Enflasyon, tüketim alışkanlıklarını değiştirdi

Güncelleme Tarihi:

Enflasyon, tüketim alışkanlıklarını değiştirdi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2022 11:14

Almanya’da enerji krizi ve artan enflasyon, tüketici alışkanlıklarını değiştirdi. Almanların yaklaşık üçte ikisi harcama yaparken daha dikkatli davranıyor, birçok kişi ise enflasyon nedeniyle harcamalarını kısmak istiyor.

Haberin Devamı

ALMANYA Tüketici Örgütleri Federasyonu (VZBV) tarafından yaptırılan ankete katılanların yüzde 61’i daha ucuz gıda, yüzde 56’sı ise daha az giysi satın aldığını belirtti. Aynı şekilde genel anlamda tüketime daha az para harcadığını belirtenlerin oranı da yüzde 56 oldu. Ankete göre otomobil kullanıcılarının yaklaşık üçte biri daha az araç kullanmaya başladı. Benzer şekilde en az bir kere uçakla seyahatten vazgeçenlerin oranı da yaklaşık yüzde 30 oldu. Tüketicilerin çoğunluğu, iklimin korunması adına kendi tüketim davranışlarını değiştirmeye istekli olduklarını da belirti. Ankete katılanların yüzde 75’i yeni kıyafetler almak yerine kıyafetlerini daha uzun süre giymek istediğini belirtti. Yüzde 60’ı enerji tasarrufu sağlayan elektrikli ev aletleri satın almak isterken, yüzde 45’i de yenilerini almak yerine arızalı ev aletlerini tamir ettirmek yana olduğunu söyledi. Ancak tüketiciler, üreticilerden bu konuda cihazların kullanım ömrüne ilişkin bağlayıcı bilgiler görmeyi arzu ettiklerini belirtti. Bu durumda, yüzde 60’lık bir kesim, satın alınan elektronik cihazın öngörülen kullanım ömrüne ulaşmaması halinde arızalı cihazların üretici tarafından tamir edilmesini talep etti. Örneğin, tüketiciler çamaşır makinesini en az 12 yıl, elektrikli süpürgeyi, televizyonu ve yazıcıyı 10’ar yıl, cep telefonunu ise 5 yıl kullanmak istediklerini söyledi.

Haberin Devamı

‘KULLANIM ÖMRÜ BİLGİSİ VERİLSİN’
VZBV Başkanı Ramona Pop, kaynak tasarrufu sağlayan onarımları teşvik etmek için üreticilerin cihazların kullanım ömürleri hakkında zorunlu bilgi vermelerini talep etti. Funke Medya Grubuna konuşan Pop, “Politikacılar ve üreticiler, tüketicilerin iklim dostu bir şekilde tüketim yapmalarını sağlayacak çerçeve koşulları yaratma sorumluluğuna sahiptir” dedi. Koalisyon anlaşmasında kabul edilen onarım hakkının, iklim ve kaynak dostu tüketim için önemli bir yapı taşı olduğunu ifade eden Pop, bu nedenle hükümetin bir şeyler yapması gerektiğini söyledi. Pop, “Üreticilerin ürünlerini tamir edilebilecek şekilde tasarlamaları sağlanmalıdır. Ve elbette onarımlar da karşılanabilir, maliyetler ekonomik olarak makul bir aralıkta olmalıdır” dedi.

Enflasyon, tüketim alışkanlıklarını değiştirdi

BAKMADAN GEÇME!