En erken 2032'de görüşürüz

Güncelleme Tarihi:

En erken 2032de görüşürüz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2013 11:41

Türkiye'nin bu yıl kıyısından döndüğü olimpiyat hayalini gerçekleştimesi yakın vadede mümkün görünmüyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE, 2020 Olimpiyatları’nın ev sahipliği mücadelesini finalde Tokyo’ya kaybetti ve gözünü “önündeki maçlara” dikti. Ancak, mevcut duruma bakıldığında, İstanbul’un yakın vadede Olimpiyat rüyasına kavuşması zor görünüyor. Cumartesi günü Buenos Aires’te yapılan oylamada finale kalmasına karşın İstanbul, Tokyo’ya kaybetti. Esasen İstanbul’un bu kadar umutlu olduğu ve çok iyi hazırlandığı 2020 ev sahipliğini kaybetmesinin arkasındaki nedenlere bakıldığında geleceğe dönük önemli ipuçları da bulmak mümkün.

Öncelikle, 2016 Olimpiyatları Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde düzenlenecek. Yani Amerika kıtasında. 2024 için ise daha şimdiden çok sayıda Avrupa kenti niyetini beyan etmiş bulunuyor. İtalya’nın 2024 yarışına iki kentle katılması bekleniyor. Fransa ise 1924 Paris Olimpiyatları’nın 100’üncü yıldönümünde yeniden ev sahipliği yapmayı amaçlıyor. Almanya’nın da Olimpiyat ev sahipliğindeki makus talihini 2024’te Berlin’le kırmak istediği biliniyor. Dolayısıyla 2020’nin Madrid ya da İstanbul gibi bir Avrupa kentinde düzenlenmiş olması 2024’te Olimpiyatların yeniden Avrupa’ya dönmesi ihtimalini de azaltan bir gelişme olacaktı.

Haberin Devamı

AVRUPA DESTEĞİ JAPONLARA
Bu nedenle İstanbul-Tokyo çekişmesinde Avrupa oylarının önemli bir bölümünün Japonlara gittiği tahmin ediliyor. Bu durumda Türkiye çok ihtiyaç duyduğu Asya ve Ortadoğu ülkelerinden beklediği desteği alamadı. Örneğin, Mayıs ayında destek sözü veren Mısır, darbe sonrası Türkiye’nin sert tepkisi nedeniyle İstanbul’dan desteğini çekti. Suudi Arabistan delegesi, hasta olduğunu söyleyerek oylamaya katılmadı. Hatta, Katar’ın bile son dakikada fikir değiştirdiği de gündeme getirilen bir diğer söylenti.

İstanbul’un İtalya’dan Roma ve Milano, Fransa’dan Paris ve Almanya’dan da Berlin’in aday olduğu 2024 Olimpiyatları’nda yüksek bir şansa sahip olması düşük bir ihtimal olarak gösteriliyor. 2024’ün Avrupa’ya gitmesi halinde, 2028’in başka bir kıtada düzenleneceğine ise kesin gözüyle bakılıyor. Bu nedenle İstanbul için en iyi ihtimal 2032 olarak görülüyor.

Haberin Devamı

IOC’YE ALMAN BAŞKAN
Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), 2020 oylamasından hemen sonra, Türkiye’yi de yakından ilgilendiren önemli bir seçimin heyecanını yaşadı. IOC Başkanı 71 yaşındaki Belçikalı Jacques Rogge, 12 yıldır sürdürdüğü görevinden ayrıldı ve yerine Alman Thomas Bach, seçildi. Almanya’nın Ulusal Olimpiyat Komitesi’nin Başkanı olan 59 yaşındaki Bach, avukat ve IOC Başkan Yardımcısı görevini yürütüyordu.

Yani, Almanya 2024 Olimpiyat adaylığına soyunduğunda IOC’nin başında da bir Alman yer alıyor olacak. Dolayısıyla bu da başta Türkiye olmak üzere Avrupalı ülkeler için kötü bir haber. Şu anda yapılan tahminler 2024 için Paris’i bir adım öne çıkarsa da Bach’ın seçilmesi Berlin’in şansını önemli ölçüde artıracak bir gelişme olarak gösteriliyor.

Haberin Devamı

ALMANYA’NIN SKANDAL DOLU OLİMPİYAT TARİHİ
2024, Almanya için büyük önem taşıyor. Düzenledikleri her Olimpiyatta çeşitli skandallar yaşandığı için Almanlar artık dünyanın en büyük spor organizasyonu ile barışmak istiyor. Almanya, 1936 yılında hem kış hem de yaz olimpiyatlarını düzenledi. Aynı yıl, Garmisch-Partenkirchen kış olimpiyatlarına, Berlin de yaz olimpiyatlarına ev sahipliği yaptı. Berlin’de olimpiyatlar Nazilerin gövde gösterisine dönüştü. Çok sayıda ülke ve atlet, Nazilerin Yahudilere yönelik uygulamalarından dolayı oyunları boykot etti. Hatta Türkiye’nin olimpiyatlara katılan ilk kadın sporcuları Halet Çambel ve Suat A?ani, Adolf Hitler’le tanışmaları ve el sıkışmaları için yapılan girişimleri reddederek, tarihe geçti.

Haberin Devamı

Almanya seneler sonra bu kez Münih’le 1972 Yaz Olimpiyatları’nı düzenledi. Ancak bu olimpiyatlara da Filistinli Kara Eylül adlı silahlı grubun, olimpiyat köyünü basarak, 11 İsrailli atleti rehin alması damgasını vurdu. Rehineleri kurtarmak için düzenlenen operasyonda Alman güvenlik güçlerinin yaptığı hatalar katliam yaşanmasına neden oldu. Altısı antrenör, beşi atlet İsrail kafilesinden 11 kişi, Kara Eylül örgütünün beş üyesi ve bir de Batı Alman polisi olmak üzere toplam 17 kişi hayatını kaybetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!