Güncelleme Tarihi:
Kerstin Lorenz
Federal Anayasa Mahkemesi, Almanya’da 18 Eylül’de erken genel seçime gidilebilmesi için Cumhurbaşkanı Horst Köhler’in Federal Meclis’i feshetme kararına onay verirken, Saksonya Eyaleti’nin başkenti Dresden’deki bir seçim bölgesinde bir milletvekili adayının ölmesi üzerine seçimlerin yine mahkemelik olması gündeme geldi.
219 bin seçmenin bulunduğu Dresden’deki 160 nolu seçim bölgesinde aşırı sağcı Almanya Milliyetçi Demokrat Parti’nin (NPD) milletvekili adayı Kerstin Lorenz’in ölmesi üzerine, yasa gereği bu seçim bölgesinde seçimlerin 18 Eylül’den sonra yapılmasının öngörülmesi kafaları karıştırdı.
Bazı hukuk uzmanları, 18 Eylül akşamı seçim sonuçlarının açıklanmasının, söz konusu seçim bölgesinde daha sonra yapılacak seçimlerde oy kullanacak seçmenleri etkileyeceğine dikkat çekerek, bu durumun sakıncalı olduğunu savundular. Sol Parti.PDS Saksonya Eyalet Teşkilatı ise NPD’li adayın ölümüne rağmen seçimlerin 160 nolu seçim bölgesinde de 18 Eylül’de yapılmasını talep ederken, aksi halde Federal Anayasa Mahkemesi’ne başvuracakları tehdidinde bulundu.
Söz konusu seçim bölgesinin Hıristiyan Demokrat Birlikli (CDU) ve Hür Demokrat Partili (FDP) direkt adayları da seçimlerin ertelenmesine karşı çıktılar. CDU’lu Andreas Laemmel ile FDP’li Peggy Bellmann, bu seçim bölgesinde de esçimlerin aynı günde yapılmasını talep ettiler.
Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Johann Hahlen, seçim sonuçlarının 18 Eylül akşamı planlanan şekilde ``Kesin olmayan seçim sonuçları’’ olarak verileceğini açıkladı. Hahlen, bu sonuçları gizli tutmanın mümkün olmadığını da dile getirdi.
CDU/CSU’nun başbakan adayı Angela Merkel’in seçim ekibinde iç politikadan sorumlu ``ehil kişi’’ olarak görev alan Bavyera Eyaleti İçişleri bakanı Günther Beckstein da, seçim sonuçlarının 18 Eylül akşamı açıklanmayıp gizli tutulmasının mümkün olmadığını söyledi.
Beckstein, seçimlerden sonra ölen milletvekillerinin yerine yedek adayın göreve geldiğini hatırlatarak, yasalarda değişiklik yapılarak ilerde böyle bir uygulamaya gidilebileceğine işaret etti. Ancak bunun seçimlerden sonra gündeme geleceğini de belirtti.
DGB’den çağrı
Alman Sendikalar Birliği (DGB) tüm seçmenlere sandık başına gidip oylarını kullanma çağrısında bulundu. ``Her oy önemli’’ sloganıyla yapılan çağrıda, her hangi bir partiye oy verilmesi önerisi yer almadı. Partilerin programlarına göre değerlendirilmesi gerektiğine işaret edilen çağrıda, aşırı sağcı partilere karşı mücadele verilmesi istendi.
BERLİN