Eski afişler başını ağrıttı

Güncelleme Tarihi:

Eski afişler başını ağrıttı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2023 11:51

Bavyera’da Özgür Seçmenler (FW) Genel Başkanı Hubert Aiwanger’in, lise çağında Yahudi düşmanlığı içeren bir afiş hazırladığı iddiaları ortalığı karıştırdı.

Haberin Devamı

ALMANYA’nın Bavyera eyaletinde 8 Ekim’de yapılacak seçimler öncesi hükümet ortağı Özgür Seçmenler (FW) Genel Başkanı ve Eyalet Ekonomi Bakanı Hubert Aiwanger’in gençlik yıllarında Yahudi düşmanı olduğu yönündeki iddialar ortalığı karıştırdı. Süddeutsche Zeitung gazetesi, o dönemler 17 yaşında olan Hubert Aiwanger’in lisedeyken hazırladığı ‘Kim en büyük vatan hainidir?’ başlıklı bir afişle “Alman vatandaşı olan ve Alman topraklarında yaşayan herkes katılabilir. Dachau’daki Toplama Kampı’na görüşmeye geliniz” diye bir yarış başlattığına ve “Kazanana Auschwitz Toplama Kampı bacalarından bedava uçuş verilecektir” yazarak Yahudi düşmanlığı yaptığına yer verdi. Aiwanger ise “Ben kesinlikle böyle bir şey yazmadım” diyerek iddiaları geri çevirdi. Seçim öncesi kendilerine karşı ‘kirli bir kampanya’ başlatıldığı görüşünü savunan Aiwanger, dava açacağını açıkladı. Ayrıca Bakanlık Sözcüsü aracılığıyla da “Ben öyle bir şey yazmadım da hazırlamadım da. İnsana saygısız o iğrenç görüşü de düşünceyi de şiddetle kınıyorum. Ama onu kimin yazdığını da biliyorum” içerikli bir açıklama yayınlattı.

Eski afişler başını ağrıttı
HER ŞEY ORTAYA ÇIKSIN
Çeşitli çevreler ve partiler Aiwanger’in istifasını isterken, CSU Genel Başkanı ve Bavyera Başbakanı Markus Söder, bu yöndeki iddiaların tüm boyutlarıyla aydınlatılıp ortaya çıkarılmasını talep istedi. “Bu iğrenç bir afiş” diyen Söder, Aiwanger’e de kamuoyuna her şeyi olduğu gibi açıklama çağrısında bulundu. SPD ve Yeşiller de Bavyera Eyalet Parlamentosu’nun olağanüstü oturum yaparak bu yöndeki iddiaları görüşmesini gündeme getirdi. Milyonlarca Yahudi kökenli kurbana dönük bu saygısızlığın kabul edilmesinin mümkün olmadığının altını çizen SPD ve Yeşiller milletvekilleri, Aiwanger’e görevi bırakma çağrısında bulundular. FDP Meclis Grup Başkanı Martin Hagen de, “Hubert Aiwanger her şeyi kendisi açıklamalı ve iddiaları gidermeli” dedi.

Haberin Devamı

KARDEŞİ: ‘BEN YAZDIM’
Hubert Aiwanger, “Onu kimin yazdığını biliyorum” dediği halde, ismini açıklamazken, çeşitli çevrelerden baskıların yoğunlaşması üzerine kardeşi Helmut Aiwanger “Medyada yer alan afişi ben hazırladım, onları ben yazdım. O saçmalıkları kesinlikle paylaşmıyorum ve çok üzgünüm. O zaman sınıfta kaldığım için çok öfkeliydim. Daha reşit de değildim. Olup bitenlerden çok pişmanım” dedi. Söz konusu afişi Huber Aiwanger’in hazırlamadığı ortaya çıktığı halde tartışmaların önümüzdeki haftalarda da devam etmesi bekleniyor. Son yapılan kamuoyu yoklamalarında Bavyera’da CSU’nun yüzde 39, sağ popülist Almanya için Alternatif’in (AfD) yüzde 13-15, Yeşiller’in yüzde 12-14, SPD’nin yüzde 10 oy, FDP yüzde 4 oy alacağı saptandı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!