Emekli aylıklarının zam oranı düÅŸürüldü

Güncelleme Tarihi:

Emekli aylıklarının zam oranı düşürüldü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2021 13:44

Almanya’da emekli aylıklarına gelecek yıl yapılacağı açıklanan zam oranı Federal Çalışma Bakanlığı tarafından düşürüldü.

Haberin Devamı

Â

Emekli aylıklarının zam oranı düşürüldü
Yeni koalisyon hükümeti, ilk icraat olarak, 21 milyon emekliyi ilgilendiren zam oranını yüzde 5.2‘den yüzde 4.4’e çekmiş oldu. Açıklamayı yapan eski hükümetin ve yeni koalisyon hükümetinin de Federal Çalışma Bakanı olan Sosyal Demokrat Partili Hubertus Heil, zam oranının aşağıya çekilmesine rağmen yine de hatırı sayılır oranda emekli aylıklarının artırılacağını açıklayarak, yüreklere su serpmeye çalıştı.

EŞİTLEME FAKTÖRÜ DEVREDE
Heil, SPD, Yeşiller ve Hür Demokrat Parti’den oluşan ve liderliğini SPD’li Başbakan Olaf Scholz’un yaptığı koalisyon hükümetinin, emekli aylığı hesaplamasında eşitleme faktörünün tekrar hayata geçireceği için, emekli aylıklarına yapılması açıklanan zammın 0.8 puan düşürüldüğünü kaydetti. Söz konusu eşitleme faktörü sayesinde, Almanya’da sigorta prim gelirlerine göre hesaplanan emekli aylıklarındaki düşüş, prim gelirinin azaldığı dönemlerde önlenmiş oluyor.

Haberin Devamı

ARTIÅž VE AZALIÅž SIFIRLANACAK
Bilindiği gibi 2008’de yaşanan mali krizden sonra dönemin Federal Çalışma Bakanı ve şimdiki Başbakan Olaf Scholz, emekli aylıklarının prim gelirlerine ilişkin gelişmelerden bağımsız olarak düşürülmemesinin, söz konusu eşitleme faktörü ile engellenmesi güvence altına almıştı. Böylelikle, aylıklara yapılacak zammın, matematiksel olarak düşmesi gereken aylık miktarıyla mahsup edilerek, aylıklardaki artış ve düşüş sıfırlanması hedeflenmişti.

 

BUNU BÄ°LÄ°YOR MUSUNUZ?
0180’Lİ TELEFON SERVİS
HÄ°ZMETLERÄ° UCUZLUYOR
SATIN aldığınız herhangi bir ürün veya hizmetten memnun kalmadığınızda, bir tüketici olarak arayıp durumu şikâyet etmek için hizmet sunucusuna ait telefon servis hizmetlerinden yararlanabiliyorsunuz. Genellikle 0180 ile başlayan servis numaralarını arayıp bilgi almak çoğu kez ücrete tabi. Örneğin sabit hattan bu numaralara yapılan aramanın dakikası 9 cente, cep telefonundan yapılan aramalar ise dakikası 42 cente kadar çıkabiliyor. Federal Ağ Ajansı, yaz aylarında yaptığı açıklamada, söz konusu servis numaralarını arama ücretlerinin günümüz şartlarına uymadığına işaret etmişti. Bu eleştiriye istinaden yapılan yeni düzenleme ile servis numaraları üzerinden sunulan hizmetlerden yararlanma ücretleri düşürüldü. Buna göre 1 Aralık ayından bu yana servis numaralarını aramanın ücreti eşitlenerek dakikası 6 ile 20 cent arasına düşürüldü. Söz konusu yeni uygulama ile bu ücret dilimi tüm servis numaraları için geçerli olacak. Danışma hatlarından yararlanacak kişilerin cep telefonundan veya sabit hat üzerinden arama yapmaları arasında ücretlendirme bakımından fark kalmayacak.

Haberin Devamı

BUNU NOT EDÄ°NÄ°Z
‘ALO RAPOR’ UYGULAMASI
MARTA KADAR UZATILDI
Almanya’da koronavirüs pandemisi hâlâ etkili olması nedeniyle soğuk algınlığı veya grip semptomu olan sigortalılar, doktora gitmeden telefonla rapor almaya bu yıl sonundan sonra da devam edebilecekler. Enfeksiyon riskini en aza indirmek ve sosyal mesafeyi korumak amacıyla, hekimler, sağlık sigortaları ve hastane temsilcilerinden oluşan ve kısa adı GBA olan Federal Ortak Komisyon (Gemeinsamer Bundesausschuss) tarafından alınan bu karar uyarınca, telefonla rapor alma uygulaması bir kez daha uzatılarak önümüzdeki yılın mart sonuna kadar devam edecek.

14 GÃœNE KADAR RAPOR
Bu uygulamaya göre, sigortalılar ilk etapta yedi güne kadar telefonla rapor alabilecekler. Rapor süresi bir defaya mahsus bir yedi gün daha telefonla uzatılabilecek. Hekimlerin, telefonla arayan hastaya detaylı sorular yönelterek sağlık durumu hakkında etraflıca bilgi edinerek bir kanaate varması gerekiyor. Gerekli hallerde rapor almak isteyen sigortalı aile hekimi tarafından muayenehaneye gelmesini istenebilecek. Değişmeyen uygulama ise, alınan sağlık raporunun, en geç üçüncü günün sonunda işverene ulaştırılmış gerektiği. İşverenler, kanunda öngörülenden uygulamadan farklı olarak, elemanlarından, sağlık raporlarını ilk günden ibraz etmelerini isteyebilir. Ancak böyle bir uygulama için, iş akdinde önceden özel bir maddenin eklenmesi yer alması ve sigortalı bu konu hakkında önceden bilgilenmesi gerekiyor.

Haberin Devamı

DENETÄ°MLERE ARA VERÄ°LECEK
GBA’nın aldığı diğer bir karar uyarınca, yıl sonuna kadar hastanelere şart koşulan asgari sayıda diplomalı bakıcı istihdam etme koşulunu yerine getirmek için tanınan süre önümüzdeki yılın mart ayına kadar uzatıldı. Ayrıca yine mart ayına kadar hastanelerde MDK adı verilen sağlık sigortaları tarafından yapılan denetimlerden vazgeçilecek. Böylece, koronavirüs pandemisi nedeniyle yüksek randımanla çalışmak zorunda olan hastane ve muayenehanelerin iş yükü hafifletilmeye çalışılacak.


MESAJ PANOSU
UZAKTA DA OLSAK GÖNÜLDEN
UZAK OLMAK Ä°STEMÄ°YORUZ
Türkiye’deki vatandaşlarımız haklı olarak bizim yurt dışında oy kullanmamıza kızıyorlar. Evet ben de karşıyım oylarımızın Türkiye geneline sayılmasına, çünkü Türkiye’nin şartlarını bilmeden tercih yapıyoruz, Türkiye’dekiler çok haklılar. Biz de diyoruz ki, bu yanlışı düzeltelim. Bizler, yurt dışı seçim bölgesinde oylarımızı kullanalım ve bu bölgeden en az 50 vekil seçelim. Bu rakam seçmen sayımıza orantılı olduğunu düşünüyorum. Dünyada en az 19 ülke yurt dışı seçim bölgesi kurmuş ve bu ülkeler bu şekilde dünya devleti olma yolunda adım atmışlar. Yurt dışında yaşayan biz Türkler, Türkiyemizi, yaşadıkları ülkelerin siyası ve ekonomik durumunu iyi bilenler olarak memleketimizin menfaatine olacak adımları atıyoruz. Ve son çağrım şöyle; Tüm siyasi parti genel başkan yardımcılarından birisi yurt dışı Türkler sorumlu genel başkan yardımcısı görevini de üstlensin. Biz gurbetçileri yabana atmayın. Ekonomik rakamlar bizlerin vatanımıza olan maddi ve manevi katkılarımız apaçık göstermektedir. Saygılarımla.
Şaban Turhal - Freising/Münih

BAKMADAN GEÇME!