Güncelleme Tarihi:
20 Şubat 1967 doğumluyum. Almanya’da sigorta giriş tarihim 1 Haziran 1993. 31 Aralık 1998’e kadar işverene tabi, 1 Ocak 1999 ile 31 Aralık 2011 arasında kendi nam ve hesabıma 1 Ocak 2012 - 31 Aralık 2012 arası yına sigortalı çalıştım. 1 Ocak 2013’ten bu yana ise yeni serbest meslek yapıyorum. Serbest meslek yaptığım dönemde emeklilik primi yatırmadım. 2006’da borçlanma başvurusunda bulundum, ancak kurumdan gönderilen borç tahakkuk cetveli elime 6 ay geç geçtiğinden üç aylık ödeme süresini geçirdiğim için, ödeme yapmamı kabul etmediler. Ben de öylece bıraktım. Bu başvurumu tekrar aktif hale getirebilir miyim? Eğer bu mümkünse, günlük borçlanma miktarı 3.5 dolar üzerinden mi yoksa aktüel miktar üzerinden mi hesaplanır? Serbest meslek yaptığım dönemleri borçlanabilir miyim? Bu sürelerimi nasıl belgeleyebilirim? Buna göre kaç para ödeyerek emekli olabilirim? Yeni Torba Yasa benim durumumu etkiler mi? * Hikmet Alıcı
Günlük borçlanma miktarını asgari ücrete endeksleyen 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun yürürlüğe girdiği Mayıs 2008’den önce günlük 3.5 dolar üzerinden yapılan yurtdışı borçlanma başvuruları hala geçerli ve ödeme konusunda da üç ay gibi süre kısıtlaması yok. Dolaysıyla, sizin borç tahakkuk cetveli elinize geç ulaşmasına rağmen, neden SGK’nın borç ödemesi yapmanızı kabul etmediği anlaşılmıyor. Sanıyorum bu konuda bir yanlış anlama var. Eski başvurunuzu canlandırmanıza gerek yok. Borç tahakkuk cetvelinde yazan borç miktarını, tebliğe yazısında bildirilen banka hesap numarasına yatırmanız yeterli olacaktır.
YARARLANIYORSUNUZ
Son Torba Yasa’dan siz de yararlanabileceksiniz. Almanya’daki iş başlangıcınız Türkiye’de de sigorta başlangıcı olarak kabul edileceği için 54 yaş ve 5 bin 675 gün şartlarına tabisiniz.
Daha önceki başvurunuzda kaç gün borçlandığınızı bilmiyorum. Ancak borçlanacağınız toplam gün sayısı 5 bin 675 gün olmalı. Eğer birinci başvurunuzdaki gün sayısı yeterli değilse o zaman ikinci borçlanma başvurusunda bulunmanız gerekiyor. Ancak eksik günleriniz, borçlanacağınız tarihte geçerli olan günlük miktar üzerinden hesaplanacaktır. Şu an itibariyle yıl sonuna kadar bu miktar 12.10 TL.
NASIL BELGELEYECEKSİNİZ
Almanya’da Türk vatandaşı olarak serbest meslek yaptığınız süreleri de borçlanabilirsiniz. Bunun için bağlı olduğunuz belediye veya çalışma ruhsatı aldığınız “Gewerbeamt“tan alacağınız ve kendi nam ve hesabınıza çalıştığınız süreyi gösteren belgenin konsolosluk tasdikli tercümesini ibraz etmeniz yeterli olacaktır.
Ne kadar para ödeyeceğinizi şöyle hesaplayabilirsiniz; 5 bin 675 günden, 3.5 dolar üzerinden borçlandığınız gün sayısını çıkarıp, geriye kalan gün sayısını 12.10 TL ile çarparsanız, ikinci borçlanmaya istinaden ödeyeceğiniz borç miktarını tespit edebilirsiniz.
İzindeyken Türkiye’de çalışabilir miyim
14 Kasım 1973 doğumluyum. Almanya’ya Ekim 1985’te geldim ve Eylül 1990’dan bu yana çalışıyorum. Aralık 2007 ile Aralık 2007 arasında Alman vatandaşıydım, sonra tekrar Türk vatandaşlığına geçtim. Ben kaç yaşında ve kaç para ödeyerek emekli olabilirim? Bir de okuduğum kadarıyla işyerinden parasız izin almadan izine çıkıp Türkiye’de çalışabilirmişim. Ben bunu avukata sordum, o da sakıncalı olduğunu söyledi. Bu konu hakkında bilgi verirseniz sevinirim. * Alaaddin Güney
Öncelikle şunu söyleyeyim; Kasım 2013’ten bu yana artık Almanya’da sigortalı iken Türkiye’ye bizzat gidip sigortaya tabi çalışmanızın hiç bir sakıncası yok. Avukatınızın size sakıncalıdır demesi, bu tarihten önceki dönem için geçerliydi. Hatta SGK buna izin veren iki genelge yayınladı. Bunlardan ilki 28 Kasım 2013 tarih ve 2013/39 sayılı genelge, diğeri ise tereddütlü durumların ortaya çıkması üzerine 28 Nisan 2014 tarihinde yayınlanan 2013/39 sayılı ikinci genelgeyle bu konu netliğe kavuşturulmuş ve Türkiye’de fiilen bulunulduğu sıradaki sigortalı çalışma, hizmet çakışması nedeniyle iptal edilmeyecek ve sigortalı süre olarak sayılacak. Ancak aynı süredeki yurtdışı çalışmalarınız, 3201 sayılı kanun kapsamında borçlanmada dikkate alınmayacak.
Buna göre, Türkiye’de 4/a sigorta koluna tabi bir işyerinde çalışmaya başlarsanız, yurtdışındaki sürelerinizi de hem eski adıyla SSK’da değerlendirilir hem de yurtdışından en az bin 260 gününüzü bu kuruma borçlanmanız halinde, SSK’dan emekli olursunuz.
Almanya’daki sigorta başlangıcınıza göre Türkiye’de emeklilik için 25 yıl sigortalılık süresi, 52 yaş ve 5 bin 525 gün şartlarına tabisiniz. Almanya’da Türk vatandaşı olarak çalıştığınız süreden, 1.09.1990 ile 6 Ocak 2005 arasındaki 15 yıl 4 ay ve 5 günü borçlanırsanız, 52 yaşınızı dolduracağınız 14.11.2025 tarihinde emekli olabilirsiniz.
Aylık tahsisi için işten ayrılmalısınız
8 Ekim 1969 doğumluyum, Ağustos 1985’ten beri Almanya’dayım, Ekim 1987’den beri çalışıyorum ve Nisan 2004’te Alman vatandaşlığına geçtim. Acaba Türkiye’den emekli olmak için ne kadar borçlanmam gerekiyor? Kaç yaşında emekli olurum ve ne kadar aylık alırım? * Bülent Ateş - Hamburg
Türkiye’den emekli olmak için 50 yaş ve 5 bin 375 gün şartlarına tabisiniz. Yıl sonuna kadar başvurursanız 65 bin 38 TL yatırmanız gerekir. Borçlanma formunda 1 Ekim 1987 ile 1 Ekim 2002 tarileri arasındaki 5 bin 400 günü borçlanırsanız, yaş şartını dolduracağınız 8 Ekim 2019 tarihinde emekli olabilirsiniz. Ancak aylık bağlatmak için Almanya’da çalıştığınız işten ayrılmanız gerekecektir. Size bugün itibariyle yaklaşık bin 200 TL aylık bağlanır. Ancak aylık tahsisinizi 2019 yılında talep edeceğiniz için, size o yıl geçerli olan asgari aylık bağlanacaktır.
Tabi bu yolu izleyip SSK’dan emekli olmak için, bu kurumda bir sigorta başlangıcınız gerekiyor. Bu nedenle size tavsiyem, izinde olduğunuz bir dönemde Türkiye’de sigortalı bir işe girip kısa süreliğine de olsa çalışmanız. Yaklaşık 1 veya 2 hafta çalıştıktan sonra yurtdışındaki sürelerinizi borçlanmak için başvurursanız, bu süreleriniz eski adıyla SSK’da değerlendirilir. Aksi takdirde yurtdışı süreleriniz Bağ-Kur’a gider.
Yeni yılda gün başına 50 kuruş fazla öderseniz
Türk vatandaşıyım. Doğum tarihim 11 Kasım 1962. Almanya iş başlangıcım 1 Temmuz 1982. Hala çalışıyorum. İşsiz kaldığımda Türkiye’ye dönmek istiyorum. Kaç gün üzerinden borçlanarak emekli olabilirim? * Hüsnü Demir
Almanya’daki sigortalı işe başlama tarihine göre Türkiye’den 47 yaş ve 5 bin 150 gün şartlarına göre emekli olursunuz. Bunun için Türkiye’de 4/a sigorta koluna tabi bir işyerinde çalışarak sigorta girişi yaptırmanız gerekiyor. 5 bin 150 gün için yıl sonuna kadar başvurursanız 62 bin 315 TL yatırmanız gerekir. Başvurunuz yeni yıla sarkarsa, gün başına yaklaşık 50 kuruş daha fazla ödersiniz.
Borçlanma işleminizi Türkiye’ye dönmeden de yaptırabilirsiniz. Parayı yatırdıktan sonra, çalışmamak ve işsizlik ödeneği almamak şartıyla hemen aylık tahsis talebinde bulunabilirsiniz.