En çok aranan nazi şüpheliler

Güncelleme Tarihi:

En çok aranan nazi şüpheliler
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2008 18:38

Merkezi Los Angeles'da bulunan Musevi kuruluşu Simon Wiesenthal Merkezi'nin hazırladığı, dünyanın en çok aranan 10 nazi savaş suçlusu şüphelisinin listesinin bir numarasında, Nazi doktor Aribert Heim'ın geldiği bildirildi.

Haberin Devamı

EN çok arananlar listesinin aslı ise yüzlerce ismi içeriyor.

AP, merkezin bugün yayımlaması beklenen en çok aranan 10 kişi listesini ele geçirdi.

Listeye göre en çok aranan Nazi savaş suçluları şunlar:

1. Dr. Aribert Heim: Nerede olduğu bilinmiyor. Merkez yetkilileri, yaşadığına inanıyor. Almanya’da hakkında, İkinci Dünya Savaşı sırasında doktor olarak çalıştığı Mauthausen toplama kampında yüzlerce kişiyi öldürdüğü gerekçesiyle dava açıldı. Mahkemeye çıkmadan önce, 1962’de ortadan kayboldu.

2. John Demjanjuk: Halen ABD’de yaşıyor. Amerikalı yetkililer, Ukrayna’dan ABD’ye göçen Demjanjuk’un Nazi kamplarında muhafız olduğunu ileri sürüyor, kendisi reddediyor. 1986’da İsrail’e iade edildi. Treblinka kampındaki "Korkunç İvan" adlı muhafız olduğu gerekçesiyle ölüm cezasına çarptırıldı. 1993’de ceza temyizde bozuldu ve Demjanjuk ABD’ye döndü. 1998’de ABD vatandaşlığı geri verildi, 2002’de tekrar vatandaşlıktan çıkarıldı. Göç mahkemesinin sınır dışı kararına itirazının reddedilmesi hakkında tekrar temyize başvurdu. Temyiz başvurusu reddedilirse Almanya, Polonya veya Ukrayna’ya iade edilecek.

3. Sandor Kepiro: Macaristan’da yaşıyor. İkinci Dünya Savaşı sırasında Sırbistan’da binden fazla sivilin öldürülmesinden sorumlu olduğu ileri sürülen eski Macar jandarması. Macar mahkemelerinde 1944 ve 1946’da iki kez mahkum edildi ama asla cezasını çekmedi. Arjantin’de on yıllarca yaşadıktan sonra 1996’da Macaristan’a döndü ve iddiaları reddetti. Macaristan’da hakkında yeniden soruşturma açıldı.

4. Milivoj Asner: Avusturya’da yaşıyor. Hırvatistan’da savaş sırasındaki kukla Nazi hükümetinin polis şefi. Yüzlerce Sırp, Yahudi ve Çingenenin öldürülmesine katıldığından şüphe ediliyor. Hırvatistan 2005’de Avusturya’dan Asner’in iade edilmesini istedi, ancak Avusturya sağlık durumunun sorgulanma ve yargılanmaya uygun olmadığı gerekçesiyle bu isteği reddetti.

5. Soeren Kam: Almanya’da yaşıyor. 1943’de bir gazetecinin öldürülmesiyle ilişkili olarak Danimarka iadesini istiyor. İadesi Bavyera mahkemesinin 2007’de aldığı kararla engellendi.

6. Heinrich Boere: Almanya’da yaşıyor. Waffen-SS’in 3 Hollandalı sivili öldüren tetikçisi olduğunu kabul etti. 1949’da Hollanda’da gıyabında yargılandı ve ölüm cezasına çarptırıldı, ceza daha sonra müebbet hapse çevrildi. Alman mahkemeleri Boere’yi iade etmeyi reddetti, ardından bu mahkeme kararının geçersiz olduğunu ilan etti. Almanya’nın Dortmund kentindeki bir mahkeme bu ay hakkında yeni bir soruşturma açtı.

7. Charles Zentai: Avustralya’da yaşıyor. Eski Macar askeri. Macaristan Dışişleri Bakanlığı, Peter Balazs’i, Yahudi olduğunu gösteren sarı yıldızı takmadığı gerekçesiyle 1944’de Budapeşte’de öldürdüğü şüphesi ile hakkında 2004’de soruşturma açtı. Zentai iddiaları reddediyor ve sınır dışı edilmesi isteğine karşı mücadele ediyor.

8. Mikhail Gorshkow: Estonya’da yaşıyor. Amerikalı yetkililer ve Musevi grupları Gorshkow’u Nazi Gestaposu’nda Belarus’da tercümanlık ve sorgucu olarak çalışırken Yahudilerin öldürülmesine yardım etmekle suçluyor. 2002’de ABD’de federal mahkemenin vatandaşlık hakkını elinden alma kararından kısa süre önce ülkesi Estonya’ya döndü. Estonya savcıları hakkındaki suçlamaları araştırıyor.

9. Algimantas Dailide: Almanya’da yaşıyor. 2003’de ABD’den Almanya’ya sınır dışı edildi. Almanya’dan, gönüllü olarak yargılanmak için Litvanya’ya gitti. Litvanya’da 2006’da sona eren davada Vilnius güvenlik polisi yetkilisi olarak Yahudilerin toplanmasına yardım etmekten 5 yıl hapse mahkum oldu, ama hakim sağlık durumunun cezayı çekemeyecek kadar kötü olduğuna karar verdi.

10. Harry Mannil: Venezuela’da yaşıyor. Nazilerin Estonya’yı işgali sırasında Estonya gizli polisi ve Alman güvenlik kuvvetlerinde yönetici olarak çalıştı. Mannil’in 1990’daki vize başvurusunu inceleyen ABD yetkilileri, yüzlerce Yahudi’nin öldürülmesine katıldığı sonucuna vararak, başvurusunu reddettiler. Estonya’da hakkında açılan insanlığa karşı suç davasında ise 2005’de aklandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!