Güncelleme Tarihi:
ALMANYA’da yapılan bir araştırmaya göre elektronik eşya üreticileri, bilinçli bir şekilde, ürünlerini, belli bir süre kullanıldıktan sonra bozulacak şekilde üretiyor. Araştırmayı, Federal Meclis Yeşiller Grubu tarafından görevlendirilen tüketici hakları uzmanı Stefan Schridde ve iktisatçı Christian Kreiss yaptı. Uzmanlar, araştırmaları kapsamında tüketicilerden gelen şikayetleri de değerlendirdi.
PLANLI SİSTEM
Uzmanlara göre bunun arkasında planlı bir sistem yatıyor. Beyaz ve elektronik eşya üreticileri, böylelikle tüketicilerin bozulan eşyayı çöpe atıp yerine yeni bir ürün almasını hedefliyor. Uzmanlar, bu nedenle Almanya’da tüketicilerin her yıl, yaklaşık 137 milyar Euro gereksiz yere para harcadıklarını tespit etti.
Araştırmaya göre üreticiler, bilinçli olarak ürünlerinde, belli bir kullanımdan sonra arızaya neden olacak çürük mal kullanıyor. Ya da üretimde yapılan teknik hile yöntemi ile bazı kullanılan parçalar, elektronik eşyaların kullanım sürelerini kısaltıyor.
YAZICILARA SAYAÇ
Araştırmada bir çok farklı beyaz eşya ve elektronik alet test edildi. Uzmanlar özellikle bilgisayar yazıcılarında teknik hile tespit etti. Buna göre, yazıcılara, belli bir baskı adedinden sonra yazıcının baskı sistemini iptal eden sayaç yerleştiriliyor. Yazıcının bozulduğu düşüncesiyle servise götüren tüketicinin, yazıcısındaki sayaç sıfırlandıktan sonra, yazıcı yine kullanılır hale geliyor.
AYRILMAYAN ŞARJ
Elektrikli diş fırçalarında da benzer bir yöntem uygulanıyor. Bir çok üretici, elektrikli diş fırçalarında değiştirilmeyen şarj aleti kullanıyor. Ayrıca şarjların ömrü de bilinçli olarak çok kısa tutuluyor. Bu durumda tüketici, aleti çöpe atıp yenisin almak zorunda kalıyor. Aynı şekilde kulaklıklarda, kabloların lehimleri bilinçli olarak sağlam yapılmıyor. Çamaşır makinelerini de testten geçiren uzmanlar burada da, ısıtıcı çubukların, dayanıksız materyal daha yapıldığını ve kısa zamanda bozulduğun tespit etti.
ÇÖPE ATILAN MİLYARLAR
Uzmanlar, elektronik eşyaların yanı sıra, tekstil, ayakkabı ve mobilyaları da testten geçirdi. Uzmanlara burada da üreticilerin bir çok hileye başvurarak, ürünlerinin belli süre sonra kullanılmaz hale geldiğini tespit etti. Yeşiller Partisi Federal Meclis Milletvekili Dorothea Steiner, bunun tüketiciyi dolandırmak anlamına geldiğini belirtirken, yapılanları “ahlaksızlık” olarak değerlendirdi. Steiner, bunun sadece milyarlarca Euro’yu çöpe atmak anlamına gelmediğini aynı zamanda çevreye zarar verdiğine de dikkat çekti.