Eski başkandan acı itiraf: "40 yıl boşa gitti"

Güncelleme Tarihi:

Eski başkandan acı itiraf: 40 yıl boşa gitti
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2012 20:10

Alman Federal Meclisi eski başkanı Rita Süssmuth “Göçmenlerin uyumu konusundaki sorunları hasıraltı ederek 40 yılı boşa geçirdik” dedi.

Haberin Devamı

ALMANYA’NIN Münih kentinde belediye meclisinde Caritas ve Tutzing Politika Akademisi “Uyuma engel olarak yabancı düşmanlığı” konulu bir sempozyum düzenledi. Sempozyumda konuşan Alman Federal Meclisi eski başkanı Rita Süssmuth “Göçmenlerin uyumu konusundaki sorunları hasır altı ederek kırk yılı boşa geçirdik” dedi.

Süssmuth, “Yıllarca göçmen gerçeğini kabul etmek istemedik. CDU olarak o zamanlar göçmenlerin buraya gelişini zorlaştıran yasalar çıkartarak sorunu çözebileceğimizi düşündük. Kırk yıl geciktik. Multi kültür olamaz dedik, bugün rengerenk bir toplum olduk. Yıllarca göçmen ülkesi değiliz dedik, bugün klasik bir göçmen ülkesi olmasak bile göçmen ülkesiyiz” dedi. Süssmuth AB ülkeleri dışından gelen göçmenlere derhal yerel seçimlerde oy hakkı verilmesini istedi.

Uyum yerine katılımcılık
Sempozyuma katılan Almanya Türk Toplumu Genel Başkanı Kenan Kolat ise Almanların yabancılarla aynı göz hizasında ülkenin kalkınması için elele çalışmaları gerektiğini vurgularken,

“Uyum kelimesini sevmiyorum, bu kelime eskiden engellilerin topluma kazandırılmaları projelerinde kullanılırdı. Ş imdi göçmenler engelli de sağlıklı Almanlar onların elinden tutup doğruyu gösteriyormuş havası yaratıyor. Biz bu kelime yerine ' katılımcılık' kelimesini kullanılmasını yeğliyoruz. Ben artık uyum konusunu değil, bu ülkeyi nasıl beraberce kalkındırırız onları konuşmalıyız. Ma alesef Almanya’da politika göçmenler konusunda halkın gerisinde kaldı” dedi.

NSU cinayetleri konusunda tüm ilgili mercilerde yeniden yapılanmaya gidilmesi gerektiğini söyleyen Kolat,

“Bu konuda beni içişleri bakanı yerine, dışişleri bakanı ziyaret etti. Bu bakan benim ırkçılık konusundaki konuşmam üzerine 'Evet, Almanya’da ırkçılık vardır' dedi.

Bu Alman tarihinde bir ilkti. Evet, bugün Almanya’nın en büyük sorunu ırkçılıktır, bu günlük yaşamda çok değişik formlarda karşımıza çıkmaktadır” dedi.

Doğuda düşmanlık iki misli
“Günümüzde yabancı düşmanlığı deyince akla Hollandalı veya Fransız göçmenler gelmemektedir” diyen Prof. Dr. Ulrich Wagner de şöyle konuştu:

“Yabancı düşmanlığı deyince Almanların yüzde 60'ından fazlasının aklına Müslüman ortadoğu göçmenler gelmektedir. Özellikle son yıllarda yabancı düşmanlığı İslam düşmanlığına dönüşmüştür. Batıdakinin dört biri göçmenin yaşadığı doğu Almanya kentlerinde yabancı düşmanlığı batıya oranla iki misli daha fazladır. Ne kadar az göçmen varsa o kadar çok yabancı düşmanlığı olayı yaşanıyor. Bu da yabancı düşmanlığının ortadan kalkması için göçmen sayısını artması gerektiğini gösteriyor. İnsanların ne kadar çok göçmeni tanıma olanağı olursa, önyargılar ve dolayısıyla düşmanlığı o oranda ortadan kalkar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!