Güncelleme Tarihi:
Emin Soydemir – Almanya
18 Haziran 1987’deki sigorta girişiniz nedeniyle 50 yaş ve 5 bin 375 gün şartlarına tabisiniz. Alman vatandaşlığını aldığınız 1 Kasım 2001 tarihine kadar, Türk vatandaşlığında geçen 7 yıl 6 ay 26 günün (toplam 2 bin 726 gün) yanı sıra, 550 günlük askerlik sürenizi de borçlansanız dahi, bu süreler Türkiye’de mevcut olan 150 güne eklendiğinde toplam süreniz 3 bin 426 günü bulacak. Bu durumda eksik süreniz bin 949 gün olarak tespit edilecektir.
TAMAMLAMAZSANIZ...
Bu süreyi ya yeniden Türk vatandaşlığına geçtikten sonra Almanya’da sigortalı bir işte eksik süre kadar çalışıp bu süreyi yeniden borçlanmak veya ikametinizi Türkiye’ye naklettikten sonra isteğe bağlı sigorta primi yatırmak suretiyle tamamlayabilirsiniz. İsteğe bağlı prim yatırma yoluna giderseniz, bu kez, bin 260 günden fazla sürenin Bağ-Kur’da (isteğe bağlı sigortalılık nedeniyle) geçeceği için, bu kurumun emeklilik şartlarına tabi olursunuz. Buna göre de, en az 15 yıl sigortalılık süresi ve 5 bin 400 gün şartlarına göre borçlanma yapıp, kısmi aylık için 58 yaş şartını bekleyeceksiniz ya da 9 bin günü tamamlayıp tam aylık alma koşulunu yerine getireceksiniz.
BU GÜN SAYISI İLE..
Eski adıyla SSK’dan 3 bin 600 gün (10 yıl) üzerinden emekli olabilmek içinse, Almanya veya Türkiye’deki sigorta başlangıç tarihiniz 8 Eylül 1976 tarihinde veya öncesinde olması gerektiği gibi, 23 Mayıs 2002 itibariyle de 55 yaşını doldurmuş olma şartları aranır. Siz her iki şartı da yerine getirmediğiniz için, 3 bin 600 gün şartına göre yaştan emekli olamazsınız. Eksik olan 1949 günü tamamlamadığınız sürece, 50 yaşını doldurduğunuzda, tarafınıza ancak 3 bin 426 gün karşılığında kısmi aylık bağlanır.
Annem sigortalı işte çalışabilir mi
Yusuf Er – Almanya
ANNENİZİN Almanya’da malulen emekli olsa da, yine de tam veya kısmi maluliyet durumuna göre, günde üç veya altı saate kadar çalışma hakkı var. Dolaysıyla anneniz, Almanya’daki maluliyet aylığı etkilenmeden Türkiye’de veya Almanya’da, günde üç veya altı saate kadar bir işte çalışabilir. Almanya açısından annenizin 4/a sigorta koluna tabi bir işte çalışmasında bir sakınca bulunmuyor. Ama şu noktayı lütfen unutmayınız; Anneniz ancak malul olmadan önceki Türk vatandaşlığında geçen Almanya’daki sigortalı sürelerini borçlanabilir. Bu sürenin, annenizin emekli olmasına yetip yetmeyeceğini görmek için, Almanya’daki sigortalı işe başlama tarihine göre Türkiye’de tabi olacağı kademede öngörülen yaş ve prim ödeme gün sayısı gibi emeklilik şartları tespit edilmeli.
BABANIZIN FARKLI
Babanızın durumuna gelince; kendisi Almanya’da sosyal yardım aldığı sürece, Türkiye’den emekli aylığı bağlatamaz. Aylık bağlansa dahi, aynı dönemde sosyal yardımla geçindiği anlaşılırsa, çakışan sürelerde yapılan aylık ödemeleri, haksız kazanç elde ettiği gerekçesiyle faiziyle birlikte geri istenir.
Almanya açısından da, Türkiye’den bağlanan aylık bir sorun teşkil etmese de, babanızın emekli aylığını bir gelir kalemi olarak sosyal yardım ödeneği aldığı ARGE kurumuna bildirmesi gerekir. Bu durumda Türkiye’de aldığınız aylık oranında sosyal yardım ödeneğinde kesinti yapılır.