BERLİN / Fotoğraflar: dpa
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2023 13:31
Federal Sosyal Mahkeme Başkanı Rainer Schlegel, Kassel’de düzenlediği yıllık basın toplantısında emeklilik sisteminde beklenen tehlikeye dikkati çekti ve nasıl reform yapılabileceğine dair önerilerde bulundu. Acilen reforma gidilmesi gerektiğini belirten Schlegel, aksi halde emekli maaşlarıyla ilgili mali zorlukların üstesinden gelinemeyeceğini söyledi.
GELECEKTE daha az sayıda prim ödeyenin ve daha fazla sayıda emeklinin olacağını belirten Schlegel, “İstatistiksel olarak konuşmak gerekirse, 1962 yılında bir emekliye altı kişi düşüyordu. 2030 yılında prim ödeyen sadece bir buçuk çalışan olacak” dedi. Kritik dönüm noktası konusunda tarih de veren Schlegel, “2030’da işler zorlaşacak” diye uyardı. Çünkü en yüksek doğum oranına sahip neslin o tarihte emekli olacağına dikkati çekti. Buna, Almanya’daki insanların ortalama yaşam süresinin uzamasının da eklendiğinde durumun çok daha vahim olacağı kaydedildi. Schlegel, 1960’lardan bu yana ortalama yaşam süresinin yaklaşık on yıl arttığını, dolayısıyla emeklilerin çok daha uzun süre emekli maaşı alacağını ifade ederken, “Asıl önemli soru şu; Bununla nasıl başa çıkacağız?” dedi.
‘TEK SEÇENEK...’Schlegel bu konuda emeklilik yaşının kademeli artırılmasını önerdi. Federal Meclis, 2007 yılında emeklilik yaşının kademeli olarak 67’ye yükseltilmesine karar vermişti. Bunun yeterli olmadığını ve en geç 2030 yılına kadar giriş yaşının yeniden yükseltilmesi gerekeceğini vurgulayan Schlegel, son zamanlarda bazı ekonomistlerin talep ettiği gibi 70 yaşında emeklilik uygulamasına da karşı çıktı. Schlegel, “Bu siyasi olarak mümkün değil. Bir tür otomatizm getirmek daha mantıklı olacaktır; Yaşam beklentisi artarsa, bu otomatik olarak giriş yaşında orantılı bir artışa yol açmalıdır. Örneğin; yaşam beklentisi üç ay daha uzunsa emekli yaşı bir ay uzayabilir. Aksi halde tek seçenek emeklilik katkı paylarını artırmak ya da emekli maaşlarını kesmek olacaktır” dedi.