Güncelleme Tarihi:
Olay, dün saat 23.30 sıralarında İzmir- Çeşme Otobanı üzerinde Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi arkasında meydana geldi. Yoldan geçerken otomobil içerisinde bir kişinin hareketsiz durduğunu gören sürücüler, durumu sağlık ve polis ekiplerine bildirdi. İhbar üzerine gelen polis otomobildeki kişinin emekli DGM Savcısı Ahmet Birsen olduğunu tespit ederken, sağlık ekipleri de yaptıkları muayenede Birsen'in olay yerinde hayatını yitirdiğini belirledi.
İntihar olasılığı üzerinde duran polis ekipleri, DGM Savcılığı'ndan emekli olduktan sonra Manisa'nın Saruhanlı İlçesi'ne yerleşip burada noterlik yapan Ahmet Birsen'in yönetimindeki 35 otomobilini yolun sağına çekerek durdurduğunu, eline aldığı 7.65 mm çapındaki 'Lama' marka ruhsatlı tabancayı sağ şakağına dayayıp kafasına 1 el ateş ettiğinin tahmin edildiğini bildirdi. Otomobilde yapılan aramada herhangi bir not bulunamadığı bildirildi.
Otomobilde detaylı inceleme yapan polis, Birsen'in intiharla ilgili herhangi not bırakmadığını belirlerken, olayda kullanılan tabanca inceleme altına aldı.
EŞİNDEN AYRILDI İDDİASI
DGM Savcılığı görevinden emekli olduktan sonra Manisa'nın Saruhanlı İlçesi'nde noterlik yapan, 1'i kız, 3 çocuk babası olan Ahmet Birsen'in, eşinden bir süre önce ayrıldığı iddia edildi. Birsen'in cenazesi otopsi yapılması için İzmir Adli Tıp Kurumu Morgu'na kaldırılırken olayla ilgili soruşturma başlatıldı.
MANİSALI GENÇLER DAVASININ SAVCISIYDI
Birsen, kamuoyunu uzun süre meşgule den Manisalı gençler davasının da savcısıydı. Birsen, 2000 yılının Kasım ayında Manisalı gençler davasında sanıkların örgüt üyesi olduklarına dair kanıt olmadığından beraatlerine karar verilmesi talebinde bulundu. Talep kabul edildi.
Manisa davası ya da Manisalı gençler davası, Manisa'da, çoğu lise öğrencisi olan 16 gence 26 Aralık 1995'te gözaltına alınmalarının ardından yasa dışı örgüt üyesi oldukları iddiasıyla açılan dava ile bu gençlere gözaltında işkence yaptıkları iddiasıyla polislere karşı açılan davalara, basında ve halk arasında verilen addır. Davalar Türkiye'de insan hakları alanında verilen mücadelenin simgesi oldu ve uzun süre devam etti.
Gözaltına alınan gençler hakkında yasa dışı örgüte üye olmak ve izinsiz yazı yazmak gibi suçlardan dava açılırken, polisler hakkında da gençlere işkence yaptıkları gerekçesiyle dava açıldı. Uzun yıllar süren yargı süreci sonucunda Manisalı gençler suçsuz oldukları anlaşılarak beraat ederken, polisler işkence yapmak suçundan toplam 85 yıl ceza aldı.
Birsen yine 2000 yılında trilyonluk hayali ihracatı konu alan 'Balina Operasyonu'nun savcılarından da biriydi.