin kadınlara vermiş olduğu imkân ve haklar sayesindedir.”
Essen’de Cumhuriyet Bayramı kutlandı

Essen’de Cumhuriyet Bayramı kutlandı
‘ATATÜRK KÖŞESİ BENİ ÇOK ETKİLEDİ’
Kutlamada bir konuşma yapan Essen Başkonsolosu Sezai Tolga Şimşir, “Sivil toplum kuruşu etkinliği olarak beklediğimin çok üstünde bir organiyasyon, ona göre de katılım var. Bundan dolayı Ruhr Veliler Birliği’nin değerli başkanlarına ve emeği geçenlere en içten tebriklerimi sunuyorum. Salonunun girişine hazırlanan Atatürk köşesi de, beni çok etkiledi. Hem Atatürk köşesi hem de salonun dekorasyonu, bizlere Türkiye’den bir kesit sunmuş oldu” dedi. Başkonsolos Şimşir şöyle konuştu: “Nedir Cumhuriyet? Atatürkü’n kurduğu Cumhuriyet, Atatürk’ün benzersiz dehasıyla oluşturulmuş, bir çağdaşlaşma, bir aydınlanma projesidir. Nedir Cumhuriyet? petrolü, doğalgazı, milli serveti olmayan, sümürgeci geçmişi olmayan son derece fakir, yıkık bir ülkede köylüden millet yaratmaktır. Eğitimi, fırsat eşitliğini, vatandaşlık bilincini eğitimle eşit şekilde herkese sunmaktır. Atatürk’ün Cumhuriyet projesi başarılı olmuş mudur? Kesinlikle başarılı olmuştur.”

Haberin Devamı

ATATÜRK'ÜN ESSEN ZİYARETİ
“Başkonsolosluğumuzun kurulu bulunduğu Essen şehrinin, Atatürk bakımından ayrı bir önemi var. Atatürk’ün batı Avrupa ziyaret ettiği az kentlerden biri. 1917 yılında son Osmanlı Padişahı Vahdettin henüz şehzade veliaht sultan iken, yaveri olarak buraya geldi. Bugün Villa Hügel olarak duran köşkte bir süre kaldı. Birinci Dünya Savaşı’nda Osmanlı Ordusu’na silah tedariğinde bulunuldu. Dolayısıyla bu şehrin böyle önemli bir yanı da var. Bu benim için, başkonsolosluk çalışanları için de ayrı bir önemi var. Eminim sizler içinde azrı bir gurur ve motivasyon kaynağıdır. Bu Türkiye’de çok bilinen bir şey değil. Buradaki görevim süresince, imkânlar el verdiğince Türkiye’ye de bunu yansıtmak için elimden gelen gayreti göstereceğim.”

Essen’de Cumhuriyet Bayramı kutlandı

Essen’de Cumhuriyet Bayramı kutlandı
MEVLÜDE ANA SEMBOL İSİMDİ
Almanya Türk Toplumu için bir sembol isim olan Mevlüde Ana’yı kaybettik. Acı haberi alır almaz, cenaze evine gittik ve buraya gelene kadar oradaydık. Henüz dün telefonla görüşmüştük kendisiyle. Bana bu yıl 29 Ekim Resepsiyonu için Düsseldorf’a gittiğini, gelecek yıl da Essen’e gelebileceğini söylemişti. Vefatına çok şaşırdım ve üzüldüm. Allah temiz kalbine göre vermiş, acı çekmeden, çektirmeden birkaç saat içerisinde, acılarını içine gömdüğü evlatlarına kavuşması, ruhunun huzur bulmasını tahmin ve ümit ediyorum. Aziz hatırası önünde saygıyla eğiliyorum. Salı günü cenaze töreni planlanıyor, bölgemizde bütün derneklere duyuracağız ve geniş katılımla uğurlama bekliyoruz.” Kutlamada, öğretmenler adına Ahmet Değirmenci bir konuşma yaptı. Ardından Atatürk ve cumhuriyeti anlatan video gösterisi, davetlilere izletildi. Son Balo Vals Zeybek grubunun gösterisinin ardından Kazım Birlik önderliğinde faaliyet gösteren Birlik Korosu, Anadolu Ezgileriyle bir konser verdi.
Essen’de Cumhuriyet Bayramı kutlandı

Essen’de Cumhuriyet Bayramı kutlandı

BAKMADAN GEÇME!