Güncelleme Tarihi:
FİZİKSEL olarak küçük ancak fonksiyonel olarak önemli bir ogan olan prostat bezinin büyüyerek kansere dönüşmesi, erkekleri korkulu rüyası haline geldi.
Almanya’da her yıl 60 bin erkeğin musdarip olduğu prostat kanseri vakaları, zamanında teşhis edilip tedavi edilmesi halinde yüzde 70-80 ihtimalle ölümle sonuçlanmıyor.
Almanya’da uygulanan dört tedavi yönteminden hangisinin daha etkili olduğu, 13 yıl sürecek bir araştırmayla belirlenecek.
70 yaşındaki erkeklerin yüzde 80’inin potansiyel prostat kanseri hastası olduğuna işaret eden uzmanlara göre, her erkekte er ya da geç prostat büyümesi görülüyor, ancak her durumda kansere dönüşmüyor.
İdrar torbasının altında bulunan, idrar yolunu sarmalayan prostat bezi, erkeklik hormonu olarak da bilinan testosteron salgısıyla birlikte büyüyor. Bu nedenle ileri yaşta her iki kişiden birinde prostat büyümesi gözlemleniyor.
Prostat kanserine karşı uygulanan “ameliyat”, “dıştan veya “içten ışın tedavisi” ve “aktif gözlemleme” şeklinde özetlenebilecek dört tedavi yönteminden hangisinin daha etkili olduğu, önceki gün start alan geniş çaplı bir araştırmayla ortaya konulacak.
Alman Kanser Yardımı ve Alman Kanserden Korunma Birliği tarafından finanse edilen “Prefer” (Tercih edilen) adlı tıbbi araştırmaya 75 yaşın altında olup da son üç ay içinde prostat kanseri teşhis edilen 7 bin 500 kişi katılacak.
Almanya genelinde 90 araştırma merkezinde aynı anda yürütülecek araştırmaya katılacak hastalar, dört tedavi yönteminden birini tercih edecekler.
İlk tedavi, araştırma merkezlerinden birinde başlatılacak, daha sonra hastaların sürekli gittiği ürolog tarafından devam ettirilecek. Hasta araştırma süreci boyunca, hem üroloğu hem de araştırma merkezinin kontrolü altında tutulacak.
NASIL ÖNLEM ALABİLİRİM
Prostat kanserinin önlenmesi veya erken teşhis edilmesi üç faktöre bağlı:
1- Hayvansal yağ ve proteinler, prostat kanserinin büyümesini tetikleyebilir. Uzmanlar, haftada üç kezden fazla yağlı et yememeyi tavsiye ediyorlar. Hayvansal et yerine bitkisel yağların tüketilmesi tercih edilmeli. Ayrıca bol bol meyve, sebze, balık tüketilmeli. Alkol kullanılmamalı.
2- Bedensel hareket çok önemli. Haftada en az üç kez 45’şer dakika koşmak, yüzmek, yürüyüş yapmak veya bisiklete binmek gerekiyor. Aşırı kilo, kanser için büyük bir risk faktörüdür.
3- 45 yaşından sonra erkeklerin prostat kanserine karşı iki yılda bir yaptıracağı erken teşhis kontrolü, sağlık kasaları tarafından karşılanıyor. Muayenede, ürolog eliyle prostat bezinin büyüyüp büyümediğini kontrol ediyor. Sağlık kasaları tarafından karşılan 25 Euro maliyetle PSA kan testiyle, prostat kanseri erken teşhis edilebiliyor.