Emekliden Başbakana açık dilekçe!

Güncelleme Tarihi:

Emekliden Başbakana açık dilekçe
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 2015 00:00

HÜRDANIŞ Köşesi sorularınızı yanıtlıyor...

Haberin Devamı

ALMAN GAZETELERİNE BİLE KONU OLDUK

Sayın Başbakanım Almanya’ya geleceğinizi gazetelerden okuyunca, Hürriyet’ten size iki dilekçe sunmak istedim. Bu iki dileğimi üç senedir hangi yetkilileri gördüysem anlattım... Herkes “Çok doğru” dedi fakat hiç bir girişimde bulunan olmadı. Son çare olarak size başvuruyorum.

Sayın Başbakanım sizden isteklerim şunlar:

1. TALEP: Emeklilere çalışma hakkı

3201 sayılı yasaya istinaden yurtdışından borçlanarak emekli olan kişilerden herhangi bir işyerinde iş akdi ile çalışmama şartı aranıyor olması, eşitlik ilkelerine aykırı ve bu biz Avrupa’da yaşayan Türklere büyük haksızlık oluyor.
Eşitlik ilkesine aykırı, çünkü Türkiye’de çalışmış bir vatandaşımız, emeklilikten sonra Almanya’ya evlilik akdiyle geldiği zaman, hiç aylığı kesilmeden Almanya’da çalışabiliyor. Sadece yurtdışı borçlanma yapıp da emekli olanlar çalışamıyor.
Die Welt gazetesi, Türkiye’den Almanya’ya yapılan para transferinde ciddi artış olduğunu duyurdu.
Para transferi şirketi Western Union’ın Almanya şefi Claudia Westermayr, Ocak 2013’te Die Welt gazetesine yaptığı açıklamada, “Türkiye’den Almanya’ya yapılan para transferinin giderek arttığını gözlemliyoruz” dedi. Araştırmalarımda gördüğüm kadarıyla, Türkiye’mizden emekli olanlar, Almanya’da geçiminine katkı olsun diye aylıklarını yaşadıkları ülkeye transfer ediyorlar. Yani Die Welt, Türkiye’deki aylıkları kesilmesin diye çalışmayanların paralarını haber konusu yapmış.
450 Euro’ya kadar olan part time (geringfügig) iş akdiyle çalışmanın serbest olmasını istiyoruz,bu iş ve maaşlarından dolayı emeklilerin Türkiye’deki maaşlarından herhangi bir
kesintiye ve yasagˆa tabi tutulmamaları sagˆlanmalıdır.
(Hürdanış’ın notu: Avrupa’da yaşayan Türk emeklilerine çalışma izni verilmesi halinde, Türkiye’den bağlanan emekli aylıkları, geçimleri nedeniyle dolayı Almanya’ya transfer edilmemiş ve onlarca para memleketimizde kalmış olur.)
Aylık geliri 450 Euro’yu aşan part-time veya full-time iş akdiyle çalışanların Türkiye’deki emeklilerde olduguu gibi emekli aylıklarından yüzde 15 kesinti yapılmak suretiyle çalışmalarına müsaade edilmesini ve emeklilik hallerinin devamı etmesine izin verilmesini istiyoruz

2. TALEP: Gençlerin diplomaları tanınsın

Sayın Başbakanım, sizden diğer isteğim şu olacak: Almanya’da herhangi bir mesleği bitirmiş ve diplomasını eline almış olan gençlerimizin diplomaları Tu¨rkiye’de meslek lisesi ve lise diplomalarına denk kabul edilmesini talep ediyoruz. Türkiye’de 11-12 sene okuyan lise diploması sahibi oluyor, Almanya’da da 10 senelik eğitim sonrası gençler ikili eğitim sisteminde 2 ile 4 sene süren meslek eğitimi görüyorlar. Bu bu durumda buradaki gençlerimiz de 12 ile 14 yıl arasında okumuş olduklarından, Türkiye’de lise mezunlarına denk sayılmak suretiyle lise denklik diploması almalarını ve bununla üniversitelere kaydolma imkanına sahip olmalarını istiyoruz. Bu konuda acilen düzenlemeler yapılmalı ve hatta bu öğrenciler yabancı öğrenci statüsüyle sınavsız üniversitelere girebilmelidirler.
Türkiye bu zamana kadar meslek sahibi olan gençlerimizi ortaokul mezunu olarak kabul ediyor ki bu uygulama büyük hak kayıplarına sebep olmaktadır. Bu gençlerimizi MESLEK LİSESİ MEZUNU olarak kabul eder ve bu denkliği verilirse onların yabancı öğrenci statüsünde ülkemizdeki üniversitelere girme hakkı tanınmış olur, ki bunun hem ülkemize hem de Avrupa’daki 100 binlerce gencimize yepyeni ufuklar açacağı muhakkaktır. Bu uygulamanın sağlayacağı bazı faydaları şöyle sıralayabiliriz:

1- Sayıları 100 binlerle ifade edilen meslek sahibi Türk genc¸lerinin diplomaları Türkiye’de lise denkliğine kavuşacak
2- Gençlerimiz anadillerini çok daha güzel öğrenme ve kullanma imkanına kavuşacaklar
3- Değişik şehir ve bölgelerde eğitim alacak olan bu gençlerimiz aynı zamanda Türk kültür, örf ve ananelerini de yeniden tanıma, öğrenme, yaşama ve uygulama imkanına kavuşacak ve bunu Avrupa’daki eş, dost, akraba ve arkadaşlarına da aktarmada her biri bir kültür elçisi konumunda olacak
4-Türkiye’deki 170’den fazla üniversitede eğitim yapma hakkı kazanacaklar.


Saygılarımla,
Şaban Turhal – Freising/Almanya

Emekliden Başbakana açık dilekçe


Ülkeye girişi nasıl belgeleyebilirim
Coşkun Bayraktar – Almanya

Emeklilik işlemlerinde, yurda girişinizi sorgularken ibraz edebileceğiniz iki belge var: Pasaportsuz olarak yani Alman kimliği ile Türkiye’ye giriş yaptığınızda, size bir giriş belgesi verilir. Bu belgeyi SGK’ya ibraz edebileceğiniz gibi, ikamet ettiğiniz ildeki emniyet müdürlüğünden, ülkeye giriş ve çıkış tarihlerinizin dökümünü talep edebilirsiniz. Size verilecek yurda giriş-çıkış dökümünü de SGK’ye verebilirsiniz.
Size SGK tarafından tahhakkuk edilecek borcu Almanya’daki herhangi bir Ziraat Bankası’na gidip SGK’nın MOSİP hesabına yatırabilirsiniz.

SSK’da çalışmamın bana faydasıı nedir
A. Özdemir

Mayıs 2008’den sonra borçlanma başvurusunda bulunup da Türkiye’de sigorta başlangıcı olmayanların, yurtdışı süreleri eski adıyla B
Emekliden Başbakana açık dilekçe
ağ-Kur, yeni adıyla 4/b sigorta kolunda değerlendiriliyor. Bu kapsamda olan kişilerin, SSK’dan (yeni adıyla 4/a sigorta kolu) emekli olabilmek için yurtdışı borçlanma yapmadan önce Türkiye’ye bizzat gidip, 1-2 hafta 4/a sigorta koluna tabi bir işyerinde çalışmaları gerekiyor. SSK’lı bir işte çalışmanın faydası, yurtdışındaki sürelerin bu kuruma gitmesini sağlamasından ibarettir.
Ancak sizin durumunuz farklı, çünkü siz 2006 yılında yani, günlük 3.5 dolar üzerinden borçlanma başvurusunda bulunmuşsunuz. Sizin başvurunuz eski mevzuata göre işleme konulacaktır.
Mayıs 2008’den önceki uygulamaya göre, Türkiye’de sigortaya tabi hizmeti olmayanların yurtdışındaki sigortaya tabi süreleri SSK’da değerlendiriliyor. Dolaysıyla, sizin yurtdışı sürelerinizin SSK’ya gitmesi için, bu kuruma tabi bir sigorta başlangıcı yapmanıza gerek yok. Sizin yapacağınız tek şey, size tahakkuk ettirilen 17 bin 500 doları, yakınınızdaki bir Ziraat Bankası şubesi üzerinden SGK’ya ödemeniz.

1982 SSK girişliyim nasıl emekli olurum
Ahmet Yiğit – Almanya

Türkiye’de Ocak 1982’de sigortalı bir işe girdiğiniz için 46 yaş ve 5 bin 75 gün şartlarına tabisiniz. 1920 gün sigortalı çalıştığınıza göre, eksik olan 3 bin 155 gün için, haziran sonuna kadar başvurmak kaydıyle 40 bin 448 TL yatırmanız gerekiyor. 1991 yılında geldiğiniz Almanya’da, Alman vatandaşlığına geçtiğiniz 1997 yılına kadar yaklaşık 6 yıl borçlanabileceğiniz süreniz var. Bu da 2 bin 160 gün yapar. Bu süreyi borçlansanız dahi, yine de 2.5-3 yıllık süreniz eksik kalacak.
Tam aylık alabilmek için şu yollardan birini izleyebilirsiniz: Bu süreyi ya Türkiye’de gidip çalışarak, kesin dönüş yaptıktan sonra isteğe bağlı prim yatırarak veya yeniden Türk vatandaşlığına geçip bu süre kadar Almanya’da çalışıp 2 bin 160 gün borçlanarak tamamlayabilirsiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!