Güncelleme Tarihi:
YAZAR Kemal Yalçın, 1924 Türk-Yunan mübadelesini konu alan romanını Almanya’nın Castrop-Rauxel kentinde ‘Uluslararası Kültürler Haftası’ nedeniyle Türkçe, Yunanca ve Almanca okudu. Okuma gününü Recklinghausen Alevi Derneği ile Castrop-Rauxel Çok Uluslu Kadınlar Derneği birlikte organize etti. Yalçın, üç dilde basılan ‘Emanet Çeyiz’ romanında, doğup büyüdüğü Denizli’nin Honaz ilçesinde bahçe komşuları Rum Minoğlu Ailesi’nin mübadele sırasında kızları Sofya ve Eleni’nin çeyizlerini dedesine emanet bıraktığını ve bundan esinlenerek bu kitabı yazdığını belirtti.
HİKAYELERİNİ GECE ANLATIYORLAR
Yalçın, “Dedem ve ninem, Minoğlu Ailesi’nin dönüşünü beklediler. Çeyizler annemin sandığında kalıyordu. Tam 76 yıl sonra ben, annemin ve babamın vasiyeti üzerine Yunanistan’a gittim. Yunanistan’ı adım adım dolaştım. Minoğlu Ailesi’ni bulup çeyizleri geri verdim” dedi. ‘Emanet Çeyiz’ romanında sadece Anadolu’dan gitmiş olan Rumları değil, Yunanistan’dan Türkiye’ye getirilen mübadilleri de araştırdığını belirten Kemal Yalçın, şunları söyledi:
“Ayvalık’tan Rize’ye kadar dolaştım. Yunanistan’dan gelmiş olan mübadillerle konuştum. Bu kitabın içinde 15 Türk ve 15 Rum’un hayat hikâyesi var. Hem Yunanistan’dan gelen Türkler olsun hem de Anadolu’dan giden Rumlar olsun başlarından geçen olayları kolay kolay anlatamıyor. Mübadiller, genellikle gece olduktan sonra başlarından geçenleri anlatıyorlar ki, gözyaşları görünmesin.”
Okuma gününde romanından bölümler anlatan Kemal Yalçın, şöyle konuştu:
“Köyümdeki 1924 mübadili Sabiha Teyzem’e Yunanistan’a gideceğimi ve bir isteği olup olmadığını sordum. Sabiha Teyze bana, ‘Bre Kemal, bizim orada evimiz vardı. Evimizin penceresi vardı. Söyle şimdi evimizde kim kalıyorsa penceredeki çiçeklerimizi sulasın’ dedi. Aradan 80 yıl geçmiş, Sabiha Teyze hâlâ penceresindeki çiçeklerin kurumaması için insanlardan sulamalarını istiyor. Bu kitabın yazılması için araştırmaya girinceye kadar mübadelenin bu kadar acılarını bilmiyordum. Ama gördüm ki, çok büyük acılar yaşanmış.”
ÜÇ BÜYÜK ÖDÜL KAZANDI
100 bin satıp 10’uncu baskısını yapan ‘Emanet Çeyiz’, 1998 Abdi İpekçi Dostluk ve Barış Özel Ödülü, 1998 Kültür Bakanlığı Roman Başarı Ödülü ve 1999 Türkiye-Yunanistan Dostluk ve Barış Ödülü’nü kazanmıştı.