Güncelleme Tarihi:
Hür Demokrat Partili (FDP) Federal Maliye Bakanı Christian Lindner, Federal Kabine’nin karara bağladığı Enflasyonu Dengeleme Kanun tasarısının ilk ipuçlarını verdi. İlk etapta, sigortalı çalışanların sırtındaki vergi yükünün hafifletilmesi planlanıyor. Tasarıya göre, vergiden muaf gelir sınırını yükseltilecek ve çocuk parası da artırılacak.
ENFLASYON FIRSATÇILIĞINA SON
“Devlet vatandaşın sırtından enflasyon fırsatçılığı yapamaz” diyen Maliye Bakanı Lindner, yüksek enflasyon nedeniyle 48 milyon vatandaşın üzerindeki vergi yükünü hafifletmeyi hedefleyen yeni kanun tasarısını açıkladı. Lindner, bilgi verirken, özellikle çocuklu ailelerin, destekleneceği sözünü verdi. Sigortalı çalışanların yanı sıra, emekliler, serbest meslek erbapları ve girişimcilerin de yeni kanun tasarısının getireceği kolaylıklardan yararlanması öngörülüyor. Yıllık geliri 277 bin 836 Euro ve daha fazla olduğu için yüzde 45’lik vergi oranına tabi olan yüksek gelirliler ise, söz konusu kanun tasarısının getireceği vergi kolaylıklarından yararlanamayacak.
GİZLİ VERGİ ARTIŞI NEDİR?
FDP’li bakanın açıklamalarına göre, yıllık geliri 62 bin Euro’nun altında olanlar, sırtlarına binen ‘gizli vergi artışına’ karşı korunacak. Almancası ‘kalte Progression’ olan gizli vergi artışı nedir? Enflasyondaki artış, sadece hayat pahalılığının artmasına neden olmakla kalmıyor, enflasyona bağlı gelirlerin de artışına yol açıyor. Artan gelirlerle birlikte, sigortalı çalışanlardan kesilen vergi matrahı da otomatikman artıyor. Enflasyon kaynaklı gelir artışına bağlı olarak daha fazla vergi kesilmesi neticesinde, gelirin artan kısmının erimesine rağmen, vatandaştan daha fazla gelir vergisi kesilmesi ‘gizli gelir artışı’ olarak tanımlanıyor. Sonuç itibariyle, kişinin geliri artmasına rağmen, cebindeki para miktarı gerçekte azalmış oluyor.
VERGİ YÜKÜ HAFİFLEYECEK
Nafaka veya muhtaç olan aile yakınlarına maddi destekte bulunanlara da bir dizi vergi kolaylığı öngörülüyor. Diğer bir ifadeyle, nafaka ödemeleri veya muhtaç aile yakınlarına yaptığı para yardım miktarından kaynaklanan ek giderler 9 bin 984 Euro’ya kadar vergiye tabi gelirden düşürülürken, bu miktar bu yıl 10 bin 347 Euro’ya yükseltilmesi planlanıyor. Bunun yanı sıra, yasa tasarısı paketinde vergi mükellefi olan herkes için önümüzdeki yıldan itibaren vergi kolaylığı yer alıyor. Federal Kabine’nin karar bağladığı tasarıya göre, 01.01.2023’ten itibaren vergiden muaf gelir miktarı 285 Euro artırılarak 10 bin 632 Euro, 2024’te ise bir 300 Euro tutarında bir kez daha daha artırılarak 10 bin 932 Euro seviyesine yükseltilecek.
YÜKSEK GELİRLİLER KİMLER OLACAK?
Enflasyon kaynaklı gizli vergi artışından vatandaşı korumak için harekete geçen Alman Hükümeti’nin planlarına göre, yüksek gelirliler grubuna girenler yeniden tanımlandı. Buna göre, 2023 yılında yıllık geliri 61 bin 972, 2024’ten itibaren ise yıllık kazancı 63 bin 515 Euro ve daha yüksek olanlar, yüksek gelir grubuna dahil olacak ve buna göre gelirlerinden yüzde 42 oranında vergi kesilecek. 2022 sonuna kadar yıllık kazancı 58 bin 597 Euro ve daha yüksek olanlar yüksek gelir grubundan sayılacak.
ÇOCUK PARASI ARTACAK
Federal Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, çocuklu aileler kademeli olarak vergi kolaylığından yararlandırılacak. Şöyle ki; ebeveynlerden her biri için, 2024’e kadar vergiden muaf gelir miktarları kademeli olarak artırılacak. Buna göre, vergiden muaf gelir miktarı 264 Euro artırılarak 01.01.2024’ten itibaren kişi başına 2 bin 994 Euro seviyesine çıkarılacak. Bunun yanı sıra, çocuk parası da önümüzdeki iki yıl içinde aşamalı olarak artırılacak. 2023 yılından itibaren ilk üç çocuk için, kişi başına 227 Euro’ya, dördüncü çocuktan itibaren ise 250 Euro’ya yükseltilecek.
İKİ AŞAMALI ARTIŞ
2024’te devreye girecek ikinci aşamada çocuk parası bir artış daha görecek. Buna göre, 01.01.2024’ten itibaren çocuk parası, ilk üç çocuk için kişi başına 233 Euro’ya, dördüncü çocuk için 250 Euro olacak. Halihazırda ilk iki çocuk için kişi başına 219 Euro, üçüncü çocuk için 225 Euro, dördüncü çocuktan sonra ise her biri için 250 Euro çocuk parası ödeniyor. Çocuk parasında planlanan artıştan, geliri düşük olduğu için gelir vergisi ödemeyen ailelerin de yararlanacağı açıklandı.
270 BİN KİŞİYE BEYAN MUAFİYETİ
Karara bağlanan yasa tasarısı, bir yandan vatandaşın sırtındaki enflasyon kaynaklı vergi yükünü azaltmayı hedeflerken, diğer yandan vergi kolaylığından dolayı vergi beyanı zorunluluğu 75 bini emekliler olmak üzere 270 bin vergi mükellefi için ortadan kaldıracak.
PRİM İADESİ İÇİN NE ZAMAN BAŞVURABİLİRİM?
BURHAN-Almanya
Sayın okurumuzun Almanya prim iadesi hakkındaki sorusu şöyle: “2009’da Türkiye’ye kesin dönüş yaptım. 2012 yılına kadar çalışmadım. 24 aylık bekleme süresini doldurdum. Ama o zaman prim iadesi için başvurmadım. Daha sonra 2012 ile 2016 arası isteğe bağlı Bağ-Kur’a geçtim. 2016-2022 arası ise kendi işimi kurdum. Şu an ise artık çalışmıyorum. Bu durumda, prim iadesi için başvuru yapabilir miyim? 24 aylık bekleme süresi şartını sağlamış oluyor muyum?”
CEVAP: Sayın okurumuz prim iadesi hakkından yararlanmak için, ister Almanya ister Türkiye’de olsun son defa sigortaya tabi çalışmanızın üzerinden 24 aylık, yani iki yıllık beklemesi süresi geçmiş olması gerekiyor. Sizin durumunuzda, iki yıllık bekleme süresi, Bağ-Kur’dan çıkış aldığınız 2022 yılından itibaren başlayıp, prim iadesi hakkınız en erken 2024 yılında doğacaktır. Eğer bu arada yeniden sigortaya tabi bir işte çalışmaya başlarsanız, iki yıllık bekleme süresi, sigortaya tabi işten ayrıldığınız tarihten itibaren yeniden işlemeye başlayacaktır.
NOT: Koca bir yılı geride bıraktık artık benim için de tatil zamanı. Yıllık iznimi kullandığım için yazılarıma bir süre ara veriyorum. 24 Eylül’de görüşmek üzere...