Eskişehir-Frankfurt kardeş oldu

Güncelleme Tarihi:

Eskişehir-Frankfurt kardeş oldu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 2012 17:07

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ile Almanya’nın Frankfurt kenti belediyesi arasında ’Kardeş Şehir’ ön protokolü yapıldı.

Haberin Devamı

Protokole Eskişehir’e gelen Franfurt Belediye Başkanı Peter Feldmann ile Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen imza attı. Frankfurt Belediye Başkanı Peter Feldmann, Meclis Başkanı Bernadette Weyland, Belediye Başkan Yardımcısı Nargess Eskandari Grünberg, meclis üyeleri, sivil toplum örgütü temsilcileri, daire müdürleri ve basın mensuplarından oluşan 23 kişilik heyet Almanya’dan Eskişehir’e geldi.

Belediye Başkanı Peter Feldmann ilk olarak sabah saatlerinde Eskişehir Valisi Kadir Koçdemir’i makamında ziyaret etti. Ziyaretten memnunluk duyduğunu ifade eden Vali Kadir Koçdemir, Almanya ile Türkiye’nin arasındaki dostluğun çok eski olduğunu belirtti. Koçdemir, Almanların 1896 yılında Eskişehir’deki Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi A.Ş.’yi kurduklarını söyleyerek, "Almanya ile bilhassa açık hava müzeleri ile ilgili işbirliği yapmak istiyoruz" dedi.

VALİ KOÇDEMİR, LÜLETAŞI PİPO HEDİYE ETTİ

Eskişehir Valisi Kadir Koçdemir, Frankfurt Belediye Başkanı Peter Feldmann’a lületaşından yapılmış bir pipo hediye etti. Koçdemir, beyaz altın olarak bilinen lületaşını Çin’in taklit edemediği tek ürün olduğunu söyledi. Frankfurt Belediye Başkanı Peter Feldmann ile beraberindekiler valilikten sonra Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’i ziyaret eti. Büyükerşen, Alman heyeti kapıda karşıladı. Eskişehir ile Frankfurt arasında ’Kardeş Şehir’ ön protokolünün imza töreni Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda yapıldı.

BÜYÜKERŞEN KONUŞMA YAPTI

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen yaptığı konuşmada, "Bugün burada Frankfurt ile kardeş şehir ön protokolü için toplandık. Kardeş şehir ilişkilerinin gelişmesi için elbirliği ile çalışacağız. Kardeşler arası ilişki nasıl olursa o şekilde kültürel, ekonomik, sanatsal ve endüstriyel faaliyetlerimizi, bağlantılarımızı devam ettirmek ve geliştirmek için gayret göstereceğiz. Kardeşlik ilişkisinin başlangıcı ve bir tesadüf olarak değerlendiriyorum; Frankfurt takımının renkleri de Eskişehirspor gibi siyah ve kırmızıdır. Dün akşam her iki takımın da maçı vardı, Frankfurt 3- 1 Eskişehirspor’da 4- 2 galip geldi. Frankfurt Belediye Başkanı Peter Feldmann’ kardeşim’ diyorum. Sanki çok uzun yıllardır tanışıyor ve çok yakın dostmuşuz gibi duygular içerisinde oldum" dedi.

TÜRK KÖKENLİ GENÇLER FRANKFURT’UN GELECEĞİ

Frankfurt Belediye Başkanı Peter Feldmann, kentlerinin genç nüfustan oluştuğunu ve Eskişehir’e gençleri çalışmak için gönderebileceğini söyledi. Feldmann şunları kaydetti: "Eskişehir’de misafir olmak büyük bir gurur. Belediye başkanı olarak yeni seçilen başkan olarak bu benim ilk resmi yurtdışı ziyaretim. Bu resmi ziyaretin çok daha farklı bir anlamı var.

Almanya’dan Türkiye’ye her yıl binlerce insan ziyaretçi olarak gelmektedir. Söyledikleri en önemli şeylerden birisi ülkenizdeki sıcaklık ve misafirperverlik. Bunu da sizlerden gördük. Bu da gelecekte yapacağımız çalışmaların en güzel başlangıcı olacağına inanıyorum. Özellikle gençlik alanında, kültürel alanda, ekonomik alanda yapacağımız çalışmaların daha başarılı olacağını düşünüyorum. Frankfurt Almanya’nın en uluslar arası şehirlerinden bir tanesi, en büyük ekonomi ve ulaşım merkezidir. Bizim şehrimizin en büyük özelliği yalnız uluslar arası ekonomi merkezi olmak, finans ilişkileri değil, bizim en büyük özelliklerimizden bir tanesi şehrimizde yüzde 43’e varan yabancı kökenli insanın yaşaması ve 174 ayrı ulustan, kültürden yaşaması o bizim en büyük potansiyelimiz.

Şehrimizde yüzde 30’a yakın yabancı kökenli, Alman vatandaşı olmayan yabancı kökenli insanımız var. Alman vatandaşı olup yabancı kökenli olanlarla birlikte yüzde 43’ün üzerinde. En önemlisi gençlerimizin oranı çok fazla. Frankfurt’ta yaşayan yabancı kökenli toplumlar içinde en büyük topluluğu Türk toplumu oluşturmaktadır. Tabii ki Türk toplumu içinde gençlerin oranı oldukça fazladır. İki şehir arasında kurulacak gençlik ilişkilerinde Frankfurt’ta yaşayan Türkiye kökenli gençliğin bu alışverişte iki ülke arasındaki kardeşlikte lokomotif olacağına inanıyorum.

Bahsettiğim Türkiye kökenli gençlerin hepsi Frankfurt’un gençleri, Frankfurt’u iyi tanıyorlar, Frankfurt’u iyi biliyorlar. Onlar Frankfurt’un geleceği. Biz onları Türkiye’ye borç olarak verebiliriz. Onlardan faydalanabilirsiniz. Ama Eskişehir için istisnai yapabiliriz. İsterseniz Eskişehir’e de gönderebiliriz. Bu gençler iki ülke arasında köprü vazifesi görevi görecekler ve kurulacak kardeşliğin kökleri olacaklardır. Kardeş şehir anlaşması gelecek için verimli çalışmaların bir başlangıcı olacaktır."

Yapılan konuşmaların ardından Frankfurt Belediye Başkanı Peter Feldmann ile Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen iki şehir arasındaki ’Kardeş Şehir’ ön protokolü imzaladı. Büyükerşen, plaket verdiği Frankfurt Belediye Başkanı Peter Feldmann ile Frankfurt Belediye Meclis Başkanı Bernadette Weyland’a belediyenin rozetini taktı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!