Elektronik oy müjdesi

Güncelleme Tarihi:

Elektronik oy müjdesi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2011 12:03

Fransa’da yaşayan Türk vatandaşlarıyla bir araya gelen Cumhurbaşkanı Gül, elektronik oy üzerinde çalışmaların yapıldığını belirtti.

Haberin Devamı

Fransa’da yaşayan Türk vatandaşlarıyla bir araya gelen Cumhurbaşkanı Gül, yurt dışında yaşayan Türklerin yıllardır talep ettiği oy hakkı konusunda somut mesajlar verdi. Abdullah Gül, yurt dışında yaşayan Türklerin de oy kullanmasının doğal bir hak olduğunu dile getiren Gül, elektronik oy sistemi üzerinde çalışmaların yapıldığını kaydederken, "Seçime yetişir mi bilmiyorum. Bu seçim olmazsa sonrakine muhakkak yetiştirmemiz lazım" şeklinde konuştu.

SEÇMEN LİSTESİNİ BAŞKA ÜLKEYE VERMEYİZ

Cumhurbaşkanı gül, Türk nüfusun yoğun olduğu ülkelerde, konsolosluklarda sandık kurulmasının bazı olumsuzlukları beraberinde getirdiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, "Bazı ülkeler bunu yani sandık kurulmasını istemiyor. Sandık'ta başka mahsurlar ortaya çıkıyor. Yabancı ülkeler bizden seçmen listeleri istiyor. Bizde bu listeleri başka ülkelere kesinlikle vermek istemiyoruz. Çünkü bu bizim kendi egemenlik hakkımız. Bu yüzden bazı ülkeler çifte vatandaşlığı yasaklıyor. Tapular, Merkez Bankalarını takip edip çifte vatandaşlık iptal ediliyor. Vatandaşımıza zarar gelmesin diye seçmen listelerini başka ülkelere vermek istemiyoruz. Sizler sandık istemenize rağmen bu kesinlikle mümkün değil. Ama size müjde veriyorum elektronik oylama üzerinde yoğun bir çalışma sürdürüyoruz. Belki önümüzdeki seçimlere yetişmez ama bir dahaki seçimlere hazır olur" dedi. Gül, konsolosluk işlemlerinin bilgisayar üzerinden e-konsolosluk sisteminden yapılmasını da tavsiye etti.

"OLGUNLUK İÇİNDE ÇÖZECEĞİZ"

Strasbourg'daki temasları kapsamında burada yaşayan Türklerin sorunlarını da dinleyen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ülke meselelerinin olgunluk içinde neticeye ulaştırılacağını dile getirdi. Gül vatandaşların sorunlarını dinledi. Toplantıda söz alan bir Alevi vatandaş, Türkiye'deki pozitif gelişmelerden yararlanamadıklarını, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararına rağmen zorunlu din dersinin kaldırılmadığını ve Alevi vatandaşların taleplerine kulak asılmadığını ifade etti. Bunun üzerine Cumhurbaşkanı Gül, herkesin Anayasa ve yasalar önünde eşit olduğunu, ancak uygulamada bazı eksiklikler yaşandığını söyledi. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkesin ülkesine sahip çıkmasını isteyen Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin demokratik standartları yükseldikçe bu konuların da konuşulup tartışılmaya başlandığını anlattı. Sorunların olgunluk içinde neticeye ulaştırılacağını dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, “Türkiye, sorunlarının büyük bir kısmından kurtuldu. Hala halletmemiz gereken sorunlar var. Alevi vatandaşların talepleri de bunların arasında. Alevilerin de, Diyarbakırlıların da, örtülü kızımızın da, farklı giyinen kızımızın da şikâyetleri var. Bunları konuşarak çözeceğiz” diye konuştu.

ÖĞRENCİ SAYISINA ÜZÜLDÜ

Strasbourg ve çevresinde 130-150 bin Türk toplumundan sadece 111 öğrencinin üniversitede okuduğunu öğrenen cumhurbaşkanı Gül, "Hayret ettim ve çok üzüldüm, bu sayı çok yüksek olmalı" dedi. Fransa ve diğer ülkelerde yaşayan Türklerin eğitim sisteminden faydalanmasını ve çocukların en iyi okullarda eğitim görmesini beklediğini dile getirdi. Türkçe dilin önemine vurgu yapıp "Çocuklara Türkçe öğretin Türkçe dilini bilmeyen Türkiye ve yaşadığı ülkeden kopar" şeklinde konuştu. Salonda bulunan Türk kökenli Woippy Belediye Başkan Yardımcısı Hatice Kaya Karagöz ve Mülhous Belediye Başkan Yardımcısı Mevlüde Gündüz gibi gençlerin başarılarının kendisini mutlu ettiği kaydeden Gül birlik çağrısında bulundu. Cumhurbaşkanı Gül, Türk toplumunun farklı inanç, görüş, siyasi eğilimli olsa da Türk kimliği taşıyan herkesin dayanışma göstermesi gerektiğini belirtti. Gül, yeni inşa edilecek Strasbourg Başkonsolosluk binası için arsa satın alma işlemlerin devam ettiğini, yakında modern bir konsolosluk binasına kavuşulacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, bedelli askerlikle ilgili sorunların aktarılması üzerine ise şöyle konuştu: “Bunu Türkiye'dekiler duymasın. Hem Türk vatandaşlığı gibi onurlu bir kimliği taşıyacaksınız, ondan sonra da birkaç haftalık askerliği çok göreceksiniz. Bunu çok görmemek lazım. Askerlik vatan borcu. Bu sizi hiç değilse Türkiye'ye bağlıyor.”

AHISKA TÜNKLERİ'Nİ KABUL ETTİ

Avrupa Konseyi binasında Ahıka Türkleri heyetini kabul eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül “Ahıska meselesi aynı zamanda bizim de milli meselemizdir” dedi. Uzun süredir Ahıska Türklerini sorunlarını takip ettiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gürcistan’a dönüş sürecinde Ahıska Türklerinin yanlarında olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı Gül konuşmasında “İlk zamanlar Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan gibi ülkelerde görüştüğüm Ahıska Türkleri ile şimdi Avrupa’nın merkezinde görüşebiliyoruz. Bu bile Ahıska davasında ne kadar ilerleme sağladığımızın önemli bir göstergesidir. Sizinle Avrupa’nın merkezinde görüşmekten son derece memnunum” dedi. Ahıska heyetinde Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATÜB) Genel Başkanı Ziyadtin İsmihanoğlu (Kazakistan) başkanlığında DATÜB Genel Koordinatörü Prof. Dr. İlyas Doğan (Türkiye), Avrupa Temsilcisi Burhan Özkoşar (Fransa), Gürcistan Temsilcisi İsmail Molidze, Rusya Temsilcisi Fuad Papinov, Cavit Aliyev, Azerbaycan Temsilcileri Şemsettin Serverov, Abdullah Ağaliyev, Ulvi Pepinov (İngiltere) bulundular.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!