Güncelleme Tarihi:
Kültürlerarası İletişim Derneği’nin bu yıl ‘Sesini Yükselt!’ temasıyla 22’ncisini düzenlediği Uluslararası Frankfurt Türk Film Festivali’nin uzun metrajlı film yarışmasında ‘Altın Elma’ ödülleri sahiplerini buldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Frankfurt Belediyesi ve Hessen Kültür ve Bilim Bakanlığı tarafından desteklenen, Film-San Vakfı’nın Türkiye Proje ortağı olduğu festivalin ‘En İyi Film’ ödülünü ‘Okul Traşı’ filmi kazandı. Festivalin kapanış ve ödül töreni Metropolis CineStar sinemasında oyuncu Şencan Güleryüz sunuculuğunda gerçekleşti. Festival Başkanı Hüseyin Sıtkı, 22 yılda çok emek verildiğini ve çok ter döküldüğünü belirterek ekibine, sinema insanlarına, seyircilere ve kurumlara teşekkür etti. ‘Okul Traşı’ filminin yönetmeni Ferit Karahan ödülünü Festival Başkanı Hüseyin Sıtkı’dan aldı. Üniversite ikinci sınıfa kadar sinemaya gitmediğini kaydeden Karahan, “Hocalarım beni birinci sınıfları sinemaya götürmem için görevlendirmişti. Birinci sınıfları götüremedim ama o görev bana büyük bir sinema sevgisi kazandırdı. Ödüller ve festivaller bizi insanlara ulaştırmanın bir yolu. Bu festival de benim için öyle. Hem Frankfurt için hem de ülkemiz için önemli, bu yüzden hepinize teşekkür ediyorum” dedi.
‘BİREYSEL ALDIĞIM İLK ÖDÜL’
‘Sardunya’ filmindeki performansıyla ‘En İyi Erkek Oyuncu’ dalında Türk ve Alman jüri tarafından ‘Altın Elma’ ile ödüllendirilen Ali Seçkiner Alıcı, müzik ve tiyatro okullarına olaylı geçişler yaşadığını söyledi. Alıcı, “Müzik dalında pek çok ödül aldım. An itibariyle muradına ermiş bir insanım. Sinemada ilk ödülü dörtlü oyuncu grubuyla ‘Anons’ filmiyle almıştım. Bireysel anlamda ise aldığım ilk ödül. Genç arkadaşım Halil Babür ile paylaşmayı da çok değerli buluyorum” diye konuştu.
ALTIN ELMA ÖDÜLÜ KAZANANLAR
En İyi Film: Okul Traşı: Yönetmen Ferit Karahan
En İyi Kadın Oyuncu: Ayşe Demirel ve Emel Göksu (Koridor)
En İyi Erkek Oyuncu: Ali Seçkiner Alıcı (Sardunya) - Halil Babür (Beni Sevenler Listesi)
En İyi Yönetmen: Fikret Reyhan (Çatlak)
En İyi Görüntü Yönetmeni: Orçun Özkılınç (Sardunya)
En İyi Senaryo: Tufan Taştan ve Barış Bıçakçı (Sen, Ben, Lenin)
En İyi Müzik: Orçun Erdoğan (Bir Nefes Daha)
YENİ YARIŞMA KATEGORİSİ
Festival danışmanı Fehmi Yaşar, hem sinemaya özgün hikâyeler kazandırmak hem de festivali kalıcı hale getirmek amacıyla Frankfurt’ta 2023 yılı itibarı ile ‘Senaryo Yarışması’ başlatılacağını duyurdu. Yaşar, yarışmaya katılacak senaryolardan ilk üçe girenlere yazarlık desteği, birinciliği kazanana da çekim desteği verileceğini söyledi.
‘GÜÇ VE UMUT VEREN FİLMLER’
Festivale katılan oyuncu, yönetmen, müzisyen ve yapımcılar ile festival komitesi, Frankfurt Belediyesi’nin Römer Meydanı’ndaki tarihi belediye binasında düzenlenen resepsiyonda ağırlandı. Festival kapsamında gerçekleştirilen buluşmada, Türk ve Alman yönetmenler ve yapımcılar bir araya geldi. Frankfurt Belediyesi Kültür Dairesi Başkanı Dr. Ina Hartwig, “Festivalimizde yer alan filmlerin her biri bize zor zamanlarda umut ve güç veren filmler. Türkiye’nin yanı sıra Ukrayna, Suudi Arabistan gibi ülkelerden de filmler festivalde yer alıyor. Bizler de yurt dışından gelen bu muhteşem filmleri izleme fırsatı buluyoruz. 2000 yılından bu yana yapılan festival çok yönlü programıyla heyecanını sürdürüyor. Bizim için festivale ev sahipliği yapmak büyük mutluluk. Kültürlerarası İletişim Derneği, Festival Komitesi ve konuklara çok teşekkür ediyorum” dedi.
DİJİTALLEŞMENİN ETKİLERİ
Festivalde düzenlen ‘Dijitalleşmenin Sinemaya Etkileri’ konulu panele yapımcı Emre Oskay, oyuncu Selen Uçer ve Ali Seçkiner Alıcı konuşmacı olarak katıldı. Panelde dijitalleşmenin öngörülemez bir hıza ulaştığı, seyircinin değişmesine neden olan platformların sinema salonlarını olumsuz etkileyebileceği belirtildi. Türkiye’nin dünyaya çok fazla içerik üreten ve ihraç eden bir ülke durumuna geldiğine dikkat çekilen panelde Oskay, dijitalleşmeyle birlikte tüketimin artmasının sinemaya ve sektöre olumlu katkıda bulunduğunu savunurken, Selen Uçer, oyuncu açısından bakıldığında dijital ile kalitenin geldiğini, senaryo ve oyunculukların arttığını kaydetti. Oyuncu Ali Seçkiner Alıcı ise sesli sinemaya geçiş döneminde ne yaşanıyorsa, dijitale geçişte de aynı şeyin yaşandığını ileri sürerek sinemanın geleneksel ritüellerinin kaybolduğuna inandığını söyledi. Alıcı, “Sinemada devlet desteğine, eğitim ve kültür politikasına ihtiyacımız var” diye konuştu.
‘YEŞİLÇAM MÜZİKLERİ’NE BÜYÜK ALKIŞ
Avrupa Müzik Okulu’nun festival programı kapsamında Dr. Hoch Konservatuarı’nda düzenlediği ‘Yeşilçam Müzikleri’ konseri büyük ilgi gördü. Ahmet Aslan yönetimindeki koro ve solo sanatçılar Cemile Dinçer, Derya Yıldırım ile Pınar Tunar filmlerde yer alan türküleri seslendirdi. Ali Seçkiner Alıcı’nın sahnede keklik gibi sekerek oynaması ve türküsünü söylemesi konserin büyük sürprizi oldu. Şef Ahmet Aslan, Rana Ayhan’ın sunuculuğunu yaptığı konserle ilgili, “Filmlerdeki özgün bestelere yer vermek istedik. Eserleri seçerken filmlerden yola çıktık. Bütün sinemaseverler gibi biz de bu filmler, bu müziklerle büyüdük. Evimizin içinden oldu, onlarla acıları, hüzünleri, sevinçleri paylaştık. Efsane filmleri ve müziklerini yeniden anımsayacağız” dedi.