Eşkıya Türklere saldırdı

Güncelleme Tarihi:

Eşkıya Türklere saldırdı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2010 23:00

Kırgızistan'da şiddet Bişkek yakınlarındaki köyde yaşayan Rus ve Ahıska Türklerini hedef aldı.

Haberin Devamı

KIRGIZİSTAN’da 7-8 Nisan tarihleri arasında halk ayaklanması biçiminde gerçekleşen devrim ülkeye huzur getiremedi. Fatura Ahıska Türklerine kesilirken, geçici yönetimin kadın lideri Roza Otunbayeva başkent Bişkek’te bile söz geçiremiyor. Beyaz Rusya’da ortaya çıkan devrik başkan Kurmanbek Bakiyev resmen istifa etmeden ülkeden ayrıldığı için, geçici yönetimi destekler görünen ordu, polis ve istihbarat, Otunbayeva’nın emirlerini yerine getirmekte aceleci davranmıyor. Kırgızistan’da hakimiyet, fiilen güçlünün elinde.
Fatura Ahıska Türklerine
Coplu çetelerin kol gezdiği ülkede devrim sonrası ilk kanlı fatura, 20 yıl önce Özbekistan’da olduğu gibi yine Ahıska Türklerine kesildi. Önceki gece sayıları 2 bini bulan coplu eşkıya çeteleri, başkent Bişkek girişinde bulunan Mayevka köyüne saldırdı. Genelde Rus ve Ahıska Türklerinin topluca yaşadığı Mayevka sabaha kadar talan edilerek birçok ev kundaklandı. Yerli halk ile saldırganlar arasında silahların da konuştuğu çatışmalarda beş kişi hayatını kaybederken, 28 kişi de ağır yaralandı. Ahıska Türklerine ait 15 ev yağma edildikten sonra kundaklandı. Saldırganlar, Türklere ait arazileri arasında bölüşerek kurtarılmış bölge ilan etti.
Türk Büyükelçi devrede
Türkiye’nin Bişkek Büyükelçisi Nejat Akçal, önceki sabah Türkleri ziyaret etti. Yakılan evleri gezen Akçal, öldürülen Kaptan Karipov’un ailesine başsağlığı diledi. Kırgızistan geçici yönetimi ile de temasa geçen Büyükelçi Akçal, önümüzdeki günlerde bölgede daha ciddi katliamların yaşanmaması için köye Kırgız polis devriyesi yerleştirilmesi talebinde bulundu. Dün de yine coplu bir başka çete, Bişkek’in en büyük pazar yeri Dordoy’u bastı.
Ruslar, eşkıyadan korunmak için kapılarına, “Türk değil Rus’uz” levhaları asıyorlar. Rusya Devlet Başkanı Dmitriy Medvedev, Rus azınlığın korunması amacıyla bu ülkedeki askeri üssünü devreye sokacak. Üsteki 500 Rus askerin Kırgız güvenlik güçlerine yardım etmesi için yasal formül aranıyor.

Haberin Devamı

Ahıska Türkleri Özbekistan’da katledilmişti

2.DÜNYA Savaşı sırasında Türkiye’nin savaşa Almanya’nın yanında katılma olasılığını dikkate alan Stalin, binlerce Türkü Gürcistan’ın Türkiye sınırına yakın Ahıska bölgesinden yük vagonlarına tıkarak Orta Asya’ya sürmüştü. 1989 yılında milliyetçiliğin yayıldığı sırada Özbekistan’ın Fergana vadisinde yaşayan Ahıska Türkleri, yerli Özbeklerin saldırısına uğradı. 52 Ahıskalı Türk ile 36 Özbek öldü. Dönemin Sovyet Lideri Mihail Gorbaçov, Ahıska Türklerinin asıl vatanı Gürcistan’ın Ahıska bölgesine geri dönmelerini sağlayacak yasa çıkarttı. SSCB sonrasında Gürcistan, Türkleri geri kabul etmeyi reddetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!