Güncelleme Tarihi:
TÜRK-Alman Ticaret ve Sanayi Odası (TD-IHK) yönetim kurulu üyesi Hayati Önel, engelli kişilerin TD-IHK dahil birçok kurum ve kuruluştan iş ve meslek eğitim yeri bulma konusunda her türlü desteği alabileceklerini belirtti. Almanya'da görme, işitme, ruhsal ya da bedensel engelli 6,6 milyon kişi yaşadığını ve bu kişilerin iş ve meslek eğitimi konusunda kısıtlı imkanlara sahip olduklarını hatırlatan Önel, iş adamlarına da seslenerek engellilerin iş ve meslek eğitimi alanında engelsiz kişilerden farklı görülmemesi gerektiğini belirtti. Almanya'da engellilere sosyal alanda, özellikle meslek eğitimi ve iş bulma konusunda bazı haklar tanındığını vurgulayan Hayati Önel, “Örneğin 20 ile 40 arasında işçi çalıştıran iş yerlerinin en az bir engelliyi istihdam etme zorunluluğu var. Bu sayı 40 ile 60 arasında işçi çalıştıran yerlerde ikiye çıkıyor. 60’dan fazla çalışanı olan firmalar ise çalıştırdıkları işçilerin yüzde 5'ini engelliler arasından seçmek zorundalar” dedi.
Keşfetmek gerek
Önel, engelli kişilerin içinde de çok yetenekli kişiler olduğunu ve engellilere sadece yardıma muhtaç kişiler olarak bakılmaması gerektiğini dile getirerek "Şehirlerde engellilerin çalıştığı ve tamamıyla devlet tarafından teşvik edilen desteklenen örneğin atölyeler var. Sırf bu bu kişilerin çalıştığı iş yerleri var. Biz tamamen engellilerin çalışıp ürettiği iş yerlerinden ürünler alıyoruz. Böylece o oluşumu ve engelli kişilere destek olmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
Önel Yayınevi'nin sahibi olan Önel “Üç sene önce bir meslek eğitimi çerçevesinde bir gencimizi aldık. Başlangıçta kendisi hakkında kesinlikle 'Başarır mı? Başaramaz mı?' gibi bir düşünce geçirmedik. Sürekli motive ettik. Başarı ve şevkle meslek eğitimini tamamladı. Biz de ondan çok memnun kaldık. Her birey bizim bireyimizdir, her genç bizim gencimizdir. Onlara aynı şekilde hep beraber duyarlı davranmamız gerekir.”