EN ÖNEMLİ PARTNER TÜRKİYE

Güncelleme Tarihi:

EN ÖNEMLİ PARTNER TÜRKİYE
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2010 10:34

Dün akşam Ankara'ya hareket eden ve cuma gününe kadar Türkiye'de kalacak olan Alman Cumhurbaşkanı, Hürriyet'e verdiği özel demecinde, Almanya'daki Türk kökenli insanların ülkenin gelişmesine önemli katkılarda bulunduğunu da hatırlattı. TBMM'de konuşacak ilk Alman Cumhurbaşkanı olacak Christian Wulff, Türkiye ile her alanda ilişkilerin geliştirilmesine önem verdiklerini söyledi.

TÜRKİYE'DE resmi temaslarına bugün başlayacak olan Alman Cumhurbaşkanı Christian Wulff, Hürriyet'e verdiği özel demecinde, Türkiye ile her alanda ilişkilerin geliştirilmesini önemsediklerini söyledi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan'la görüşmesinden sonra Wulff, bugün TBMM'de yapacağı konuşmasıyla “Almanya'nın TBMM'de konuşma yapan ilk Cumhurbaşkanı” olarak tarihe geçecek. Alman cumhurbaşkanı Türkiye ziyareti öncesi Hürriyet'in sorularını şöyle yanıtladı:

Nefes kesici gelişmeler

- Türkiye ziyaretiden ne bekliyorsunuz, ne umuyorsunuz?

Cumhurbaşkanı Gül'e bu davetinden dolayı çok teşekkür ediyorum. Kendi 'memleketi' Kayseri'yi göstermek istemesi benim için bir onurdur. Türkiye bizim en sıkı ilişkimiz olan ve en önemli partnerlerimizden biridir. Çok yönlü ve canlı Türk-Alman ilişkilerini, son on yıldaki nefes kesici biçimdeki ekonomik ve dinamik toplumsal gelişmeyi şahsen yerinde görmeyi bekliyorum. Bu nedenle, politik görüşmelerin yanıda, ekonomi ve kültür çevreleriyle buluşmalar - bunlar arasında İstanbul'da Alman-Türk Üniversitesi'nin temelinin atılması da var- ziyaret programımızda yer almaktadır. Benim için dinler arası diyalog da önemli bir konudur. Tarsus'da ekümen bir dini ayine katılacağım. Ayrıca, ilk Alman Cumhurbaşkanı olarak TBMM'de konuşmama izin verilmesinden dolayı kendimi çok onurlandırılmış hissediyorum.

Adil müzakere

- Türkiye 1963 yılında şu andaki AB'nin “öncüleriyle” Ankara Sözleşmesi'ni imzaladı. Hala da kapı önünde beklemekte..

Türkiye 1963 yılında Avrupa Ekonomik Topluluğu (AET) ile Ortaklık Anlaşması imzaladı ve o zamandan beri de önemli gelişme kaydetti. Bu sözleşme, üye ülkelerin önemli iç ve dış politik sorularda sıkı görüş alış-verişinde bulundukları bir dizi çerçeve yasaları öngören bir iç pazarı içermektir.

Avrupa ile ilişkileri sıkı bir biçimde artan Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam üye olup olamaması sorusu, 2005 yılından beri sürdürülmekte olan müzakerelerin seyrine bağlıdır. Müzakereler adil, dürüst bir biçimde ve ucu açık sürdürülmelidir. Türkiye bu bağlamda bazı şeylere ulaştı, ancak müzakerelerin başarılı biçimde sürdürülebilmesi için çabalarını devam ettirmeli.

- Türkiye'nin görülebilir bir süre içinde Avrupa Birliği (AB) üyesi olmasını düşünebiliyor musunuz?

Türkiye'nin Avrupa yolunda ilerlemesine Almanya yoğun ilgi göstermektedir. Anayasasını, hukuksal ve ekonomik düzenini Avrupa standartlarına ulaştıran, dinamik bir kalkınma için Avrupalı yatırımcılara hukuksal güvence ve imkan sunan bir Türkiye arzu ediyorum. Politik ve ekonomik olarak Avrupa'ya demir atmış, aynı zamanda sıkı komşuluk ilişkileri olan ülkelerle ve diğerleriyle işbirliği imkanlarından yararlanan Türkiye, Avrupa ve Almanya için büyük bir kazançtır.

Herkes için hoşgörü ve din özgürlüğü

- Türkiye İslam dünyası ile batı arasında ne gibi bir rol üstlenebilir sizce?

Türkiye, Avrupa ve Asya arasındaki benzeri olmayan coğrafi konumu nedeniyle Batı ile Doğu arasında doğal bir köprüdür. Avrupa, yalnız T.C. Devletinin kurucusu Kemal Atatürk'ün reformlarından beri değil, Türkiye'nin modernleşmesi ve kalkınması için en önemli bir ilgi noktasıydı ve bugün de öyledir. Ama, Türkiye'nin uzun süreli ortak tarihi nedeniyle Yakın ve Orta Doğu ile Orta Asya ile de çok yönlü bağları vardır. Bölgede, aynı zamanda Avrupa'da bir çok insan, kökenine sahip çıkarak, modern ve seküler bir devlet modeli olarak Türikye'ye umut bağlamaktadır. Halkının büyük bir bölümü Müslüman olan Türkiye hoşgörü ve din özgürlüğünü yalnız İslam için değil, Hıristiyanlık ve Musevilik gibi diğer dinler için de tam olarak gerçekleştirdiği takdirde, bu alanda örnek olma fonksiyonunu yerine getirecektir. Dostluk içinde birlikteliğin bundan daha inandırıcı bir alternatifi yoktur.

Her makama layık

- Eyalet başbakanlığınız döneminde Aygül Özkan'ı Türk kökenli ilk bakan olarak atadınız. Bununla ne gibi bir sinyal vermek istemiştiniz?

Toplumumuz çok renkli (çeşitli-yönlü) hale geldi. Yakında neredeyse her 5 Almandan biri göçmen kökenli olacak. Bu çeşitliliğe o zamanki verdiğim kararla katkıda bulunmak istemiştim. Yurt ve iki kültür çevresinden edinilen tecrübeler şans ve imkanlar sunmaktadır. Bu nedenle göçmen kökenli olsun olmasın, eşit kalifikasyona sahip kadın ve erkeğin her makama ulaşması çok doğal olmalı. Önemli olan toplumumuzla bağdaşan hedef ve değerlerin kabulüdür.

- Bayan Özkan'ı bakanlığa atadığınız zaman ne gibi reaksiyonlar aldınız?

Gösterilen reaksiyonların çoğu olumluydu. Ama sürprizle karşılaşanların sayısı da az değildi. Yalnız göçmen kökenli insanlar değil, birçok insan bu olguya umut bağladı.

Katkıya takdir

- Almanya'daki Türk kökenli insanlara kişisel olarak ne gibi tecrübeleriniz oldu?

Onların birçoğu benim için önemli ve ilginç konuşmalar yaptığım kişilerdir. Hala da öyle. Çok sayıda Türk derneği, cemiyeti, işletme ve girişim ile ilişkilerim bana ülkemizde çok sayıda farklı insanın aktif olarak toplumsal katılımda bulunduğunu gösterdi. Birçok buluşmamada edindiğim tecrübe; Türkiye'den ülkemize gelen ve toplumumuzun şekillenmesine katkıda bulunan insanlar bizim saygımızı ve takdirimizi kazanmaktadır. Cumhurbaşkanı olarak bu görüşmelerimi severek sürdürüyorum. Türk kökenli insanlardan da çok sayıda mektup alıyorum ve onlardan bu insanların bu ülkeye ait olduğunu, aktif olarak katkıda bulunmak istediklerini öğreniyorum. Ancak Almanya'ya göçün bir takım sorunları beraberinde getirdiği konusunda da gözlerimizi kapamamalıyız. Birçok sorunun çözümünün temeli herşeyden önce Almanca öğrenmeye bağlıdır. Ancak bu durumda eğitim sistemimizin tüm kapıları açılır. Yalnız bir ülkenin değil, bireylerin de geleceğinin anahtarı eğitimdir. Katı köktendinci ortamlarda, bu denli önemli bir konuda, bizim hukuksal düzenlemelerimizle bağdaşmayan ayrışmalar ve düşünceler vardır.

Olanaklardan yararlanılsın

- Zaman zaman Almanya'daki Türklerin uyum sağlamaları mümkün olmadığı yönünde iddialar ortaya atılıyor. Siz buna katılıyor musunuz?

Hayır. Bir grubun toptan uyum sağlamadığını ve uyum sağlamak istemediğini iddia etmek yanlıştır. Ben bu tür toptancı yargılara karşıyım. Bu bireylere bağlıdır. Devlet ve toplum uyum olanaklarını sunmalıdır. Bireyler de bu olanaklardan yararlanmalıdır.

- Almanya'daki Türk kökenli insanlardan ne bekliyorsunuz. Onlara ne tavsiye ediyorsunuz?

Kim Almanya'da yaşamak ve çalışmak istiyorsa, Almanca bilmelidir. İhtiyaçların ve beklentilerin anlaşılması ve dikkate alınması, karışılıklı iletişimin garantisinin temel taşı budur. Bu hem güncel yaşam hem de politik davranış için geçerlidir. Türk Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün hafta sonunda yüksek tirajlı bir Alman gazetesinde yayınlanan demecinde, birlikte yaşam için Almanca'nın önemine bilhassa dikkat çekmesinden ayrı bir memnuniyet duydum.

Dilin yanında, ülkemizde yaşayan herkesin, Anayasa'mızdaki değerleri kabullenmesi ve toplumsal düzenimize, yaşam biçimimize saygı göstermesi ve kabullenmesi önemlidir. Benim tavsiyem, cinsiyet, görünüm ve kökene bakılmaksızın karşılıklı olarak birbirimize saygılı, açık ve ilgili bir biçimde yaklaşmalıyız. Ancak bu sayede birlikte yaşam için çok iyi bir şans görüyorum.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

-Herr Bundespräsident, Sie haben als erster deutscher Ministerpräsident mit Frau Aygül Özkan die erste türkischstämmige Ministerin ernannt. Welches Signal wollten Sie damals als niedersächsischer Regierungschef geben?

Unsere Gesellschaft ist vielfältiger geworden. Bald jeder fünfte Deutsche hat mittlerweile einen Migrationshintergrund. Dieser Vielfalt wollte ich mit meiner damaligen Entscheidung Rechnung tragen. Heimat und die gewachsenen Erfahrungen in zwei Kulturkreisen bieten Chancen und Möglichkeiten. Dies gilt es zu nutzen. Deshalb sollte es selbstverständlich sein, dass man bei gleicher Qualifikation jedes Amt erreichen kann, egal ob mit oder ohne Migrationshintergrund, egal ob Mann oder Frau. Entscheidend ist die Anerkennung der Ziele und Werte, die mit unserer Gesellschaft verbunden sind.

-Welche Reaktionen haben Sie bekommen, nachdem Sie Frau Özkan zur Ministerin ernannt haben?

Die Reaktionen waren überwiegend positiv. Nicht wenige waren überrascht. Viele haben Hoffnungen damit verbunden, bei weitem nicht nur Menschen mit ausländischen Wurzeln.

-Welche persönliche Erfahrungen haben Sie mit den türkischstämmigen Menschen in der Bundesrepublik Deutschland gemacht?

Viele waren und sind für mich schon immer wichtige und interessante Gesprächspartner. Die Kontakte zu zahlreichen türkischen Vereinigungen, Vereinen, Unternehmen und Initiativen haben mir gezeigt, wie viele verschiedene Menschen in unserem Land sich aktiv in die Gesellschaft einbringen. Meine Erfahrung aus den vielen Begegnungen ist: Die Leistungen der Menschen, die aus der Türkei zu uns gekommen sind und an der Gestaltung unserer Gesellschaft teilnehmen, verdienen unseren Respekt und unsere Anerkennung. Diese Gespräche setze ich als Bundespräsident gerne fort. Ich bekomme auch viele Zuschriften Türkischstämmiger und erfahre jeden Tag, dass diese Menschen zu unserem Land gehören und sich aktiv einbringen wollen. Wir dürfen allerdings nicht die Augen davor verschließen, dass die Zuwanderung nach Deutschland auch mit Problemen verbunden ist. Die Grundlage für die Lösung vieler Probleme ist vor allem, die deutsche Sprache zu lernen. Dann öffnen sich auch die Türen in unser Bildungssystem. Bildung ist der Schlüssel für die Zukunftsfähigkeit nicht nur eines Landes, sondern für jeden Einzelnen. In streng religiösen Milieus gibt es bei diesem wichtigen Thema nicht akzeptable Abschottungen und Auffassungen, die mit unserer Rechtsordnung nicht vereinbar sind.

-Es wird immer wieder behauptet, dass die Türken nicht integrierbar sind. Haben Sie auch diesen Eindruck?

Nein. Zu behaupten, eine ganze Gruppe könne und wolle sich nicht integrieren, halte ich für falsch. Ich wende mich gegen jedes Pauschalurteil. Es kommt auf den einzelnen Menschen an. Staat und Gesellschaft müssen die Möglichkeiten zur Integration bieten. Diese Angebote müssen dann im Gegenzug vom Einzelnen auch angenommen werden.

-Was erwarten Sie von den türkischstämmigen Menschen in der Bundesrepublik Deutschland und was empfehlen Sie ihnen?

Wer in Deutschland leben und arbeiten will, muss die deutsche Sprache beherrschen. Sie ist Grundvoraussetzung für jeden Austausch und garantiert, dass Bedürfnisse und Erwartungen auch verstanden und berücksichtigt werden. Das gilt für den Alltag genauso wie für das politische Handeln. Ich habe mich deshalb sehr gefreut, dass auch der türkische Präsident Abdullah Gül am Wochenende in einem Interview mit einer großen deutschen Zeitung die große Bedeutung der Sprache für unser Miteinander hervorgehoben hat.

Wichtig ist neben der Sprache aber auch, dass alle Menschen, die in unserem Land leben, die Werte unserer Verfassung anerkennen und Respekt vor unserer Gesellschaftsordnung haben und akzeptieren, wie wir leben. Meine Empfehlung ist, dass wir mit Offenheit, Neugier und gegenseitiger Achtung aufeinander zugehen und zwar unabhängig von Geschlecht, Aussehen und Herkunft. Darin sehe ich beste Chancen für ein gutes Miteinander.

-Was erwarten sie und erhoffen Sie sich von Ihrem Türkei-Besuch?

Ich bin Präsident Gül bin sehr dankbar für seine Einladung und es ist eine große Ehre für mich, dass er mir auch seine Heimatstadt Kayseri zeigt. Die Türkei ist einer unserer engsten und wichtigsten Partner. Ich erwarte mir einen tieferen persönlichen Einblick in die vielschichtigen und lebendigen deutsch-türkischen Beziehungen und in ein Land, das wie kaum ein anderes in den letzten zehn Jahren eine atemberaubende wirtschaftliche und gesellschaftliche Dynamik entwickelt hat. Auf unserem Besuchsprogramm stehen deshalb neben den politischen Gesprächen auch Treffen mit Wirtschaftsvertretern und kulturelle Begegnungen, u.a. die Grundsteinlegung für die Deutsch-Türkische Universität in Istanbul. Ein wichtiges Thema ist für mich auch der Dialog der Religionen. In Tarsus werde ich an einem ökumenischen Gottesdienst teilnehmen. Außerdem fühle ich mich sehr geehrt, als erster deutscher Bundespräsident vor der Großen Nationalversammlung sprechen zu dürfen.

-Können Sie sich vorstellen, dass die Türkei in absehbarer Zeit Mitglied der EU werden wird?

Deutschland hat großes Interesse, dass die Türkei ihren Kurs nach Europa fortsetzt. Ich wünsche mir eine Türkei, die ihre Verfassungs-, Rechts- und Wirtschaftsordnung immer weiter auf europäische Standards bringt und so europäischen Investoren Rechtssicherheit und gute Rahmenbedingungen für ein dynamisches Wachstum bietet. Eine auf diese Weise politisch und wirtschaftlich in Europa verankerte Türkei, die gleichzeitig ihre Möglichkeiten zur Kooperation mit ihren sonstigen engeren und weiteren Nachbarstaaten nutzt, ist für Europa und für Deutschland ein großer Gewinn.

-Die Türkei hat aber bereits im Jahre 1963 mit “Vorgängern” der jetzigen EU das Ankara-Abkommen unterschrieben. Seitdem wartet Sie vor der Tür.

1963 ist die Türkei eine Assoziierung mit der Europäischen Wirtschaftsgemeinschaft eingegangen, die sich seitdem enorm weiterentwickelt hat. Sie umfasst einen Binnenmarkt mit einer umfassenden Rahmengesetzgebung und einer eigenen Rechtsprechung und ihre Mitgliedstaaten stimmen sich in allen wesentlichen innen- und außenpolitischen Fragen eng ab.

Die Frage, ob die immer engeren Bindungen zwischen der Türkei und Europa zur Vollmitgliedschaft in der Europäische Union führen, hängt vom Verlauf der seit 2005 geführten Beitrittsverhandlungen ab. Diese Verhandlungen müssen fair und ergebnisoffen geführt werden. Die Türkei hat schon einiges erreicht und sollte weiter alle Anstrengungen unternehmen, den erfolgreichen Fortgang der Verhandlungen zu gewährleisten.

-Welche Rolle kann die Türkei zwischen dem Westen und der islamischen Welt übernehmen?

Schon ihre einmalige geographische Lage zwischen Europa und Asien macht die Türkei zu einer natürlichen Brücke zwischen Orient und Okzident. Europa war dabei nicht erst seit den Reformen des Staatsgründers Mustafa Kemal Atatürk der wichtigste Bezugspunkt für die Modernisierung und Entwicklung der Türkei und ist es bis heute. Aber die Türkei hat auch vielfältige, auf einer langen gemeinsamen Geschichte beruhende Bindungen in den Nahen und Mittleren Osten und nach Zentralasien. Viele Menschen in der Region, aber auch in Europa, setzen ihre Hoffnungen auf die Türkei als Modell eines modernen säkularen Staates, der sich seiner Wurzeln bewusst ist. Wenn die Türkei als ein Land mit überwiegend moslemischer Bevölkerung zeigen kann, dass sie Toleranz und Religionsfreiheit nicht nur für den Islam, sondern auch für andere Religionen wie Christentum und Judentum in vollem Umfang verwirklicht, kann und wird sie eine wichtige Vorbildfunktion erfüllen. Es gibt keine überzeugende Alternative zum freundschaftlichen Miteinander.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!