Güncelleme Tarihi:
Gittiğimiz ilçe teşkilatlarında her defasında belirli proje ve tesisleri tanıtma talebi gündeme geliyor. Geseke'den milletvekili seçilen Werner Lohn, Eringerfeld Lisesi'nin ve yatılı okulunun yaptığı başarılı çalışmalarından bahsetti. Okul, Soest yakınlarında küçük bir kasabada bulunuyor. Buraya Almanya genelinden öğrenciler geliyor. Okulun özelliği öğrencilerin yüzde 98'inin Türk kökenli olması. Bilhassa okulun Türkçe Olimpiyatları ve U14-Şampiyonası gibi yarışmalardaki başarısını takdir ettim. Uyum konusundaki başarıları ile de okul ülkenin dört bir yanında biliniyor. Okul bünyesinde oluşturulan destek derneği sayesinde öğrencilere büyük imkanlar sağlanıyor. Muzaffer Toy, bu okulda çocuklara yükselme imkanı verildiği için gurur duyuyor. Öğretmenler arasında birçok Alman da var. Şimdi sıra Alman öğrencilerin sayısını artırmaya geldi. Yatılı okulun kapıları herkese açık. Harika bir ortam. Burada okumak büyük zevk.
Burada eski bir tanıdık ile karşılaştım. Nilgün Özel ile birçok yerde biraraya geldik. Kendisi okulun destek derneğinin başkanlığını yürütüyor ve maddi imkanlar sağlamak için büyük çaba sarf ediyor. Bana Türk anne-babaların çocuklarının eğitimi için bağış yapmaya ne kadar çok gönüllü olduklarını anlattı. Eşi Emin Özel ile birlikte Paderborn'daki Orta Ölçekli İşletmeler Birliği'nin üyesi. Kendisi başarılı bir iş kadını ve eşi Almanya'nın ilk Türk kökenli atıcılık kralı. Kendisi, o zamanlar Türkiye ve Almanya hakkında şunları söylemişti: "Ben iki sandalye arasında oturmuyorum. İkisinin de üzerinde oturuyorum. Alman veya Türk sandalyesi üzerine oturabilme imkanına sahibim." Bu son derece dikkat çekici bir cümle. Kendisi uyum elçisi sıfatını hak ediyor ve sözü Bonn'daki Federal Almanya Cumhuriyeti'nin Tarih Evinde'de (Haus der Geschichte) yerini aldı.
"Business Power Network" sayesinde geçenlerde ülke çapında eşsiz bir proje ile tanıştım. Söz konusu ağ inisiyatifi, Türk kökenli küçük işyeri sahiplerini ve işadamlarını desteklemeyi ve onlar için lobicilik faaliyeti yürütmeyi hedefliyor. Toplam 88 bin Türk kökenli, Almanya'da bir işletme sahibi. Türk girişimciler, çoğu zaman karmaşık olan vergi hukukunun veya ticaret yasalarını anlayadıkları için vergi dairesine gereğinden fazla para ödemek zorunda kalabiliyorlar. Bu konuda fikir alışverişinde bulunmak için ağ inisiyatifinden Gürcan Merik, kısa bir süre önce Avrupalı Türk Demokratlar Birliği başkanı Hasan Özdoğan ile görüştü. Bu görüşmeden sonra oldukça faydalı bir proje hayata geçirildi. Hedef Köln bölgesinde belirlenecek 20 işyerini 15 bin Euro değerinde bir kasa sistemi ile altı ay boyunca desteklemek. 22 Haziran'a kadar işyerleri bunun için başvuruda bulunabilirler. Branş ve gelire bakılmaksızın tüm girişimciler 0221/99 75 98 89 numaralı telefondan başvurabilir.