Güncelleme Tarihi:
Obama ile görüşmesinin ardından Seul'de basın toplantısı düzenleyen Başkaban Erdoğan, ABD Başkanı ile yaptığı ikili zirvede, NATO'nun Türkiye'ye yerleştirmeyi planladığı füze kalkanı sisteminin de gündeme geldiğini söyledi.
G20 toplantılarının yapıldığı COEX Kongre Merkezi'nde gerçekleşen ve yaklaşık yarım saat süren görüşmede Erdoğan, Obama'ya Türkiye'nin füze kalkanı konusundaki hassasiyetlerini ilettiğini ifade ederken, Ankara'nın taleplerini de dile getirdiğini belirtti.
Başbakan Erdoğan, "NATO'nun karar alması gerektiğini, füze kalkanının tüm Türkiye topraklarını kapsamasının şart olduğunu ve füze kalkanının kontrolü ile ilgili hassasiyetlerimizi konuştuk. Obama'nın da hassasiyetlerimizi anladığını gördük" diye konuştu.
Erdoğan, hiçbir ülkeyi hedef almaması gerektiğini belirttiği Füze Savunma Sistemi konusunda "teknik izahlar talep ettiklerini" ve Obama'nın bu taleplere "olumlu baktığını" gördüğünü ifade etti.
Erdoğan, 19-20 Kasım'da Lizbon'da gerçekleşecek NATO zirvesine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün katılacağını ve burada yapılacak görüşmeler sonucunda Türkiye'nin nihai kararını vereceğini söyledi.
TÜRKİYE'NİN ÜÇ ŞARTI VAR
NATO, Lizbon'da yapılacak zirvede karara bağlamayı öngördüğü sistemle, “İran ve diğer haydut devletlerden gelebilecek bir füze saldırısına karşı ittifakı korumayı” amaçlıyor.
Türkiye’nin ise söz konusu “Füze Kalkanı Sistemi” ile ilgili üç şartı bulunuyor:
1- Sistem bir ülkenin (ABD) dayatması değil, NATO’nun savunma sistemi olmalıdır.
2- Türkiye’nin bütününü ve NATO üyelerinin tamamını kapsamalıdır.
3- Sistem, Türkiye’yi bir grup ülke ile (Rusya, İran, Suriye...) karşı karşıya getirecek, Soğuk Savaş dönemindeki gibi kanat ülke konumuna sokacak bir formül içermeyecek.
Söz konusu şartların kabul edilmesi durumunda Türkiye'nin de füze savunma sistemine ait donanıma ev sahipliği yapmaya “evet” demesi bekleniyor.
SEUL'DE KISKANDIRAN ZİRVE
Başbakan Erdoğan, Seul'de düzenlenen G20 zirvesinde Rusya Devlet Başkanı Dimitry Medvedev ile de bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmeyi haber alan İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi de koşarak toplantıya katıldı. Üçlünün kahkahaları toplantı salonunu çınlatırken, diğer dünya liderleri ise bu zirveye özenerek baktı.
Başbakan Erdoğan, Güney Kore'nin başkenti Seul'da gerçekleşen zirvede Rusya Devlet Başkanı Dimitry Medvedev ile 30 dakika süren bir görüşme yaptı.
Toplantının sonlarına doğrun iki lider, İtalya Başbakanı Berlusconi'yi de alarak görüşmelerine bir süre daha devam etti. Diğer dünya liderlerini kıskandıracak nitelikteki mini zirvede, üçlünün arasındaki sohbet sık sık kahkaha sesleriyle kesildi.
Başbakan Erdoğan'ın Medvedev ve Berlusconi ile G20 zirvesinde ele alınan başlıkların yanı sıra enerji konusunu görüştüğü belirtiliyor.