Güncelleme Tarihi:
FELIX-Burda Vakfı, son on iki yıldır ‘Bağırsak Kanseriyle Mücadele Ayı’ olarak bilinen mart ayında, toplumu bağırsak kanseri konusunda bilinçlendirmek için çalışmalar yapıyor. Bağırsak kanserini diğer kanser türlerinden ayıran özelliği ise erken teşhis konulması ve gerekli önlemlerin alınmasıyla engellenebilir olması. Her yıl 27 bin kişi bağırsak kanseri yüzünden hayatını kaybediyor. Mart ayını önemli yapan nokta da bu ölümlerin aslında kaçınılmaz olmaması. Teşhiste geç kalınmaması için vatandaşları düzenli kontrole teşvik etmesi öngörülen ‘muayeneye kişisel davet’ kampanyası Felix-Burda Vakfı’nın gündemindeki en önemli madde.
2020’DE DAHA DA ARTACAK
Dernek başkanı ve 2001 yılında bağırsak kanserinden hayatını kaybeden Felix Burda’nın annesi Dr. Christa Maar, uzun yıllardır bu davet projesiyle yakından ilgileniyor. Berliner Morgenpost Gazetesi’yle yaptığı söyleşide erken teşhisin öneminin altını çizen Dr. Maar, 2020 yılına kadar Almanya’da bağırsak kanserine yakalanma oranının kadınlarda yüzde 13, erkeklerde yüzde 22’lik artış göstermesinin beklendiğini hatırlattı.
ÖDÜLLENDİRMEK ETKİLİ OLUR
Bu yüzden düzenli kontrole gitmek günden güne daha fazla insanı ilgilendiren bir konu olacak. Alman Kanser Merkezi Başkanı Prof. Wolfgang Schlepp’in erken önlem almayan hastaların tedavi masraflarının devlet tarafından karşılanmamasını öngören tasarısını da desteklemediğini belirten Maar, insanları teşvik etmek için ödüllendirmenin daha etkili bir yöntem olduğunu düşünüyor.