Güncelleme Tarihi:
Gerek Türkiye'deki Dışişleri Bakanlığı'nda gerekse yurtdışında diplomat olarak önemli görevlerde bulunan Başkonsolos Zeynep Sibel Algan, sadece Strasbourg'da değil, Fransa geneline Türkiye'den atanan ilk kadın başkonsolos unvanına sahip bir diplomat.
Başta yeni pasaport çıkarma ve askerlik gibi konsolosluk işlemleri hakkında bilgi veren Başkonsolos Algan, özellikle pasaport çıkarmada ortaya çıkan geciklemelerin önlenmesi için vatandaşların önceden tedbir alabileceklerini belirterek bazı uyarı ve tavsiyelerde bulundu.
Başkonsolos Zeynep Sibel Algan, yönelttiğimiz sorulara şu yanıtları verdi:
- Pasaport kanununda yapılan bir değişiklik nedeniyle eski pasaportlar hükmünü kaybetti. Bu konu hakkında biraz bilgi verir misiniz?
Yeni pasaportlar konusunda medyada yeterince bilgi verildi buna rağmen hala bazı aksaklıklar yaşanabiliyor. Bundan böyle pasaport değiştirecek olanlar önceden randevu almak zorundalar. Telefon ya da internet üzerinden randevu almak mümkün. En çok yaşanan problemlemlerden birisi de vatandaşlık numarasının olmamasından kaynaklanıyor. Vatandaş randevu alıyor, evraklarını tamamlıyor fakat nüfus kağıdında vatandaşlık numarası olmadığından işlem yapılamıyor.
Kimliğinde vadandaşlık numarası olmayanlar pasaport müracaatı yapmadan önce bu kimliği değiştirmek zorundalar. Oysa bu işlem, alınan randevunun kapsamına girmiyor ve kimlik cüzdanı değişimi sırasında randevularda aksaklık yaşanıyor. Bu nedenle pasaport için randevu alanlar, nüfus kağıdında kimlik numarası olup olmadığına dikkat etmeli. Numara yoksa önceden bu işlemi yaptırmak mecburiyetindeler. Ayrıca pasaport değiştirecek vatandaşlarımıza, işlemlerini yaz aylarına bırakmadan, şimdiden halletmelerini öneriyorum. Yoksa tatil programları aksayabilir.
Bir de sistem yeni olduğu için zaman zaman bizden ziyade merkezden bazı sorunların yaşanabileceği için vatandaşlarımızın anlayış göstermelerini istiyorum.
- Dövizle askerlik ödemelerinde gecikme yaşandığında, yüzde 70'e varan zam alınıyor. Bu çok ağır bir külfet değil mi?
Evet ama askerlik konusunda bazen istenmeyen durumlar yaşanabiliyor. Vatandaş 38 yaşına kadar askerlik bedelini bankalara ödeme yapma mecburiyetinde. Her nedense bu yaşa kadar bekleniyor son güne bırakılıyor. Son günde yaşanan ufak bir aksilikle ödemeyi gerçekleştiremeyebiliyor ve bir gün ya da bir hafta gecikme nedeniyle yüzde 70’e varan oranlarda fazla ödeme yapmak zorunda kalıyorlar. Bu konuda maalesef yapabileceğimiz bir şey yok. Vatandaşlardan istirhamım, mağdur olmamak için, döviz bedeline ilişkin ödemeyi son dönemlere bırakmamalarıdır.
- Bir de dernekler konusu var. Bazı dernekler, faaliyetlerinde konsolosluklar tarafından yalnız bırakıldıklarından şikayetçi oluyorlar.
Görev bölgemiz içinde yasal faaliyet gösteren 160 dernek var, birçok yerde de birden çok dernek var. Dernek sayısının çok olması memnuniyet verici fakat aktivitelerde ortak hareket etmeleri gerekir. Maalesef bu birlikteliği sağlayamıyorlar. Dernekler zaman zaman sosyal ve kültürel aktiviteler yapıyorlar ve bizleri de davet ediyorlar. Siz de takdir edersiniz ki 160 derneğin hepsinin yılda bir kez aktivitelerine katılırsak burada görev yapamayız. Bir kentteki derneklerin sosyal ve kültürel aktivitelerini ortaklaşa organize etmeleri, hem birlik açısından olumlu bir gelişme olacak hem de bizlerin katılımını sağlayacaktır.
Bu konuda zaman zaman şikayetler kulağımıza geliyor anlayışla karşılamaya çalışıyoruz. Ayırım yapmıyoruz. Birine gidip diğerine gitmemek yanlış olur, ama her yerde olamayacağımızı da derneklerin anlamasını umuyorum.
Bu arada görev alanı içerisinde bulunan şehirlerde çalışma toplantıları düzenleyip vatandaşlarımızla bir araya gelmeyi, sorun ve sıkıntılar konusunda karşıklı sohbet etmeyi planlıyoruz. Bu çalışma toplantılarının ilkini Mulhouse’de yapmayı düşünüyoruz.
- Biraz da eğitimle gili yaptınız çalışmalardan bahseder misiniz...
Tabii ki en önemli konu eğitim konusu. Bu hususta son zamanlarda gözle görülür bir gelişme var. Ama henüz yeterli değil. Eğitimi, okul ve aile eğitimi olarak iki başlıkta ele almak gerekir. İkisinde de bazı eksikliklerimiz var. Bunda Fransızlar'ın, bizlerin ve ailelerin de sorumluluğu var. Çocuklarımızın dil sorunu, ailelerimizin ilgisizliği okulda ögretmenlerin yanlış yönlendirmesi gibi etkenler de eğitim konusunda eksikliklerimizin nedenleri arasında sayılabilir.
Eğitimle ilgili yapılan toplantılara maalesef ailelerin fazla ilgi göstermediğini görüyoruz. Eğitim konusunda ailelerin biraz daha duyarlı olmasını istiyorum. En büyük yatırım insana ve eğitime yapılan yatırımdır.
Konsolosluğumuzun görev alanı içerisinde 10 şehir var. Bu bölgede 130 bin Türk vatandaşına hizmet veriyoruz. Türkiye Milli Eğitim Bakanlığı tarafından görevlendirilen 53 Türkçe öğretmeni tarafından 7 bin 588 ögrenci 351 sınıfta 725 saat Türkçe ve Türk Kültürü dersi veriliyor. Çocuklarımız anadilini öğreniyor. Anadilini iyi bilmeyen, başka dili iyi derecede öğrenemez. Kendi kültürünü bilmeyen, özümsemeyen başkalarının kültürünu algılayamaz.
Bu konuda Fransız makamları bize yardımcı oluyorlar. Belli sayıda öğrenci velisinin dilekçe ile müracaatta bulundukları okullarda Türkçe ve Türk kültürü dersleri verebiliriz. Bu konuda ailelerin duyarlı olmasını rica ediyorum.
Zeynep Sibel Algan Kimdir?
Galatasaray Lisesi ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu olan Zeynep Sibel Algan, 1979'da Dışişleri Bakanlığı'na girdi ve sırasıyla şu birim ve görevlerde bulundu: AET Dairesi, İstihbarat ve Araştırma Dairesi, Cenevre Başkonsolosluğu, Bükreş Büyükelçiliği, Batı Avrupa ve OECD Ülkeleri İle İkili Ekonomik İlişkiler Dairesi, Enformasyon İnternet Dairesi, Paris Başkonsolosluğu, Enerji, Su, Çevre İşleri Genel Müdür Yardımcılığı, Viyana Büyükelçiliği, Amerika Dairesi ile Bölgesel ve Sınıraşan Sular Dairesi. 16 Kasım 2009'dan beri Strasbourg Başkonsolosluğu görevinde bulunan Algan, Tunus Büyükelçi Akın Algan ile evli ve bir çocuk annesi.