En iyi bildiğimiz işi en kaliteli yapıyoruz

Güncelleme Tarihi:

En iyi bildiğimiz işi en kaliteli yapıyoruz
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2010 00:00

Almanya'da 18 yıldan beri kaba inşaat alanında faaliyet gösteren ve bugüne kadar 255'e aşkın dev projenin kaba inşaatını yapıp başarı ile teslim eden Çakırlar İnşaat şirketin sahibi Yük.-Müh.-Mimar Adem Çakır, 'Biz en iyi bildiğimiz işi en kaliteli şekilde yapıyoruz. Zaten çok fazla alanda her türlü işi yapmaya calışmak hüsranla sonuçlanabilir' diyor.


Uluslararası danışmanlık ve denetleme şirketi Deloitte'nin yayınladığı Avrupa Konstrüksiyon Devleri 2009 (European Powers of Construction 2009) adlı liste Avrupa'da en büyük 100 inşaat şirketinisıralıyor. Avrupa'nın en büyüğü Fransız Vinci şirketi. Almanya'dan da üçüncü sırada Hochtief ve sekizinci sırada Bilfinger-Berger şirketleri ilk 10 arasında bulunuyor.İlk yüz şirket arasında Türkiye'den de Enka İnşaat ile Tekfen Holding yer alıyor. Almanya'da 2009 yılında inşaat sektöründe irili ufaklı yüzlerce şirket yaklaşık 82 milyar Euro ciro yapmış.Bu sektörde aralarında çok sayıda Türk'ün de bulunduğu 700 bin kişi çalışıyor.
Almanya'da inşaat sektöründe sıva, fayans veya sıhhi tesisiat gibi işleri taşeron olarak yapan küçük çapta çok sayıda Türk şirketi olduğu biliniyor. Kesin veriler olmasa bile konut sektöründe müteahhitlik yapan Türkler de var.

* * *

Bu hafta inşaat sektöründe 1992'den beri dev projelerin kaba inşaatlarını yapan Çakırlar İnşaat'ın sahibi Adem Çakır ile görüştüm. Samsun doğumlu Adem Çakır (48), liseyi bitirdikten sonra 1980'de yüksek tahsil için Almanya'ya gelmiş. Bremen Üniversitesi'ni 1987 yılında bitirip Yük.-Müh.-Mimar olmuş. İnşaat sektörünün içinde yetişen Adem Çakır, 'Biz aileden inşaatçıyız. Babam Çakır Ali 1923 yılında Çarşamba’da inşaat, ahşap, taş ve su taşımacılığı şirketi kurmuş. Samsun'da bana ait, Ankara ve Konya’da kardeşlerime ait inşaat şirketlerimiz var. Bir ara diplomasiye yönelmek istedim ama baba mesleği ağır bastı inşaat dalında eğitim yaptım'diyor.

* * *

Üniversiteyi bitirip 1988'de Bonn'da bir şirkette işe başlayan Çakır, 1989'da Bonn'daki ünlü Devlet Sanat Müzesi'nin inşaatında baş şantiye şefi olur. 'Polonya, Almanya ile özel anlaşma yapmış. Bizim müze inşaatına Polonya'dan geçici işçi getiriyorlardı' diyen Çakır, bunun Türkiye ile olabileceğini düşünüp doğru dönemin Bonn Büyükelçisi Onur Öymen'e gidip durumu anlatır. Öymen, hemen harekete geçip görüşmeleri başlatır. İki ülke arasındaki görüşmelere de katılan Çakır, 'Almanya Türkiye arasında 1991'de imzalanan ve inşaat sektöründe Türkiye'den geçici işçi getirilmesine imkan kılan istisna akdi sözleşmesinin imzalanmasında acizane benim de teknik boyutta katkılarımın olduğuna inanıyorum'diyor. Çakır, sözleşmenin 18 Kasım 1991'de dönemin başbakanları Helmut Kohl ile Turgut Özal arasında imzalanmasından sonra hemen kolları sıvar. Sözleşmeye uygun şekilde Almanya’da açmış oldugu Çakırlar inşaatın Köln/Bonn şubesine 12 Haziran 92’de Türkiye’den 26 kalifiye inşaat elemanı getirerek başlar.

* * *

Sözleşmenin gizli kahramanı ve aynı zamanda ilk uygulayanı olan Adem Çakır, bugün aynı sözleşme cerçevesinde aralıksız 18 yıldır faaliyetine devam eden tek Türk şirketinin de sahibidir. İlk getirdiği kalifiye inşaat elemanları ile 36 sıra evin kaba inşaatını yapan Çakır, şöyle anlatıyor '18 yılda tam 255 projeye başarı ile imza attık. Bunlar toplu konut siteleri, üniversite klinikleri, hastaneler, spor kompleksleri, çeşitli okullar, çok katlı otoparklar, fabrikalar, alışveriş merkezleri vb gibi tam 25 değişik alandaki projeler.' Çakırlar İnşaat Şirketi'nin Avrupa Genel Merkezi Köln/Bonn yakınlarındaki Niederkassel‘da bulunuyor. 2200 metrekare kullanım alanı bulunan merkezde 15 kişilik teknik ve ofis personeli şantiyelerin sorunsuz çalışmasını sağlıyor. Şu an istisna akdi ile Türkiye'den gelen 155 civarında kalifiye inşaat elemanı bulunuyor.

* * *

Adem Çakır'a 'İnşaatın kabası dışındaki işleri niçin yapmıyor sunuz? En fazla getiri kaba inşaatta mı?' diye soruyorum. Cevabı hazır.'Rahmetli Sakıp Sabancı'nın her fırsatta en fazla tekrarladığı bir sözü vardır. Bildiğin işin en iyisini yapacaksın. Biz de kaba inşaat işlerini çok iyi biliyor ve en iyisini yapıyoruz. Dolayısıyla Çakırlar markası ile bu dalda çok iyi bir üne sahibiz. Bunun dışında başka iş yapmayıp, gelen teklifleri de kibarca geri çeviriyoruz.'
Adem Çakır'ın işle ilgili ikinci sınırlaması da faaliyet gösterdiği bölge ile ilgili. Şirket merkezini esas alıp 155 kilometrelik bir alan çizmiş. Bunun dışına çıkmıyor. 'Bölük pörçük parçalara ayrılıp vasat işler yapmaktansa belli bölgede en iyisini yapıyoruz. Bu yüzden biz iş aramayız. Büyük şirketler bize gelir, Avrupa İnşaat Devleri listesinde ilk 10'daki Hochtief, Bilfinger-Berger ve Züblin gibi şirketlerle de partner olarak birlikte çalışıyoruz. Bazen ihale almadan bize o projelerin kaba inşaatını yapıp yapamayacağımızı diye sorarlar' diye anlatıyor.

* * *

Merak ettiğim bir soru da şu oluyor. 'Niye Türkiye'den işçi getiriyorsunuz ? Daha mı ucuza mal oluyor? Bu sorunun kendisine her fırsatta sorulduğunu hatırlatan Adem Çakır, 'Maalesef istisna akdini kötüye kullanmak isteyen sirketler oldu ama hepsi yok olup gittiler. Sadece ucuza yaptıracağım diye yola çıkarsanız yapılacak işten de hayır gelmez?Diyor ve ekliyorÇ Türkiye'den getirdiğimiz elemanların hepsi kalifiye ve bu işin ustası. Bizim Türkiye'deki projelerimizde de deneyim kazanmışlardır. Dolayısıyla mesele daha ucuza mal oluyor meselesi değil, kalifiye personelimizin prensipli, disiplinli, düzenli üretmelerinden kaynaklanmaktadır. Almanya'da inşaat sektöründe normlar çok yüksek. Mutlaka en iyisini yapacaksınız. En ufak bir hata kabul edilmez'

* * *

Adem Çakır Samsun'a gönülden bağlı. Şirketteki 50‘ye yakın aracın hepsinin plakasında rakam 55. Plakaları önceden rezerve ettirmiş. Türk Alman Müteahhitler Birliği'nin kurucularından ve Türk Alman Sanayi ve Ticaret Odası'nda (TD-IHK) İnşaat Bölümü'nde aktif çalışmalar yapan Adem Çakır şöyle anlatıyor: 'İnşaat sektörü ekonomik dalgalanmalardan etkilenen bir sektör. Ama Almanya'da bizim gibi uzman olan işi kaliteli yapan firmalara her zaman ihtiyaç var. Polonyalıların, Eski Yugoslavların, Romen ve Bulgarların hakim olmaya çalıştığı bu sektörde daha fazla Türk inşaat firmalarına da yer olduğunu düşünüyorum. Ancak Almanya'da inşaat kalite ve rekabetin yanyana gittiği bir sektör. Bunu unutmamak gerekir.'

* * *

Alman Mercedes Benz'in yıllar önce piyasaya çıkardığı Vito modeli minibüslerini Türk girişimcilere basın, yayın ve televizyon tanıtım kampanyalarında Adem Çakır yer almıştı. Spora oldukça düşkün olan Çakır, geçen sezon bölgedeki amatör futbol liginde bir takımın isim hakkını satın almış. Takımın adı şimdi 'ÇAKIRLAR 55'. Adem Çakır, 'Şimdi klasmanda C ligindeyiz. Hedefimiz bu sezon ilk beş arasında yer almak. Daha sonra emin adımlarla üst liglere doğru yol alacağız. İnşaatta olduğu gibi gelecekte futbolda da iddialı olacağız' diye konuşuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!