Güncelleme Tarihi:
Erken Seçim
Başbakan Gerhard Schröder’in ``Planlı bir şekilde temmuz ayı başında güven oylamasını kaybetmesi üzerine Cumhurbaşkanı Horst Köhler’in erken seçim yolunun açılmasına imkan kılmak için Federal Meclis’i feshetme kararına Karlsruhe’deki Federal Anayasa Mahkemesi tam destek verdi.
Mahkeme, Sosyal Demokrat Parti (SPD) milletvekili Jelena Hoffmann ile Yeşiller Partili parlamenter Werner Schulz’un ``Halk bizi 2002 yılındaki genel esçimlerde 4 yıllık yasama dönemi için seçti.
Ayrıca SPD ile Yeşiller’in Federal Meclis’te çoğunluğu oludğu halde Başbakan Gerhard Schröder’in `danışıklı dövüş’ sonucu güven oylamasını kaybetti. Böyle olduğu halde Cumhurbaşkanı Köhler’in Federal Meclis’i feshetmesi Anayasa’ya aykırı’’ diyerek yaptıkları itirazı geri çevirdi.
Mahkeme, Başbakan Schröder’in ``Planladığım köklü reformları gerçekleştirmek için koalisyon partilerinden gereken desteği göremiyorum’’ şeklindeki açıklamasını inandırıcı bularak Cumhurbaşkanı Köhler’in Federal Meclis’i feshederek erken seçimlerin 18 Eylül’de yapılması kararını yerinde bulundu.
Federal Anayasa Mahkemesi’nin 8 yargıcından 7’si Cumhurbaşkanı Köhler’in Federal Meclis’i feshetmesine destek verirken, bir yargıç karşı çıktı.
Mahkeme aynı zamanda ileriye dönük olarak Federal Meclis’in kendi kendini feshedebilmesine imkan kılınması yolunu da açtı. Federal Meclis’in kendi kendini feshedebilmesi için Anayasa’da değişiklik yapılması gerektiği ve bunun için de 2/3 çoğunluğa gerek duyulduğu da kaydedildi.
Sıra şimdi partilerde
Almanya Cumhurbaşkanı Horst Köhler, Federal Anayasa Mahkemesi’nin kararıyla erken seçim yolunun açıldığını ve 18 Eylül’de seçmenlerin ülkenin geleceğine karar vereceklerini söyledi. Cumhurbaşkanı Köhler, "şimdi sıra politik partilerin sorunların çözümü için yapacaklarını detaylı ve dürüst şekilde ortaya koymalarındadır.
Demokrasimiz yurttaşların haklarını kullanmalarından yaşar. Vatandaşlarıma politik alternatifler hakkında bilgi edinmeleri ve oy kullanma haklarından yararlanmalarını istiyorum. Seçim hakkına sahip her Alman vatandaşının toplumumuzun geleceğini yönlendirme şansı vardır. Bu böyük bir haktır. Her kişi bu hakkını sorumlu bir şekilde kullanmalıdır" dedi.
Schröder:Hedefim buydu
Başbakan Gerhard Schröder, Federal Anayasa Mahkemesi’nin kararıyla ilgili olarak dün başbakanlıkta kısa bir açıklama yaptı. Schröder, ``Bu çok önemli bir karardı. Bu açık kararla seçmenler 18 Eylül’de yeni Federal Meclisi seçecekler.
Zaten benim baştan beri hedefim buydu. Ben, sosyal unsurları da koruyarak Almanya’ya yeniden güç kazandıracak reform politikamıza köklü bir destek verildiğini görmek istedim. Ülkemizin içte bu yenilenmeye ihtiyacı var. Dışa karşı da, dünyadaki sürtüşmeleri barışçı yöntemlerle çözümlenmesi için kendine emin bir şekilde pozisyon alabilmeli. Partimizin yöneticileriyle birlikte bu hedeflere ulaşmak için mücadele edeceğim’’ dedi.
Ana muhalefet CDU/CSU’nun başbakan adayı Angela Merkel ede CSU Genel Başkanı ve Bavyera Eyalet Başbakanı Edmund Stoiber de erken seçime onay kararından memnuniyet duyduklarını açıkladılar. Stoiber, "Tanrıya şükür Almanya’da gerekli değişim için yol açıldı" açıklamasında bulundu.
Yeşiller’in lider adayı Federal Dışişleri Bakanı Joschka Fischer de Hür demokrat Parti (FDP) Genel başkanı Guido Westerwelle de Karlsruhe’nin kararını hem politikacılar hem de halkı açısından "önemli bir karar" olarak nitelediler.
CDU da SPD de memnun
SPD İç Politika Sözcüsü Diteer Wiefelspütz, Federal Anayasa Mahkemesi’nin kararından memnuniyet duyduklarını söyledi. Wiefelspütz, mahkemenin kararının Almanya’da politikacıların ve halkın çok büyük bir bölümünün beklentileriyle paralellik taşıdığına dikkat çekti. SPD’li politikacı, ``Bu karar ileriye dönük böyük bir önem de taşımaktadır’’ dedi.
Hıristiyan Demokrat/Hıristiyan Sosyal Birlik Partileri (CDU/CSU) Meclis Grubu Başkan Yardımcısı Wolfgang Bosbach da, ``Karlsruhe’li yargıçlar Almanya’da hukuksal barışı sağladılar’’ değerlendirmesinde bulundu.
8 yargıçtan 7’sinin Cumhurbaşkanı´nın Federal meclis’i feshetmesi kararına destek vermesinin son derece önemli olduğunu belirten Bosbach, ``Aksi halde tartışmalar devam edecek. Bu karar çok açık. Olay kapanmıştır’’ dedi.
Ahmet KÜLAHÇI / BERLİN