Güncelleme Tarihi:
HAMBURG’da sosyal kurum Der Paritaetische’nin göçmen sivil toplum örgütleri kolu yöneticisi Nebahat Güçlü tarafından ‘Bir İnsan Ancak İsmi Unutulursa Unutulmuştur’ başlıklı ırkçı terör kurbanlarını anma etkinliği düzenlendi. Altona’daki Barış Kilisesi’nde yapılan etkinliğe, 1985’te ırkçı dazlakların saldırısında eşi Ramazan Avcı’yı kaybeden Gülistan Avcı ve oğlu Ramazan Avcı da katıldılar. Gülistan Avcı, milletvekilleri ve Türk dernekleri temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda farklı göçmen kurumları temsilicilerinin de katıldığı anma töreninde bir konuşma yaptı.
Öldüğü yere adı verilsin
24 Aralık 1985’Te henüz 25 yaşındaki eşini ırkçı saldırıda kaybettiğini belirten Gülistan Avcı, şunları söyledi: “26 yıldır acılarım dinmedi. Ramazan öldürüldükten bir hafta sonra oğlum dünyaya geldi. Ona Ramazan adı verdik. Oğlum bir gün dahi “Baba” diyemedi. Çünkü babası artık yoktu. Eşimle beraber neonaziler beni de öldürdü. Yaşayan bir ölüyüm ben. Yaşamımın tek anlamı, Ramazan Avcı’yı asla unutturmamak ve oğlunu büyütmektir. Bu nedenle eşimin adının öldürüldüğü yere verilmesini istiyorum” dedi. Etkinlikte Afrika’dan Brezilya’ya kadar çeşitli göçmen gruplarının temsilcileri kısa konuşmalar yaparak ırkçılığa karşı önlemler isteyip, ırkçı cinayetlerin devlet içindeki bağlantılarıyla aydınlatılmasını istedi.
İsimleri caddelere verilmeli
İki yıl önce kurulan ve Ramazan Avcı’nın adının öldürüldüğü yere verilmesi için çabalayan Ramazan Avcı İnisiyatifi üyesi Günsel Yıldırım ise iki yıl önceki taleplerinin diğer ırkçı teröre kurban giden göçmenlerin aileleri tarafından da benzer şekilde benimsenip dile getirildiğini söyledi. Yıldırım, “Şiddet kurbanlarının aileleri para, pul, tazminat değil, kaybettiklerinin isimlerinin unutulmamasını istiyor. Bu nedenle Kassel’de katledilen Halit Yozgat’ın ailesinin ve diğer ailelerin meydan, cadde ismi taleplerini destekliyoruz. Kendileriyle dayanışma içindeyiz. Ancak bu şekilde ırkçı kurbanların toplum zihninde unutulmaması sağlanır. Avcı’ların, Taşköprü’lerin, Yozgat’ların isimleri ırkçılığa karşı bir sembol, haykırış olan sokaklarda, caddelerde yer almalı” diye konuştu.